Bendradarbiaujant su Vokietija, turinčia didelę kompleksinės renovacijos patirtį, bus atnaujinami ne tik daugiabučiai, bet ir visuomeninės paskirties pastatai, viešosios erdvės, apšvietimas ir požeminės komunikacijos, bus įrengtos aikštelės vaikams ir atskiros automobilių statymo zonos.

Apie kvartalinę renovaciją ir jos perspektyvas DELFI kalbėjosi su Būsto energijos taupymo agentūros direktoriumi Valium Serbenta.

- Kodėl buvo pasirinkti Šiauliai, Birštonas ir Utena?

- Šie miestai labai skirtingi. Birštonas yra kurortinio tipo miestelis. Utena yra labiau pramoninis miestas. Atnaujinimui pasirinktas tankiai apgyvendintas daugiabučių kvartalas. Šiauliai yra didmiestis, čia planuojama renovuoti daugiau viešų erdvių turintį kvartalą, kuriame yra ir privačių sklypų.

- Kokioje stadijoje dabar yra šie projektai?

- Parengti projektų aprašai jau išsiųsti partneriams į Vokietiją. Tikimės, kad finansavimas bus gautas kitų metų pradžioje. Planuojame, kad su Vokietijos ekspertais apsilankysime visuose trijuose miestuose ir apžiūrėsime kvartalus. Įvertinsime, ar jie tinkamai atrinkti. Svarbiausias yra energetinio efektyvumo kriterijus, bet ne mažiau svarbu, kad būtų išspręstos automobilių aikštelių, vaikų žaidimo aikštelių problemos ir žaliosios zonos. 

Valius Serbenta

Planuojame, kad atrinkti kvartalai galėtų būti atnaujinti antroje kitų metų pusėje.

- Kodėl pagalbos kreiptasi į Vokietijos ekspertus?

- Vokietijoje kvartalų efektyvumo didinimo programa buvo patvirtinta 2011 metais. Šiuo metu Vokietijoje jau yra parengta ir pradėta įgyvendinti apie 400 atskirų kvartalų programų. Mes, matydami, kad vokiečiai turi pakankamai patirties, paprašėme jų techninės pagalbos įgyvendinant demonstracinius projektus. Vokiečiai sutiko, sutiko ir finansuoti pojektus, nes turi tam skirtas atskiras finansines priemones. Vokietijos Federalinė Aplinkos ministerija remia įvairias programas, skirtas Rytų Europos ir kitoms Europos Sąjungos šalims. Tikimės, kad projektų įgyvendinimui Vokietija galėtų skirti iki 80 proc. reikiamų lėšų.Rengiant trijų miestų energetinio efektyvumo didinimo programas vokiečių paprašėme padėti parengti programas kitoms savivaldybėms Lietuvoje. Svarbu išsiaiškinti, kaip tie kvartalai galėtų būti atrenkami, kokie atrankos kriterijai, kas yra svarbu. Paskui rekomendacijas galėtume pristatyti kitoms savivaldybėms.

- Ateityje ir kitos Lietuvos savivaldybės gali prisijungti prie kvartalinės renovacijos?

- Galvojame, kad vėliau galėtume parengti atskirą kvartalų efektyvumo didinimo programą, kuri galėtų būti patvirtinta Vyriausybėje. Netrukus bus patvirtinta viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo programa. Turime atskiras priemones, nukreiptas į šilumos gamybos ir tiekimo sektoriaus atnaujinimą, planuojamos priemonės ir gatvių apšvietimo tinklams. Ši kvartalų energinio efektyvumo didinimo programa galėtų sujungti atskiras programas ir atskiras priemones.

Perėję nuo pavienių daugiabučių atnaujinimo prie kvartalinės renovacijos galėtume sutaupyti nemažai lėšų.