Nesivaikykite kraštutinumų – pataria „Goodlife” sporto klubo treneris Edvinas Sidaravičius ir dalijasi rekomendacijomis, kaip sveikai siekti užsibrėžtų tikslų ir išvengti rezultatus atitolinančių klaidų.

Edvinai, kokios priežastys dažniausiai atveja moteris į sporto klubą? Kokius tikslus jos sau kelia?

Dažniausiai – padidėjusios apimtys, priaugtas svoris, suglebę raumenys, tas noras būti gražiai yra didžiausias stimulas praverti sporto klubo duris. Tačiau yra moterų, kurias sportuoti priverčia kur kas rimtesnės priežastys: prasta bendra savijauta, stresas, pasikeitusi laikysena, nugaros, sąnarių skausmai. Šios skirtingos priežastys, be abejo, padiktuoja ir tikslus. Dažniausiai girdžiu norą numesti svorio, pamažinti riebalinę kūno masę, „susitvarkyti” problemines kūno vietas (rankas, sėdmenis, šlaunis, liemenį), sustangrinti kūną, pagerinti laikyseną bei savijautą. O yra moterų kurios sportuodamos tiesiog nori atitrūkti nuo kasdienės rutinos.

Tikslai nustatyti – belieka išsirinkti tinkamiausias priemones. Ar visada jos teisingos? Ar moterys nėra sau per griežtos renkantis treniruočių programas?

Pastebėjau, kad labai dažnai moterys linkusios vaikytis kraštutinumų: badauti, laikytis įvairių dietų, labai intensyviai sportuoti. Mato problemą, nori ją išspręsti labai greitai ir mano, kad radikalios priemonės pačios efektyviausios.

Tokioms moterims (ir ne tik) norėčiau priminti, kad badavimas ir griežtas maisto apribojimas stabdo ilgalaikius svorio metimo procesus, be abejo svoris pradžioje kis, tačiau ilgą laiką laikytis radikalios dietos neįmanoma. Tai ne tik neatneš norimų rezultatų, bet ir pakenks sveikatai.

Taip pat nevertėtų pernelyg intensyviai sportuoti (kasdien po keletą valandų), nes organizmas tiesiog nespėja atsigauti. Per maži tarpai tarp treniruočių, sportavimas po labai sunkios darbo dienos neduos teigiamų rezultatų ir nualins kūną.

O ko baiminasi sportuoti atėjusios moterys?

Pradžioje daugeliui būna tiesiog nedrąsu, nes nežino nuo ko pradėti sportuoti, bet vienas pokalbis su treneriu šią problemą išsprendžia. O štai kitą, beveik visuotinę, moterų baimę sportuojant priaugti per daug raumenų (kitaip tariant „išsipūsti”) pavadinčiau labai gaju ir sunkiai iš galvų išmušamu mitu.

Tad ko nedaryti (o gal daryti), kad neužsiaugintum tų taip negeidžiamų raumenų, o gražiai sutvirtėtum?

Užsiauginti raumenis nėra taip lengva, o sportuojant su 2-3 kg papildomais svoriais, praktiškai neįmanoma. Moterims dar ir fiziologiškai tai labai sunku, nes moterų organizme net 15-20 kartų mažesnė vyriško hormono, testosterono, koncentracija. Tai dėl jo poveikio raumenų masė vyrams auga žymiai sparčiau. Be abejo, kiekvienas žmogus individualus ir būna atvejų, kad kai kuriom merginom raumenys vystosi šiek tiek greičiau. Tačiau tam reikia įdirbio, pastangų ir laiko – pažadu, kad ryte po sunkios vakarykštės treniruotės tikrai nenubusite su kultūristės raumenimis. Jei sportuojant ima ryškėti ne tas trokštamas rezultatas, būtina peržiūrėti ir pakoreguoti sporto programą.

Baimė sportuoti su 2 kg svareliais tikrai nepagrįsta, aš tokius svarelius rekomenduoju tik pradedančiosioms, mokantis pratimo technikos. O vėliau būtina imti ir didesnį svorį, juk merginų bei moterų organizmas taip pat prisitaiko prie krūvių ir palaipsniui jį būtina didinti norint pasiekti norimų rezultatų.

Tad ką atsakytumėte moterims teigiančioms: ”Nedarysiu pratimų su svareliais, nes jie augina raumeni. Sportuosiu tik su savo kūno svoriu”?

Vengdamos jėgos pratimų tiesiog bėgate nuo savo tikslo. Sportuojant su savo kūno svoriu taip pat yra ką veikti, tačiau paimkite ir papildomą svorį. Papildomi svoriai naudojami tam, kad padėtų išvystyti subalansuotą kūną, o kai kuriuos pratimus be papildomo svorio atlikti tiesiog sunku.

O kaip toks požiūris: „Darysiu vien pratimus kojoms ir sėdmenims, nes būtent ten daugiausia riebaliukų”?

Treniruojant vien tik problemines vietas greičiau išsivystys viso kūno raumenų disbalansas, o riebalai nuo probleminės vietos gali ir nenutirpti. Būtina treniruoti visas raumenų grupes, bet nepamirškite jog tokiu būdu jūs tik sustiprinsite po riebalų sluoksniu esančius raumenis, o riebalai pasiliks tol, kol nesureguliuosite savo mitybos. Norite atsikratyti riebalinės masės? Jūsų sėkmės formulė: 70% „darbo” virtuvėje ir tik 30% - sporto salėje.

Kokias dar klaidas daro moterys sporto salėje?

Viena pagrindinių klaidų, be abejo, vien tik probleminių vietų treniravimas tikintis riebalų atsikratyti tik konkrečioje vietoje. Taip pat dažnai nugirstu pasisakymų, kad tik gausus prakaitavimas padės greičiau sulieknėti. Prakaituojant iš organizmo pasišalina tik skysčiai, deja ne riebalai.

Nemažai nusivylimo sukelia ir klaidingas rezultatų matavimas. Būtina žinoti, kad vien svarstyklės nesuteikia objektyvios informacijos apie jūsų rezultatus. Reikia atlikti kūno sandaros analizę su specialiu prietaisu, parodančiu, kaip pasikeitė riebalų, raumenų ir skysčių santykis. Reikia stebėti save veidrodyje, apimtis ir progresą atliekant tam tikrus pratimus.

O labiausiai „barti” norisi už „užklasinę veiklą” sporto metu. Telefonai, pokalbiai, knygų skaitymas minant dviratį neleidžia susikoncentruoti pagrindiniam darbui sporto salėje – sportui. Pratimus būtina atlikti ne automatiškai, juose reikia būti mintimis, klausytis savo kūno. Koncentracija ir susitelkimas didina motyvaciją ir padeda tobulėti.