Bandomajam projektui šiauliškiai ketina pasirinkti vieną seniausių miesto rajonų – Kaštonų alėją su prieigomis. Utenoje numatoma rekonstruoti Aukštakalnio daugiabučių namų rajoną, Birštone – miesto centro dalies kvartalą. Parengti šiuos projektus tikimasi dar šiais metais.

Būsto energijos taupymo agentūros vadovas Valius Serbenta Seime pristatydamas pilotinius projektus sakė, kad Vokietijos Vyriausybė ketina padengti projektų parengimo išlaidas, o taip pat ji planuoja skirti 80 proc. visos projekto įgyvendinimui reikiamos sumos.

„Aš manau, kad iki šiol įgyvendintos priemonės yra teisingos. Tačiau atėjo laikas sukurti naujas priemones – pereiti prie kvartalų, atskirais atvejais – galbūt ir prie miestelių atnaujinimo. Taip bus didinamas ne tik pastatų energinis efektyvumas, bet atnaujinama gyvenamoji ir darbinė aplinka. Vokietija šioje srityje turi labai daug patirties. Šiuo metu šioje šalyje parengta daugiau nei 400 kvartalų atnaujinimo programų“, - kalbėjo V. Serbenta.

Birštono merė Nijolė Dirginčienė savo ruožtu teigė, kad Lietuvoje startuosianti kvartalinė renovacija duos žymiai daugiau naudos nei pavienių daugiabučių atnaujinimas. Anot jos, prie pilotinio projekto įgyvendinimo nemažai prisidės ir savivaldybės.

„Vokietijos pavyzdys parodė, kad kvartalus renovuoti žymiai efektyviau. Taip bus atnaujinti ne tik daugiabučiai pastatai, bet ir įstaigos, esančios tame kvartale. Be to, bus tobulinama viešųjų erdvių infrastruktūra: atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės, gatvės, pakeičiama apšvietimo sistema, modernizuojami parkai, vaikų žaidimų aikštelės ir pan.“, - sakė Birštono merė, pridėjusi, kad planuojamame atnaujinti 15 ha dydžio kvartale yra 24 daugiabučiai, kuriuose gyvena 2000 žmonių.

Kvartalinės renovacijos nauda neabejoja ir aplinkos viceministrė Daiva Matonienė: „Šių kvartalų renovacija taptų ir pamoka, ir modeliu kitoms šalies savivaldybėms. Lietuva ieško galimybių, kuo racionaliau investuoti į kompleksinį miestų atnaujinimą, pasinaudoti kitų šalių kvartalinės renovacijos patirtimi. Bendradarbiavimas su Vokietija – viena iš tokių galimybių.“

DELFI primena, kad pilotiniai kvartalinės renovacijos projektai yra Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos dalis. Apskritai daugiabučių renovacijai Lietuvoje panaudojamos ne tik gyventojų, bet ir Europos Sąjungos lėšos.