Tai - termogenezę (organizmo gebėjimas generuoti šilumą, panaudojant riebalus kaip kurą) skatinantys produktai. „Riebalų deginimo efektas yra realus, bet mažas. Todėl dosnius vartojimas yra tarsi raktas“, - PSRI ligoninės mitybos konsultantę Neelanjana Singh cituoja Indiatoday. in. Tiesa vartojant juos, bet nesistengiant maitintis sveikai, tinkamo efekto nebus, tad reikėtų nepamiršti vartoti daug daržovių, vaisių, nesmulkintų grūdų gaminius.

1. Raudonasis čili

Jis ne tik degina liežuvį ir dirgina žandus, bet ir gali jums padėti pasiekti norimą svorį.

Moksliniai tyrimai:

Pasak Oxford Brooked universiteto atliktų tyrimų, maisto paaštrinimas čili milteliais ženkliai skatina termogenezę. Paaiškėjo, kad jis skatina didesnį riebalų nei angliavandenių deginimą.

Kitas poveikis sveikatai:

Raudonasis čili – natūralus skausmo malšintojas, didina imunitetą ir teigiamai veikia širdies bei kraujagyslių veiklą.

DELFI jau rašė, kad, pasak kinų mokslininkų, čili pipiruose esanti medžiaga – kapsaicinas - labai naudingas kraujotakos sistemai. Medicininio eksperimento, atlikto viename Kinijos (Čuncino) medicinos universitete, autoriai mano, kad kapsaicinas aktyvina nervų galūnes, esančias vidinėse kraujagyslių sienelėse. Dėl to receptorius sukuria molekulinį azoto oksidą, kuris apsaugo nuo kraujagyslių uždegimo ir jų disfunkcijos.

2. Juodieji pipirai

Skanindami maistą prieskoniais, nepamirškite ir dosnaus žiupsnio šio prieskonių karaliaus. Šiuo prieskoniu gali būti gardinami tiek kariai, tiek sriubos ir kiti patiekalai.

Moksliniai tyrimai:

„Journal of Agriculture and Food Chemistry“ publikuotas tyrimas rodo, kad pagrindinė juodųjų pipirų sudedamoji medžiaga – piperinas, gali sustabdyti naujų riebalų ląstelių formavimąsi. Piperinas yra medžiaga juoduosiuose pipiruose, dėl kurios šie yra aštrūs, bei pagrindinis termogenezės skatinimo veiksnys.

Kitas poveikis sveikatai:

Juodieji pipirai turi antioksidantų savybių, padeda kovoti su virškinimo trakto problemomis ir uždegimais. Taip pat žinoma, kad juodieji pipirai turi junginių, kurie padeda reguliuoti kraujo spaudimą, skatina virškinimą, turi antimikrobinių savybių.

Su „naminiais“ vaistais siejama daugybė sėkmės istorijų. Net mokslas pritaria cinamono galiai. Prieskonį charakterizuojantį skonį lemia cinamono aldehidas, jo junginiai.

Moksliniai tyrimai:

„Journal of Critical Review and Food Science“ publikuotas tyrimas teigia, kad cinamono savybė geriau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje išties įtikinama. Kai cukraus kiekis kraujyje sumažėjęs, lengviau mesti svorį. Cinamonas taip veikia, jei suvartojate jo bent tris gramus per dieną, teigiama tyrime. Tuo metu nuo per didelio jo kiekio galima apsinuodyti.

Cinamonas
Kitas poveikis sveikatai:

Cinamonas taip pat turi priešuždegiminį, antimikrobinį, cholesterolio kiekį mažinantį poveikį, jis gerina imunitetą.

DELFI yra rašęs, kad cinamonas taip pat gerina virškinimą (žadina apetitą, mažina pilvo pūtimą, slopina žarnų spazmus, mažina skrandžio rūgštingumą) ir yra naudingas skausmingų ir gausių menstruacijų metu.

4. Žalia arbata

Tai ne visai maistas, tačiau be jos riebalus deginančių produktų sąrašas būtų nepilnas. Tūkstančius metų naudojama Kinijoje, dėl teigiamo poveikio sveikatai ji tapo labai populiari, o šiuo metu žalia arbata madingesnė nei kada nors anksčiau. Yra daugybė priežasčių gerti šį sveikatos eliksyrą.

Moksliniai tyrimai:

Merilendo universiteto Medicinos centro atlikta studija teigia, kad žalioji arbata pagreitina medžiagų apykaitą ir padeda deginti riebalus. Tai lemia žaliojoje arbatoje esantis katechinas. „American Journal of Clinical Nutrition“ publikuotas tyrimas išsiaiškino, kad žmonės, tris mėnesius kasdien išgeriantys paprastos arbatos, pagardintos žaliąja arbata, prarado daugiau kūno riebalų nei tie, kurie gėrė paprastą arbatą.

Kitas poveikis svekatai:

Dėl didelio kiekio antioksidantų, ji taip pat yra naudinga priemonė silpninant uždegimą, artritą.

Be to, DELFI jau rašė, kad mokslininkai padarė išvadą, jog reguliarus burnos skalavimas juoda ar žalia arbata padeda sumažinti žalingų bakterijų ir kai kurių rūgščių poveikį dantų emaliui, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

5. Lapinės salotos

Žinoma, kad lapinės salotos yra dietinis maisto produktas. Dėl šios priežasties salotos išskirtinai efektyviai degina riebalus nesvarbu, ar valgomos vienos, ar su daržovėmis.

Moksliniai tyrimai:

Pagal „American Journal of Epidemiology“ paskelbtą tyrimą, salotose yra mažai kalorijų, tad nepriklausomai nuo jų suvartojamo kiekio, vis tiek nepriaugsite svorio.

Kitas poveikis sveikatai:

Lapinėse salotose gausu folio rūgšties, beta karotino, vitamino C, kalio ir tam tikrų augalinių medžiagų. Su salotomis galite pagaminti sveiką, mažai riebalų turintį patiekalą, tinkamą norintiems atsikratyti viršsvorio.

6. Kiaušinio baltymas

Tai kultūristų ir fitneso aistruolių favoritas. Vis dėlto, daugeliui suaugusiųjų kiaušinių baltymai gali būti puikūs pusryčiai ar užkandis. Kiaušinių baltymai buvo populiarūs pusryčiams iki tol, kol tyrimuose nebuvo pradėta nurodyti, kad „kiaušiniuose daug cholesterolio“. Tuomet populiarumas pradėjo mažėti, tačiau tik iki tol, kai prieita prie išvadų „kiaušinių baltymai skiriasi nuo trynio“.

Moksliniai tyrimai:

International Journal of Obesity” pateiktame tyrime nurodoma, kad vyrai ir moterys, kurie pusryčiams suvalgo du kiaušinius, prarado 65 proc. daugiau svorio ir 34 proc. labiau sumažino savo liemens apimtis, nei tie, kurie pusryčiams valgė bandeles. Taip yra todėl, kad kiaušiniai didina sotumo jausmą, tad žmonės tieisog valgo mažiau.

Kitas poveikis sveikatai:

Kiaušinio baltymas yra ne tik puikus riboflavino ir seleno šaltinis, jame gausu kitų tokių maistinių medžiagų kaip folio rūgštis, B12 vitaminas. Nors baltymas turi mažiau maistinių medžiagų, nei trynys, jį valgyti sveikiau. Kiaušinio baltymai stiprina imuninę sistemą kaulus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)