Ypatingas dėmesys – dugnui

Automobilio dugną, posparnius, arkas patartume kruopščiai išplauti kiekvieną pavasarį – atsikratyti druskų ir žiemos purvo. Taip automobilį apsaugosite nuo korozijos ir palengvinsite jo svorį, nes nereikės vežiotis ant dugno, pakabos ir posparniuose susikaupusių prikibusių nešvarumų, dėl kurių dar bėgant laikui ir rūdys įsimeta.

Tiesa, automobilio dugno plovimo paslauga nėra pati populiariausia plovyklose. Daugumos mašinų savininkai jį plauna patys, rankiniu būdu iš apačios, tačiau šitaip nukenčia procedūros kokybė.

Tam tikrą laiką eksploatuojant bet kurį automobilį jo dugnas susiduria su daugybe išorinių veiksnių. Žiemą, kaip minėta, dugnas apsineša natrio chlorido druskos, naudojamos slidiems keliams barstyti, likučiais. Dėl jų vieną žiemą druska pabarstytomis gatvėmis važinėjusio automobilio kėbulą korozija paveikia kaip trejus metus eksploatuojamos mašinos.

O pirmoji pagalba per druską važiuojantiems automobiliams kaip tik ir yra plovimas. Plauti automobilio dugną rekomenduojama mažiausiai du kartus per metus. Labiausiai tam tinkamas laikas – padangų keitimo metas pavasarį ir rudenį.

Savo automobiliu rūpinantis labiau, papildomai tai daryti reikėtų ir žiemą bent du kartus per mėnesį.

Salone kaupiasi bakterijos

Drėgnuoju metų laiku automobilio salonas tampa puikia terpe įvairioms bakterijoms ir kitiems ligų sukėlėjams gyventi bei daugintis.

Parazitai nėra lepūs – jiems tinka ir palyginti žema temperatūra, ir drėgmė. Pavyzdžiui, dulkių erkutės labai dažnai įsikuria ant automobilio sėdynių ir grindų. Taip pat automobilio salonus labai mėgsta įvairūs alergijų sukėlėjai. Todėl plaunant savo transporto priemonę nereikėtų pamiršti ir apie salono cheminį valymą.

Salono cheminis valymas – visų salone esančių paviršių švarinimas. Sėdynės, grindys, durelių apmušalai valomi specialiomis priemonėmis plaunamuoju siurbliu, kuris ne tik pašalina nešvarumus, naikina blogą kvapą, bet ir surenka pačias mažiausias kenksmingas daleles, ligų sukėlėjus.

Polimeriniai paviršiai valomi specialiai tam skirtomis cheminėmis medžiagomis, kurios valo, naikina blogo kvapo sukėlėjus, dezinfekuoja paviršių ir padeda ilgiau išlikti naujesniam.

Jei automobilio sėdynės odinės, po cheminio valymo jas reikėtų padengti specialiu odai skirtu losjonu, kuris minkština, apsaugo, impregnuoja odą, padeda ilgiau išlikti naujesnei.

Automobilio saloną valyti chemiškai patartina bent kartą du per metus.

Naujosios technologijos

Nanotechnologijos naudojamos daugelyje technikos, medicinos, elektronikos sričių. Žodis „nano“ graikų kalba reiškia „mažas“. Automobilinė nanodanga – tai mažytės dalelės, kurios pasklinda paviršiuje, o vandeniui ir alkoholiui ėmus garuoti, pradeda sluoksniuotis ant paviršiaus sudarydamos tvarkingą tinklinę struktūrą. Taip paviršius padengiamas nematomu apsauginiu sluoksniu, tad vanduo ir purvas neįsigeria.

Naudojant nanodangą kas mėnesį, apsauginis sluoksnis suformuojamas ilgam laikui ir būna lengviau plauti bei prižiūrėti savo automobilį. Paukščių išmatos ir kiti agresyvūs nešvarumai bus nuplaunami lietaus, o paviršius įgaus išskirtinį blizgesį ir vandens atstūmimo efektą. Specialūs elementai, veikiantys nanolygmeniu, padengia mikroskopinius paviršiaus nelygumus elektrostatiniu būdu ir taip paviršius tampa lygesnis ir slidesnis.

Apsaugotas paviršius gauna išskirtinį blizgesį, o purvas nebeturi galimybės stipriai prikibti, todėl lengvai nuplaunamas. Automobilio išorės padengimas nanodanga yra itin efektyvus, nes apsaugo nuo visų rūšių purvo teršalų pridžiuvimo, taip pat nuo vabzdžių, paukščių išmatų, kelio dulkių pridžiuvimo.

Padengę paviršių nanodanga, nenaudokite stiprių valymo priemonių. Valykite paviršių tik vandeniu arba specialiais tensidų neturinčiais valikliais. Jeigu nanodanga padengtiems paviršiams naudojate valiklius, turinčius tensidų, nanoefektas gali sumažėti arba išnykti per labai trumpą laiką.

Visgi tensidai ne tiek nuplauna nanodaleles, kiek jas sulipina. Tokiais atvejais reikia paviršių nuvalyti su trupučiu alkoholio arba specialia nanošluoste (kuri turėtų būti drėgna). To turėtų pakakti nanosluoksniui atkurti.