Lietuvoje kurtinių skaičiuojama tik apie 400. Anskčiau mūsų šalyje paplitęs paukštis buvo išmedžiotas per karus, pokarį, o jo populiacija natūraliai taip ir neatsikūrė. Pirmiausia Viešvilėje auginami paukščiai papildo šalia esančią Karšuvos girią, kur jų gentainiai gyveno nuo seno.

Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direktorius Algis Butleris vadovauja ir vieninteliame šalyje esančiam kurtinių veislynui. Nors darbai įsisuka lėtai, bet po truputį kurtinių paleidžiama į laisvę.

„Pirmiausia norėjome atkurti kurtinių populiaciją Karšuvos girioje, kurios dalis yra mūsų rezervato teritorijoje, bet dar gavome rekomendacijas iš Ekologijos instituto. Jie rekomendavo stiprinti ir jau esančias populiacijas netoliese – Dainavos girioje, Šimonių girioje“, – pasakojo A. Butleris.

Rekomenduojama tai dėl vienos priežasties – šviežio kraujo.

„Kai gamtoje populiacija lieka labai maža, prasideda giminingas kryžminimasis, o tai dažnai būna kritinis taškas tos populiacijos istorijoje“, – sakė A. Butleris.

Pirmuosius paukščius A. Butleris į girią paleido prieš penkerius metus. Paleistų suskaičiuoja virš 20, bet jo tai netenkina ir veislynas ketina plėstis.

„Dabar turime nepakankamai voljerų. Reikėtų tris kartus daugiau paukščių nei dabar galima laikyti. Dabar gyvena keturiolika paukščių, o reikėtų tris kartus daugiau – apie 45“, – pasakojo A. Butleris.

Statyti voljerus ir plėstis reikia dėl dviejų priežasčių, viena jų kraujomaiša, o kita - kritinės masės sukūrimas.

„Pirmiausia, kuo daugiau išaugini, tuo daugiau gali paleisti. Darbo čia pakankamai ir reikia tęstinumo. Bent dešimtmetį paukščius leisti grupėmis. Ne visi į laisvę išėję paukščiai pritampa, nori poruotis. Reikia išleisti daugiau jų, kad kiti paukščiai kompensuotų juos“, – pasakojo A. Butleris.

Kurtiniai itin jautrūs ir baikštūs paukščiai. Juos pražudyti gali ne tik plėšrūnai, bet ir triukšmas. A. Butleris guodėsi, kad visa pernykštė vada neišgyveno dėl šalia vykusių statybų.

„Turėjo būti geri metai, šešios patelės perėjo, bet jaunikliai neišgyveno dėl vykdytos lankytojų centro rekonstrukcijos. Suderinome, kad statybininkai nenaudotų triukšmingos technikos, bet ir be jos kurtiniams buvo negerai. Paprasčiausiai nesimaitino, o tupėdavo voljero kampe. Negalėjome stabdyti statybų dėl finansavimo terminų“, – liūdėjo direktorius.

Kaip šiemet seksis, A. Butleris negalėjo nuspėti.

„Viskas ankstyva gamtoje. Patinų aktyvumas pastebėtas dar sausio gale, bet tikras tuoktuvių metas dabar, nors paukščiai nesiporuoja, bet dviejų savaičių laikotarpyje tikimės sulaukti pirmųjų sudėtų kiaušinių. Gamtoje galioja ilgamečiai dėsniai ir nieko nepaskubinsi, tad dar anksti kalbėti“, – sakė direktorius.

Šaltinis
Projektas „Aplinkosauga“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)