Ekspertų teigimu, kiemo augalų apšvietimo tendencijas nemažai lėmė ir LED lempų atsiradimas. Tokios lempos gali galingai apšviesti medžius, baseinus ir kitus augalijos objektus. Nors jos yra pakankamai brangios, tačiau nėra abejonių, kad tai yra praktiškas sprendimas. Pavyzdžiui, yra tokių, kurių gyvavimo trukmė yra 50 tūkstančių valandų.

Dekoratyviniam fasado, augalų, krūmų apšvietimui tinka įvairūs šviestuvai, svarbu, kad jie būtų įrengti atidžiai, su specialisto, elektriko pagalba.

Pirmiausia, savo nuosavo kiemo sklype įrenkite apšvietimą prie takų. Toks apšvietimas bus ne tik funkcionalus, bet ir sukurs romantišką, jaukią atmosferą. Ypač paplitę grindinyje įrengti šviestuvai, kurie nėra nukreipti į augalus, tačiau puikiai išryškina tako linijas arba dailiai pabrėžia vingiuotų takų linijas. 

Tiesa, takams, pasak ekspertų, tinkamiausia yra šalta šviesa. Ji nėra rekomenduojama augalams, nebent norėsite apšviesti ryškiaspalvių augalų žiedus.

Kitas sprendimas, kuris Lietuvoje dar nėra toks populiarus: vejoje, kurioje takų nėra, tiesiog išmėtyti šviestuvai, pavyzdžiui, burbulai. Jie ypač dera prie modernios architektūros gyvenamojo namo, kuriame yra nepaslėpto betono, stiklo konstrukcijų. 

Tinkamo dekoratyvinio apšvietimo rezultatas - sklypo savininkai savo išpuoselėto kiemo vaizdu, pasodinta ir vešliai augančia augalija galės džiaugtis ne tik šviesiu paros metu: vakare apšviesti medžiai įgauna kitokį vaizdą. 

Pavyzdžiui, sostinės Venecija.LT kvartale jau taikoma tokia praktika : prie pasivaikščiojimo tako yra nusidriekusi alėja, ant kurios medžių pakabinta smulkių lempučių girlianda. Toks pasirinkimas, pasak kraštovaizdžio atstovų, Lietuvoje dar yra retai sutinkamas, bet turėtų būti naudojamas dažniau.

Dekoratyvinis apšvietimas padės išryškinti augalų žiedus, krūmų tūrį, svarbu, tinkamai į juos nukreipti šviesą, kuri turėtų būti nešalta. Tiesa, kai kurie mėgsta eksperimentuoti su spalvotomis lempomis. Tačiau, ekspertų teigimu, nuo raudonos ar kitos spalvos šviesos greitai pavargstama ir tai gali pradėti erzinti jūsų ar kitų akis.

Jei norite, kad dekoratyvinio apšvietimo prietaisai - šviestuvai, lempos ar žibintai - būtų pastebima lauko dizaino detalė, tuomet rinkitės ne tuos, kurie yra vos iškilę iš grindinio. Įrenginėkite tuos, kurie yra su įvairiais stogeliais. Jų yra įvairių tipų. Prie jų neretai kraštovaizdžio ekspertai priderina akmenis. Pastaruosius apšvietus galima džiaugtis įdomia kompozicija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją