Štai penki pagrindiniai dalykai, kuriuos turi žinoti tėvai, leidžiantys vaiką į pirmą klasę.

1. Vaikas, kuriam mama, tėtis, tetos ir dėdės nuolat kalba apie būsimą mokymosi džiaugsmą bei mokyklą, jos taip lengvai neprisipratins, kad ir kaip dažnai kartotumėte žodį „mokykla“. Specialistai teigia, jog visi pirmokėliai jaučia didelį stresą, kurį galėtų išsklaidyti praktiška pažintis su mokykla - prieš prasidedant mokslo metams, nueikite kartu su vaiku į mokyklą, joje pasivaikščiokite, taip vaikas apsipras su mintimi, kad čia turės ateiti kasdien.

Taip pat nereikėtų stiprinti mokyklos baimės įvairiais klausimais, ar vaikas labai bijo eiti į mokyklą ir pan. Retas kuris mokyklos slenkstį peržengia su džiaugsmu, tad jūsų užduotis - nuraminti atžalą. Pasakykite vaikui, kad jo nenoras bei nerimas yra suprantami, kad daugelis vaikų tai patiria.

2. Ką pirmokėlis turi sugebėti daryti: vaikas jau turėtų mokėti pats susidėti daiktus bei drabužius, apsirengti ir nusirengti. Taip pat pasiruošti atlikti kokią nors užduotį, o ją pabaigus - sutvarkyti darbo vietą. Prisiminti, ką reikia pasiimti kur nors einant, o grįžus - sudėlioti į vietas. Numatyti, kada ką pradės, kada ir kaip pabaigs, išmokti planuoti numatomas veiklas ir laiką.

Anot specialistų, vaikas jau turėtų sugebėti atsiskirti nuo tėvų ir likti bendrai veiklai su vaikais kitoje vietoje, jis turi mokėti būti vienas tarp draugų, gebėti išsakyti savo bei išgirsti kito nuomonę, bendradarbiauti žaidžiant, mokėti dalintis, o prireikus - paprašyti pagalbos.

3. Dažnai tėvai rūpinasi, ar užteks prieš mokyklą įgytų žinių, padėsiančių vaikui būti sėkmingu pirmoku. Tačiau specialistai teigia, jog vertėtų koncentruotis ne į skaitymą ar rašymą - šių dalykų mokykloje vaikai išmoks, tačiau į tai, kaip vaikui sekasi bendrauti su aplinkiniais. Dažnai paaiškėja, kad vaikams ir yra sunkiausia atsiskirti nuo tėvų, bendrauti ir draugauti. Vaikai neretai būna įsitempę, jiems sudėtinga susikaupti ir mokytis, arba nedrąsu kalbėti prieš klasę bei išsakyti savo nuomonę.

4. Pirmokėlių tėvai dažnai daro klaidą per prievartą pačią pirmąją dieną mokykloje stengdamiesi surasti vaikui draugų. Draugauti skatinkite, tačiau neverskite. Jei jūsų vaikas yra drovus, ypač naujoje aplinkoje, neskubinkite jo, leiskite pradėti bendrauti jam tinkamu tempu, nebandykite jam pripiršti draugų.

Mokykloje draugų sunkiau susiranda vaikai, kurie prieš mokyklą neturėjo bendravimo su bendraamžiais patirties, tad lavinti vaiko socialinius įgūdžius reikėtų gerokai prieš tai, kai jis pradės eiti į mokyklą. Užrašykite vaiką į užsiėmimus, kuriuose jis galėtų bendrauti su kitais vaikais, skatinkite draugystės ryšius, dalinimąsi, leiskite pasikviesti draugų į namus, patys eikite į svečius.

5. Prieš leidžiant vaiką į mokyklą, specialistai rekomenduoja tėvams pasidomėti mokymo programa bei mokymo metodais, kurie skirtingose mokyklose gali būti ne vienodi. Svarbiausia išsiaiškinti, ar sutampa visų pusių lūkesčiai - tėvų, vaikų bei mokytojų, kad vėliau nekiltų nusivylimo, jog jie nebuvo pateisinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)