Antradienį LDK Valdovų rūmuose įvyko visų šalies savivaldybių merų metinis susitikimas, kuriame buvo aptarti renovacijos rezultatai, proceso eiga bei nubrėžtos strateginės kryptys ateičiai.

Aplinkos ministerijos duomenimis, Lietuvoje yra 34 tūkst. daugiabučių namų, pastatytų iki 1993 metų, kuriuos reikėtų modernizuoti. Per šiuos metus yra pasirašytos 773 rangos sutartys daugiabučiams renovuoti, parengta beveik 3000 investicinių planų. Kas savaitę yra patvirtinama po 50-60 investicinių projektų.

Aktyviausiai renovacija vykdoma Ignalinos, Jonavos, Druskininkų, Vilkaviškio, Tauragės, Marijampolės, Alytaus, Telšių ir Varėnos rajonuose. Kai kuriose savivaldybėse daugiabučių modernizavimo darbai vyksta lėčiau dėl statybininkų trūkumo.

Susitikime dalyvavęs Premjeras Algirdas Butkevičius mano, kad kitąmet namai turėtų būti renovuojami greičiau. Anot jo, darbai turėtų tęstis ne ilgiau kaip 5 mėnesius. „Tuomet pasieksime darbo našumo ir lėšų panaudojimo efektyvuma“, - sakė Premjeras.

Jis pabrėžė ir teigiamą daugiabučių modernizavimo programos įtaką ekonomikai ir teigė, kad statybininkai darbo turės.

„Renovacija leidžia išsaugoti darbo vietas bei sukurti naujų. Daugiabučių modernizavimas leidžia mums generuoti pajamas iš kapitalo grąžos. Statybų sektorius turės daug darbo, o apie 30 procentų jo sumokamų mokesčių grįžta į biudžetą. Su renovacija susijusių įvairių energetinio efektyvumo programų įgyvendinimas leidžia įsisavinti Europos Sąjungos lėšas“, - sakė A. Butkevičius.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas džiaugėsi, kad vis daugiau Lietuvos rajonų prisijungia prie daugiabučių modernizavimo programos ir tikisi, kad artimiausiu metu šalyje nebus nė vienos savivaldybės, kurioje nebūtų pradėta renovacija.

„Šiuo metu aktyviau renovacija vyksta mažesniuose miestuose, tačiau kitais metais tikimės proveržio ir didžiuosiuose miestuose. Per šiuos ir kitus metus renovacijai skirtos lėšos pasieks daugiau kaip 1,5 mlrd. litų. Renovacijos procesas tam tikra prasme kompensuoja neigiamą Rusijos krizės poveikį ekonomikai. Skaičiuojame, kad daugiabučių modernizacija sukurs 2-2,5 procento bendro vidaus produkto”, - tikino ministras.

Kaip ir kai kurių savivaldybių atstovai, Aplinkos ministras išreiškė susirūpinimą dėl statybininkų trūkumo.

„Prie daugiabučių modernizavimo prisideda apie 300 statybų įmonių. Šiuo metu jau vykdome daugiau kaip 700 projektų, kitiems metams numatyta mažiausiai antra tiek, o gal ir daugiau. Tad statybininkai turės pasitempti arba teks kreiptis pagalbos į kaimynines šalis – Lenkiją, Latviją. O to daryti nelabai norėtume“, - sakė K. Trečiokas.

Susitikimo metu buvo apdovanoti aktyviausiai daugiabučių modernizavimo programą vykdančių savivaldybių atstovai.