Siūlome jums 10 šiuolaikinių būdų, kaip nuo vagių apsaugoti juvelyrinius dirbinius, jei ir neprabangius, tai bent jau su vertinga šeimos ar giminės istorija.

Seifas banke – viena iš apsaugos priemonių. Nuomotis saugią „dėžutę“ gera išeitis tik tuo atveju, jei brangius papuošalus dėvite retai, tik ypatingomis progomis. Taip pat banke reikėtų saugoti ypatingai retus ar paveldėtus papuošalus. Vienintelė kliūtis – teks iš anksto planuoti, kada vykti į banką pasiimti senos segės ar deimantu puošto žiedo.

Kita išeitis – pasitelkti vaizduotę ir mąstyti kaip vagis. Kur gi jis kuistųsi ieškodamas pinigų ar brangenybių? Sudarykite kuo ilgesnį tokių vietelių sąrašą. O dabar elkitės priešingai – slėpkite vertybes tose vietose, kurių nepaminėjote sąraše.

Geriau jaustis padėtų namuose įmontuota garso signalizacija. Ją įsirengę dėl savo turto jausitės saugiau tiek būdami darbe, tiek miegodami. Tik nepamirškite jos įjungti išeidami į miestą net ir kelioms valandoms arba prieš eidami gulti.

Dar viena išeitis – „slapdėžės“. Tai visiems įprastų kasdieninių ir kiekvienuose namuose esančių daiktų imitacijos. Jūsų pinigų ir vertingų papuošalų „saugyklomis“ gali tapti viskas – gėrimų skardinė, traškučių dėžutė, vazonas, garaže, virtuvėje ir vonioje laikomų priemonių ir daiktų imitacijos. Juk kas atidarinės iš pažiūros tikrą plaukų lako ar kavos dėžutę. Vagių mėgstamiausios ir dažniausiai aplankomos vietelės – miegamasis ir papuošalų dėžutės. „Slapdėžių“ rojų rasite čia.

Sienoje įmontuotas seifas – laiko patikrinta priemonė. Tačiau pasvarstykite, ar verta apie jį svajoti. Tinkamai ir profesionaliai įmontuotas seifas gali būti kelis kartus brangesnis nei jame jūsų saugomos brangenybės.

Draudimas – dar vienas būdas apsaugoti vertingą palikimą ir brangius papuošalus. Žinoma, pinigai vagystės atveju jų neatstos, tačiau bent jau jausitės saugiau žinodami, kad jų netekę galėsite įsigyti naujų. Juvelyrinius dirbinius kas kelerius metus turėtų pervertinti juvelyras. Taip vertybes apdrausite tinkama pinigų suma, kuri ateityje tik didės.

Juvelyrinių dirbinių saugumui gali pasitarnauti ir knyga iš viešojoje bibliotekoje esančios atiduodamų knygų lentynos ar vos už kelis litus turguje įsigyta „senučiukė“. Kuo storesnė, tuo geriau. Svarbu, kad ji būtų kietu viršeliu. Ją perskaitę išpjaukite puslapius palikdami kraštus. Dabar knyga tarnaus kaip brangenybių slėptuvė. Nedėkite jos į kitą kambario vietą, tegul ji būna tarp kitų knygų.

„Juvelyriškai“ pradaužyta skylė sienoje taip pat gali virsti gera slėptuve. Tik pasiėmę „šlamančius“, nepamirškite jos vėl užmaskuoti elektros rozete arba jungikliu.

Ant sienos kabantis laikrodis, ypač senas, gali atkreipti vagių dėmesį. Tačiau vargu ar atklydėlis supras, kad prietaiso viduje yra kažkas vertingesnio nei „viduriai“ ir sraigtiniai mechanizmai. Laikrodžiai su užmaskuotu vidumi brangenybėms – patys įvairiausi – nuo neišvaizdžių apvalių iki ištaigingų senovinių.

Paskutinė vieta – tai jūsų akylumas. Prisiminkite, kad dėvėdami brangius papuošalus atkreipiate didelį aplinkinių dėmesį. Verta brangiai pasipuošti tik ten, kur jaučiatės tikrai saugiai, ir tik ypatingomis progomis. Nerūpestingas dėmesio atkreipimas – nepateisinamas!

Manantiems, kad namuose laikyti vertingus daiktus yra saugu, patariame sugaišti dar šiek tiek laiko ir paskaityti vienai australų porai nutikusią istoriją.