Netiesa, kad bet kuriuo metu ir bet kokiais kiekiais geriamas vanduo garantuos gerą savijautą. Vadovaujantis jogos filosofija, vandenį reikia gerti laikantis 5 taisyklių, kurios dėl savo svarbos dar vadinamos auksinėmis vandens gėrimo taisyklėmis.

Šio judėjimo šalininkai tiki, kad teisingai ir taisyklingai geriamas vanduo sugrąžins jaunystę ir padės netekti papildomų kilogramų.

1. Atsikėlę ryte išgerkite 1 stiklinę vandens ir po to nevalgykite 1,5-2val.

Iš ryto išgėrę stiklinę vandens nuplausite visą virškinimo traktą, tonizuosite skrandį. Neišsigąskite, jei pirmosiomis bandymo dienomis jausite pykinimą – vanduo nuplauna mūsų skrandį, o į viršų pakilusios drumzlės sukelia nemalonius jausmus.

Jeigu vis dėlto jaučiate, kad dieną pradėti nuo stiklinės vandens Jums yra sunku, pagardinkite ją citrinos sultimis. Taip sustiprinsite savo imuninę sistemą ir išvengsite daugybės ligų. Vanduo su citrinos sultimis skatina ir vidaus organų darbą. Tai, žinoma, teigiamai paveikia dienos nuotaiką ir bendrą savijautą. Be to, citrinose, būna daug vitamino C, kuris sugeba išlyginti smulkias raukšleles ir apsaugoti nuo naujų atsiradimo, padeda pašalinti iš organizmo toksines medžiagas ir šlakus.

2. 30 min. prieš kiekvieną valgymą išgerkite 1 stiklinę vandens.

Šis įprotis padės mums padaryti mitybos procesą sąmoningą – dažnai mes jau nebeskiriame troškulio nuo alkio, ir užtikrintai sumažins apetitą, taigi suvalgysite mažiau maisto.

Tiesa, negerkite labai šalto vandens. Geriamas vanduo turėtų būti maždaug kambario temperatūros. Manoma, kad organizmas, stengdamasis sušildyti vandenį, veltui eikvoja energiją, todėl mažiau jos skiria maisto suvirškinimui. Be to, šaltas vanduo iškreipia sotumo jausmą, todėl greito maisto restoranuose gėrimai dažniausiai patiekiami su ledukais, kad klientai jaustųsi alkanesni.

3. Valgydami negerkite. Vandens negerkite ir 40 min. po valgio.

Dažniausiai mes užsigeriame maistą todėl, kad išauginome savyje banalų įprotį. Žmonės po maisto atsigerti įprato nepritekliaus metu, kai trūkdavo maisto. Tam, kad jaustųsi sotesni, žmonės pavalgę dar atsigerdavo.

Tačiau vanduo atskiedžia mūsų virškinimo sistemos sultis (fermentus), pašalina naudingas medžiagas, skirtas maistui virškinti, mažina virškinimo fermentų koncentraciją skrandyje, o tai lėtina ir sunkina virškinimą. Rezultatas – tinkamai neapdorotas maistas nepraeina virškinimo skrandyje etapo, patenka į žemiau esančius virškinimo sistemos skyrius, kur maistas pradeda pūti, rūgti bei jame dauginasi bakterijos, o tiesiai iš žarnyno medžiagos pakliūna į kraują bei nuodija organizmą ir spartina ligų atsiradimą.

4. Likus 30 min. iki miego, išgerkite 1 stiklinę vandens.

Einant miegoti irgi patartina išgerti stiklinę vandens, kad organizmas galėtų naktį tęsti apsivalymo ir maistinių medžiagų įsisavinimo procesus. Naktį vyksta pagrindinis organizmo valymasis nuo toksinų, mes išgariname daug vandens – iškvėpuojame ir išprakaituojame. Todėl patartina tas vandens atsargas papildyti.

Jei šlapimo pūslė yra silpnesnė, kad nereikėtų naktį keltis, galima vandens išgerti 1 valandą prieš miegą, kad dar prieš gulant būtų pašalintas skysčių perteklius arba išgėrus vandens suvalgyti kelis (2-3) grūdelius rupios nevalytos jūros druskos.

5. Kai dienos metu norėsite gerti, gerkite tik vandenį.

Vandenį gerkite reguliariai. Nėra gerai, jei vandenį gersite tada, kai jau imate jausti troškulį. Troškulys rodo, kad organizmas jau neteko dalies skysčių, todėl gerti reikėtų reguliariai, kad troškulio niekuomet nejaustumėte. Visada po ranka turėkite gertuvę su vandeniu. Jums bus lengviau padidinti dienos vandens normą, jei vanduo bus šalia. Tad turėkite vandens ne tik savo rankinėje, automobilyje, bet ir darbo vietoje.

Rytuose vandens sąvoka netapatinama su gaiviaisiais gėrimais, sultimis, kava ir arbata. Visi šie produktai turi skonį ir organizmo priimami kaip maistas. Jei norime gerti – gerkime vandenį, malšinkime savo troškulį. Jei norime valgyti – valgykime, malšindami savo alkį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)