Skaičiai nuteikia optimistiškai

Aktyviausiai į startuolius Lietuvoje investavo „Practica Seeda Capital“, ir „Verslo angelų fondas I“. Šie fondai finansavo 57 startuolius, kuriems išdalino 18,5 milijonų eurų. O startuolių spektras itin įvairus: nuo žaidimų ir nanotechnologijų kūrėjų iki meškeriotojų įrangos pardavimų platformos.

UAB „Nextury Ventures“ šiemet atkreipė dėmesį į tris naujus startuolius. Fondo direktorius Mindaugas Glodas tikslios sumos neatskleidė, tačiau pabrėžė, kad koncentruojamasi į ankstyvos stadijos startuolius, o investicijos į juos dažniausiai siekia kelis šimtus tūkstančius eurų. „Nuo pat pradžių užsibrėžėme, kad vienu metu turėsim iki 10 kompanijų, tai tiek šiuo metu ir turime, – sakė M. Glodas, – dėl to 2015 metais investavome į savo jau turimas kompanijas, ir į tris naujas“.

Anot jo, paklausiausios kompanijos dirba IT ir mobilių paslaugų plėtros srityse, plėtoja 3D technologijas ar vysto dalijimosi principu grįtas paslaugas. Itin paklausios internetinės prekyvietės, sujungiančios tiekėją ir pirkėją.

Derlius po kelerių metų

Nors investicijų netrūksta, rezultatų dar teks palaukti. Tačiau rizikos ir privataus kapitalo fondų asocijacijos direktorė Inga Miliauskienė tikina, kad iš šio būrio investuotojų tikrai išaugs ne viena sėkmės istorija. Ji pastebi, kad Lietuva vis dažniau ir garsiau minima, kaip viena patraukliausių ekosistemų startuoliams auginti. „Lietuva vienareikšmiškai jau yra atpažįstama, kaip auganti startuolių rinka“, – tikino asociacijos vadovė.

Anot jos, būtų sunku nuspėti, kada bus galima sulaukti konkrečių rezultatų iš šių metų investicijų. „Manau, kad visai netolimoje ateityje yra neišvengiamas tolimesnės veiklos plėtojimo etapas. Vienaip ar kitaip lyderiaujantys startuoliai sieks papildomo finansavimo ir tai, manyčiau, gali nutikti per artimiausius dvejus – ketverius metus, – kalbėjo I. Miliauskienė, – Lietuvos startuolių ekosistema aktyvėja ir pereina į aukštesnį kokybinį lygį. Todėl matysime ir teigiamų rezutatų, ir sėkmės istorijų“. O tokių istorijų netrūko ir šiemet.

Sunkiasvorių kategorija

Daug raumenų užsiaugino ir jau žinomi bei sėkmės sulaukę lietuviški startuoliai, kurie grumiasi jau kitoje svorio kategorijoje. Be abejonės, ryškiausiai šiemet žibėjo „Vinted“, sulaukę 25 milijonų eurų pastiprinimo, leisiančio pakelti sparnus į eilę naujų rinkų.

Neprajėus savaitei nuo „Vinted“ sėkmės, dar vienas lietuviškas startuolis „TransferGo“ į savo kišenę įsidėjo 2,3 milijonų vertės investiciją. O viena tiksliausių kelionės viešuoju transportu planavimo programėlė „TRAFI“ dar vasarą namo parsinešė 5,71 milinono eurų vertės investiciją. „Ir ką vis dėlto pradėjome matyti per pastaruosius metus, kad šie startuoliai, kurie pritraukė rizikos kapitalo investicijas, auga, bręsta, plečiasi į užsienio rinkas, jų prekės ženklai tampa atpažįstami svetur“, – kalbėjo pašnekovė.

Šio trejetuko sėkmės istorijos šiemet skambėjo garsiausiai. „Manau, kad netolimoje ateityje matysime ir išgirsime daugiau tokių sėkmės istorijų. Kai Lietuvos startuolis sugebės pritraukti tolimesnio etapo investicijas“, – teigė I. Miliauskienė.

Pirmauja regione

Europos rizikos kapitalo fondų asociacijos „Invest Europe“ duomenimis, Lietuva pirmauja Baltijos šalyse tiek investicijų skaičiumi, tiek ir investuotų pinigų sumomis. Kas penkta investicija visoje centrinėje Europoje keliavo į Lietuvos startuolių kišenes. Pernai Lietuvoje investuota daugiau rizikos kapitalo, nei Latvijoje ir Estijoje kartu sudėjus. Ir nors šių metų duomenų kol kas dar nėra, skaičiai tikrai neturėtų nuvilti.

„Pavyzdžiui šiemet rudenį paskelbtame prestižiniame IMD valstybių konkurencingumo reitinge Lietuva pagal verslumo kriterijų yra pirma pasaulyje. Aplenkėme net stipria startuolių ekosistema garsėjantį Izraelį ir kitas šalis. Pagal rizikos kapitalo prieinamumą verslui tame pačiame reitinge per metus pašokome iš 24 vietos, į 11“, – sakė pašnekovė. Anot jos, pasigirti tikrai yra kuo, tik mes patys ne visada mokame tai daryti. „Taip, gal mastai lyginant su kitomis rinkomis dar yra maži. Taip, gal įstatymai, reguliacinė aplinka ne iki galo palanki, bet kryptis teisinga“, – tvirtino asociacijos direktorė. Jai pritarė ir UAB „Nextury Ventures“ direktorius Mindaugas Glodas. „Vienareikšmiškai Lietuvos startuolių ekosistema šiais metais judėjo brandos link“, – sakė pašnekovas.

Startuoliams žiema užsitęs

Nuo sausio savo veiklą baigia „JEREMY“ iniciatyvos įkurti penki investiciniai fondai, iš viso investavę per 70 milijonų eurų į Lietuvos startuolius.

Dėl to rasti investuotoją startuoliams bus gerokai sunkiau, nei šiemet. Kol kas dar tik planuojami du nauji investiciniai fondai, kuriems iš viso numatoma iki 29 milijonų eurų paramos iš valstybės biudžeto, tačiau akivaizdu, kad veiklą pradėti šie fondai galėtų tik po kelerių metų. 2016, o galbūt ir 2017 metai bus gerokai šaltesni startuolių ekosistemai.