Vis dėlto, tuoj pasibaigsianti rekonstrukcija nušaus du zuikius vienu šūviu – ornitologai turės puikias sąlygas dirbti, o lankytojų patirtis bus dar geresnė nei iki šiol.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Grigonis įsitikinęs, kad rekonstrukcija buvo būtina jau kuris laikas.

„Ornitologinė stotis veikia nuo 1929 metų, joje kabo didžiausi Europoje tinklai ir per tiek laiko ji tapo dideliu traukos objektu. Iki šiol orientavomės į ornitologinius stebėjimus, paukščių žiedavimą ir nebuvo jokios infrastruktūros tam lankytojų srautui aptarnauti“, – sakė R. Grigonis.

Ventės ragas yra vienas iš didžiausių Vakarų Lietuvos traukos centrų. Skaičiuojama, kad kasmet jį gali aplankyti 50-70 tūkstančių žmonių, nors iki šiol ten buvusi infrastruktūra nebuvo pati patraukliausia.

„Negalime priimti lankytojų, jiems nepasiūlydami minimalių paslaugų. Nebuvo nei apžvalginių takų, nei apžvalginio bokšto ar net tualetų“, – sakė R. Grigonis.

Rekonstrukcijos pabaiga numatyta gegužės pabaigoje. Darbams pasibaigus, džiaugtis galės ne tik turistai.

„Lankytojai pradėjo trukdyti darbuotojų darbui. Bandėme tai išspręsti pastatydami informacinius ženklus, bet tai nepadėjo. Tą išspręsti turėtų apžvalginiai, nuo žiedavimo zonų atskirti, takai. Tuo pačiu buvo pakeistos paukščių gaudykles, nes jos buvo ne pačios geriausios būklės – praktiškai pavojingos. Taip darbuotojams sukuriamos geresnės darbo sąlygos“, – kalbėjo direktoriaus pavaduotojas.

Kol ornitologai žieduos paukščius, lankytojai turės ką veikti ir patys.

„Kitas didelis darbas – informacinio centro sukūrimas. Jame lankytojai bus informuojami apie Ventės rage vykdomus žiedavimo darbus, apie paukščių žiedavimą apskritai, jo istoriją, apie pamario paukščius, migraciją“, – sakė R. Grigonis.

Ventės rage lauks ne tik nauji takai, bet ir virš informacinio stendo įsikūręs apžvalgos bokštas. Į jį be vargo galės patekti ir žmonės su negalia.

„Rekonstrukcija vykdoma atsižvelgiant į neįgaliųjų poreikius. Administraciniame pastate įrengti keltuvai, kuriais neįgalieji galės patekti į apžvalgos aikštelę, visi takai taip pat yra pritaikyti – nuolydžiai padaryti atsižvelgiant į reikalavimus, lankytojų centras taip pat pritaikytas tam“, – pasakojo R. Grigonis.

Paklaustas, dėl ko pats R. Grigonis rinktųsi vizitą Ventės rage, direktoriaus pavaduotojas negailėjo gerų žodžių šiam pamario taškui.

„Tai yra labai gražus gamtos kampelis – Ventės rago iškyšulys. Ten kažkada stovėjo pilis, bet potvyniai ją nuplovė. Labai graži panorama. Iš vienos pusės matosi Kuršių nerija, o iš kitos Nemuno delta. Yra pasivaikščiojimui skirtas molas, o iš mūsų įrengtos apžvalgos aikštelės atsivers ir dar platesni horizontai.

Kitas dalykas – pati paukščių migracija. Rudenį ten susitelkia didžiuliai paukščių būriai ir migracija matosi plika akimi. Vien tas paukščių gausumas žmonėms yra įdomus“, – kalbėjo R. Grigonis.

Šaltinis
Projektas „Aplinkosauga“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)