Maistui tampame jautrūs ir dėl aplinkos taršos

Vaikų ligoninės Vaikų ir pulmonologijos ir alergologijos centro direktorė Odilija Rudzevičienė pasakojo, kad alergijų kasmet daugėja.

Jeigu prieš dešimtmetį buvo pastebima vis daugiau alerginių slogos ir astmos atvejų, tai dabar fiksuojama, kad daugėja alergijų maistui.

„Tai pažeidžia ne tik vaikų, bet ir kūdikių sveikatą. Maisto alergija dažniausiai pasireiškia mažiesiems, tačiau ilgainiui jie alergiją išauga. Tačiau ne visi. Be to, pastebima, kad daugėja atopinio dermatito, t.y. labai niežtinčios, bėrimais pasireiškiančios odos ligos. Kodėl taip yra?

Tam įtakos turi genetinės priežastys, jeigu tėvai, broliai, seserys yra alergiški, tikimybė būti kažkam alergiškam padidėja. Taip pat maistas, aplinkos tarša. Iš esmės viskas susideda, todėl vienos priežasties neišskirsčiau“, – priežastis vardijo O. Rudzevičienė.
Citata
Kai kurie alergiją sergantys ir ją išsigydę teigė, kad laiko šunį, su juo praleidžia daug laiko, todėl svarsto, kad būtent keturkojis padėjo išsigydyti alergiją. Tačiau kai kurie gydytojai konstatuoja, kad tai greičiausiai sutapimas arba savitaiga.
Alergologė Aistė Dauratienė pritarė pašnekovės mintims, papildydama, kad atopominis dermatitas yra dažnas susirgimas. Tendencijos rodo, kad jo atvejų vis daugėja. Ypač nuo to kenčia kūdikiai.
Žmonės dažniausiai būna alergiški keturkojų plaukeliams

„Niežtintys ir raudoni kūdikio skruostai išduoda, kad jis galimai serga dermatitu. Įvairūs bėrimai gali atsirasti vaiką maitinant pienu, kviečių produktais ar kiaušiniais. Be to, neišvengiama ir tam tikrų dirgiklių – mamos rengia vaikus vilnoniais rūbais, daug prausia muilu. Viską reikia daryti saikingai, o ne paranojiškai. Kitaip tik pakenksime vaikui, jis bus irzlus, piktas...“ – dėstė A. Dauratienė.

Kuo susirgai tuo ir gydyk

Pasitaiko, kad suaugusieji ar vaikai yra alergiški tam tikriems gyvūnams. Gydytoja O. Rudzevičienė pasakojo, kad vaikai dažniausiai yra alergiški katėms, bei kitiems kailiniams gyvūnams: šunims, žiurkėnams, triušiams, jūro kiaulytėms...

Jeigu žmogus, pavyzdžiui, yra alergiškas šunims, katėms, galima bandyti taikyti imunoterapiją.
Tai vienintelė medicininė intervencija, kuri gali pakeisti natūralią alerginės ligos eigą bei pagerinti sergančiųjų gyvenimo kokybę. Tiesa, gydymo kelias ilgas bei kiekvienam individualus, ir trunka nuo 3 iki 5 metų.

Gydytojos teigimu, pacientui mažais kiekiais duodama specialaus alergeno, kurio dozės po truputį didinamos, kol organizmas pripranta ir imuninė sistema pradeda nereaguoti. Kitaip sakant, galioja liaudies išmintis „kuo susirgai, tuo ir gydyk“.

Šio gydymo veiksmingumas siekia 80-90 procentų.
Galima rinktis poodinę injekciją, lašiukus po liežuviu arba tabletes. Ji tinka tiek suaugusiems, tiek vaikams sulaukusiems 5 metų.

Taikant šį metodą naudojami natūralūs prepratai: sudėtyje galima rasti žiedadulkių, namų dulkių erkių alergenų. Be to, šiuo metodu plačiai gydomi asmenys, kurie yra alergiški bičių ar kitų plėvasparnių vabzdžių įgėlimui, jų nuodams, taip pat žmonėms sergantiems alerginiu rinitu, bronchų astma, alerginiu akių uždegimu, kuriuos sukelia žiedadulkės, namų dulkių erkutės.

Šunys geba išgydyti alergija – tiesa ar mitas?

Pasaulyje populiarios įvairių gyvūnų terapijos. Pačios populiariausios – kačių, šunų, žirgų, delfinų. Mokslininkų teigimu, katės gydo skausmus, šunys veikia kaip antidepresantas, žirgai rekomenduojami turintiems judėjimo susirgimų, delfinai tuo metu padeda neįgaliesiems.
Aistė Dauratienė
Be to, neišvengiama ir tam tikrų dirgiklių – mamos rengia vaikus vilnoniais rūbais, daug prausia muilu. Viską reikia daryti saikingai, o ne paranojiškai. Kitaip tik pakenksime vaikui, jis bus irzlus, piktas...

Tačiau ar gyvūnai gali padėti išgydyti alergiją? Uždavus šį klausimą, visas dėmesys paprastai krypsta į šunis ir kates. 

"Nuo ko susirgai, tuo ir gydykis" - kai kurie tikina, kad tokia taisyklė alergiškiems žmonėms taip pat tinka

Užsienyje atliekama daugybė tyrimų, tačiau šiuo klausimu mokslininkų ir gydytojų nuomonės dažnai išsiskiria, tad galutinės išvados vis dar nėra. 

Kai kurie alergiją sergantys ir ją išsigydę teigė, kad laiko šunį, su juo praleidžia daug laiko, todėl svarsto, kad būtent keturkojis padėjo išsigydyti alergiją. Tačiau kai kurie gydytojai konstatuoja, kad tai greičiausiai sutapimas arba saviįtaiga.

Ateityje keturkojai alergiškiems žmonėms gali pasitarnauti

Kalbinti Lietuvos gydytojai ir specialistai tikino, kad šunys negali išgydyti alergijos.
Gydytoja O. Rudzevičienė konstatuoja, kad „šiuo metu nėra mokslinių tyrimų, kurie rodytų, jog šuo galėtų sumažinti kitos rūšies alergiją.“

Alergologė A. Dauratienė papildė, kad šis klausimas vis dar yra atviras ir apie tai dažnai netyla kalbos.

„Žinoma, nėra kažkokių įrodymų, kad šuo, katė ar kitas gyvūnas galėtų išgydyti alergiją. Bent aš tokių atvejų nesu girdėjusi. Tačiau neatmetu galimybės, kad galbūt ateityje gyvūnai vienaip ar kitaip galės padėti mažinti alergiją. Gal ir netiesiogiai, bet kuriant tam tikrus vaistus ar preparatus iš gyvūnų išskyrų, kiaušinių ir panašiai“, – samprotavo specialistė.

Šaltinis
Temos
© Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Specialus projektas „Gyvūnų terapija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)