DELFI parengė kiekvienam lietuviui pažįstamų prekių krepšelį. Jį sudarė sveriamos bulvės, morkos, kopūstas, saldainiai, dešra, juoda duona, pienas ir alus. Šias identiškas prekes nusipirkome du kartus – vieną kartą savitarnos kasoje, o kitą kartą įprastoje.

Pirmuoju atveju, sparčiai populiarėjančiose savitarnos kasose, viskas klostėsi ne taip sklandžiai, kaip buvo įsivaizduota. Sveriamų prekių paieška vertė net kelis kartus pasirinkti ne tokią prekę.

Buvo sunku nuspręsti, kuris kopūstas bei kurios bulvės pavaizduotos savitarnos kasos ekrane. Vis dėlto nuolat prie savitarnos kasų dirbanti pardavėja-konsultantė surasti reikiamą prekę padėjo. Pirmuoju apsipirkimu sugaišome 4 minutes ir 30 sekundžių ir sumokėjome 6 eurus 20 centų.

Antruoju atveju, kuomet su tuo pačiu prekių maišeliu stojome į pirkėjams jau įprastą kasą, erzino neišvengiama eilė. Šiuo apsipirkimu laiko sugaišome daugiau – chronometras rodė 6 minutes ir 10 sekundžių. Tiesa, nustebino ir tai, jog galutinė prekių kaina buvo kiek kitokia nei pirmuoju atveju savitarnos kasoje. Šį kartą mokėti reikėjo 5 eurus 76 centus.

Panagrinėjus abu čekius, paaiškėjo, kad pirmuoju atveju, kai suklydome pasirinkdami kopūstą, į čekį buvo įskaičiuotos dvi skirtingų rūšių daržovės, todėl galutinė suma padidėjo 44 centais.

Apie tokią susiklosčiusią situaciją Prekybos tinklo „Maxima LT“ komunikacijos vadybininkė Milda Januškevičienė sake: „Pirkėjus visada raginame atidžiai tikrinti pirkimo kvitą prie kasos ir esant netikslumų ar neatitikimų nedelsiant kreiptis į kasininką-pardavėją arba parduotuvėje esantį informacijos skyrių“.

Beje, pirkėjams, kuriems savitarnos kasa naudotis sekasi sunkiai, rekomenduojama itin atidžiai žiūrėti, kokias ir kiek vienetų prekių įmušama į kasą bei kokia suma atsiranda ekranėlyje.

Patys pirkėjai tikino, kad vis labiau populiarėjančios savitarnos kasos tikrai sutaupo laiko. „Visą laiką apsiperku tik savitarnos kasose. Ten greičiau, patogiau ir eilių nėra”, - sakė kita pirkėja.

Tiesa, pirkėjai kai kurių prekių pirkti savitarnos kasose vis dar vengia. „Jeigu prekės sveriamos, tai aš apsiperku įprastoje kasoje, o jeigu ne, tai tada savitarnoje”, - pasakojo parduotuvėje kalbintas pirkėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)