Šiemet rinkos tyrimų kompanija „RAIT“ Lietuvos gyventojų pasiteiravo, ką jie norėtų rasti po Šv. Kalėdų eglute. Paaiškėjo, kad populiariausios dovanos yra kosmetika bei parfumerija (6%), toliau norų sąraše rikiuojasi išmanieji telefonai (4%), kelionės (4%), automobiliai ir jų priedai (4%). Tyrimas atskleidė, kad 4 iš 10 gyventojų (40%) nežino arba nenorėjo nurodyti, kokia dovana juos nudžiugintų per didžiąsias metų šventes.

Ar dovanų čekiai išgelbės ir šiemet?

Dovanų čekiai neretai mus gelbsti, kai pasiklystame ir pavargstame, regis, niekada nesibaigiančiose dovanų paieškose. Tačiau apklausos rezultatai parodė, kad tokia dovana nepatenka į pageidaujamų ir laukiamų dovanų sąrašą. Daugiau nei pusė tyrimo dalyvių (62%) teigė, kad per didžiąsias metų šventes nedovanoja dovanų čekių, kai 37% apklausos dalyvių nurodė, kad verčiau renkasi suteikti galimybę dovaną išsirinkti pačiam nei dovanoti bet ką.

„Neverta nerimauti, jog žmonės yra linkę suskubti sužinoti dovanos kainą. Kaip parodė tyrimas, pusė apklausos dalyvių (55%) niekada nevertina gautos dovanos kainos. Tokių smalsuolių, kurie bent kartą yra bandę sužinoti dovanos kainą, pasitaiko vienas iš dešimties (10%). Kaip atskleidė apklausos rezultatai, šiai grupei dažniau priklauso dirbantieji, didmiesčių gyventojai bei aukštas pajamas gaunantys žmonės“, – sako Dovilė Radavičiūtė, „RAIT“ tyrimų padalinio vadovė.

Kur dovanas rinksimės šiemet?

Didžioji Lietuvos gyventojų dalis (61%) dovanas ketina įsigyti prekybos tinkluose. Vienas iš trijų (34%) apklausos dalyvių teigia, kad dovanų ieškos prekybos ir laisvalaikio centruose. Vienas iš keturių (26%) respondentų dovanas ketina įsigyti specializuotose parduotuvėse, esančiose ne prekybos ir laisvalaikio centruose. Į tokias paieškas dažniau ketina leistis jaunesnės amžiaus grupės asmenys (25 – 34 m.), didmiesčių gyventojai, aukštų pajamų žmonės bei moterys. Tyrimas parodė, kad moterys taip pat dažniau pasirengusios artimus žmones nudžiuginti savo ruoštomis dovanomis. Tokių, kurie ketina įkurti tikras kalėdines dirbtuves, tam kad galėtų padovanoti savo kurtas dovanas, yra 10%. Pastebima, kad12% respondentų dovanų ketina ieškoti internete.

Lietuvos gyventojai per šių metų šventes neketina išlaidauti

Kas dešimtas (10%) apklausos dalyvis nurodė, jog kitos išlaidos, skirtos ne dovanoms, šventiniu laikotarpiu sieks nuo 300 iki 400 Lt. 23% apklaustųjų teigė, kad šventėms skirs 101 – 200 Lt. Kiek kuklesnes šventes, kurioms ketinama skirti iki 100 Lt, planuoja vyresnio amžiaus žmonės (65 – 74m.), nedirbantieji, pensininkai, asmenys, kurių vienam šeimos nariui tenka iki 800 Lt. Tyrimas atskleidė, kad ši grupė sudaro 22% apklausos dalyvių.

Tyrimo rezultatai parodė, kad vienas iš keturių (25%) apklausos dalyvių dovanoms ketina skirti ne daugiau nei 100 Lt. Tokią pinigų sumą dažniau ketina išleisti vyresnio amžiaus respondentai (65-74 m.), nedirbantieji, pensininkai, moksleiviai/ studentai. Panaši dalis (24%) tyrimo dalyvių teigė, kad dovanoms planuoja išleisti nuo 100 iki 200 Lt. Vienas iš penkių (19%) respondentų teigia, kad šiems pirkiniams skirs 201-300 Lt.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą spalio mėn. atliko rinkos tyrimų kompanija „RAIT“.

Tiesioginio interviu būdu buvo apklausti 1003 Lietuvos gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)