Lemiamą žodį taria gyventojai

Vienos Vilniaus regione veikiančios renovacijos darbais užsiimančios įmonės projektų vadovas Marius Mažulis tikina, kad galvojant apie kokybišką renovaciją durys turi didelę reikšmę. „Su durimis yra kaip ir su langais – jeigu ruošiant projektą paaiškėja, kad jos neatitinka šiluminių savybių, jas reikia keisti“, – teigia specialistas.

Būna ir taip, jog durys konkrečiame daugiabutyje dar yra pakankamai naujos ir įmontuotos prieš kelis metus. Tokiu atveju tenka patikrinti, kokios yra esamų durų šiluminės savybės ir jeigu yra galimybė pasirinkti – dėtis duris ar nesidėti, – sprendimą priima patys gyventojai: „Jeigu žmonės nenori, mes jų ir nekeičiame.“

Kada durys šaldo, o ne šildo?

Kauno komunalinio ir butų ūkio direktoriaus pavaduotojas plėtrai ir pirkimams Marijus Zaborskas pastebi, jog durys keičiamos daugumoje namų, nes jos turi turėti šilumos varžos. „Turime keletą atvejų, kai buvo demontuotos durys. Pasirodė, kad jos viduje – tuščiavidurės, nors privalo būti tinkamai apšiltintos, turi būti sertifikacija.

Kai buvo šarvuotų langų ir durų bumas, niekas nežiūrėjo į tokius dalykus, kaip šilumos varža. Buvo žiūrima tik į išorinį grožį. Atrodo, svarbiausia – šarvuotos, saugios, kad į laiptines nepatektų pašaliniai asmenys, kad būtų geros spynos - ir viskas. Kartais patys gyventojai jaučia, kad pasikeitus duris į metalines, prie tų durų vis tiek šalta. Paaiškėja, kad jos neapšiltintos ir netgi daugiau šalčio pritraukia. Tuo metu tiesiog trūko informacijos, kad reikia rinktis tokias duris, kurios būtų ir apšiltintos“, – sakė M. Zaborskas

Ne mažiau svarbi ir durų montavimo darbų kokybė: „Pavyzdžiui, jeigu paliekami tarpai, tinkamai neužtinkuojami, neapšildomi, pro tuos plyšius gali veržtis šaltis. Tai tikrai pridaro šilumos nuostolių“, – tikino specialistas.

„Durys durims nelygios“

Renkantis duris sprendimą gali lemti tai, kiek būtų yra konkrečioje daugiabučio laiptinėje. „Jeigu vienoje laiptinėje tvarkingi gyventojai (daugiabutis yra 5 aukštų su keturiomis laiptinėmis), o kitur, devynaukštyje, yra tik viena laiptinė, tai natūralu, jog tos durys net keletą kartų intensyviau bus varstomos, todėl greičiau nusidėvės vyriai, pritraukėjas. Jeigu dar kokie chuliganai spardo, tai eksploatacija, žinoma, nebus analogiška”, – sako. M. Mažulis.

Projektuotojai prieš užsakant duris atsižvelgia į rinkos galimybes, ką galima įsigyti Lietuvoje. Jeigu namas siekia didesnės energinės klasės, reikės ir geresnių durų. Be to, kaip pastebi specialistas, nusimatant daugiau detalių, toks patogumas pareikalaus didesnių investicijų. Tačiau durų kaina kyla ne be pagrindo.

„Yra techninė specifikacija, kur galima tiksliai nurodyti, pavyzdžiui, metalo skardos storį, vyrius, pritraukėjus, rankeną, kuri nebūtų tiesiog „bumbulas“, prisuktas trimis varžtais. Daugiau patogumo suteikia ir tokie dalykai, kaip atmušėjas. Žinoma, įtraukiant daugiau dalykų, bus didesnė ir durų kaina, tačiau tai bus jau patikimesnis variantas nei paprastos metalinės durys, aptrauktos skarda su kažkiek vatos viduje, paprasta rankena ir vyriais, kurie čia pat nusidėvės“, – sako M. Mažulis, pridurdamas, jog žmonės paprastai gerai supranta, jog kokybiškas daiktas nekainuoja pigiai.