Kartu su modernių apželdinimo kursų
organizatore Lina Liubertaite DELFI lankėsi kraštovaizdžio dizainerės Astos Grabauskienės namuose. Moteris gali pasidžiaugti išpuoselėtu 7 a. išpuoselėtame sklype, nuo kurio atsiveria fantastinis vaizdas į  miesto panoramą. Pastarąją, pasak pašnekovės reikia išnaudoti ir jokiu būdu neapsodinti šalia ryškių augalų, kurie galėtų nustelbti vaizdą.

„Reikia kurti neutralų pirmą planą, kad akis žvelgtų į tolį. Bet kokios ryškios gėles ar lapija gali trukdyti tam“, – patarė A. Grabauskienė.

Tiesa, būtina paminėti, kad jos namų kiemas yra ant šlaito, tad, pašnekovė minėjo ne vieną sprendimą, kaip jai pavyko šį trūkumą paversti privalumu.

Kadangi sklypas netaisyklingas, trikampio formos, moteris siekė paslėpti, užmaskuoti kampus. Tą jai pavyko padaryti naudojant apvalias linijas.
„Būtina paminėti, kad planuojant sodą, pirmiausia reikia numatyti vejos formą, taip pat atsiminti, kad pagal rekomenduojamus dizaino principus, tuščios erdvės (vejos) turi būti apie du trečdaliai sklypo, želdinių – vienas“, – DELFI pasakojo A. Grabauskienė.

Daugiau apie tai video reportaže:

Šlaito sprendimai

Dėmesį turėtų atkreipti tie, kurių sklypas turi šlaitą. Pasak kraštovaizdžio dizainerės, rekomenduojami keli geri jo sprendimai: pavyzdžiui, apsodinkite jį krūmais, kurie nereikalauja daug priežiūros. Savo kiemo šlaite A. Grabauskienė pasodino buksmedžius. Tiesa, tokiu pasirinkimu nustebinusi ne vieną bičiulį.

„Žmonės mano, kad tai yra gana lepūs augalai, bet mano kieme ji puikiausiai auga, jie yra ant kalno, kur vėjas būna didžiulis, tačiau svarbiausia, kad tankiai susodinti, todėl susiformuoja tinkamas mikroklimatas“, – pasakojo A. Grabauskienė.

Moteris minėjo dar vieną išeitį, skirtą šiauriniam šlaitui. Jame vertėtų pasodinti laipiojančią hortenziją. Ji, pasak pašnekovės, yra visiškai nelepus augalas ir gali puikiai padengti šlaitą. Tiesa, kraštovaizdžio dizainerė pabrėžė, kad vertėtų atkreipti dėmesį ir augalų spalvų derinimą.

„Pavėsingas vietas vertėtų šviesinti tais augalais, kurie turi šviesesnę lapiją, žydi balsvai“, – rekomendavo A. Grabauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)