Alytuje Birutės gatvėje esančio renovuoto daugiabučio bendrijos pirmininkas Marius Grišmanauskas sako, kad praėjus 5 metams po namo renovacijos nė vienas gyventojas nesiskundė dėl pelėsio. Jis tikina, kad prieš daugiabučio renovaciją viename bute visa siena buvo supelijusi, tačiau dabar pelėsis išnyko.

„Tai buvo šalta išorinė siena, tačiau po renovacijos ji tapo šilta ir pelėsis išnyko. Jau skaičiuojame penktą šildymo sezoną po renovacijos. Jei per tiek laiko pelėsio neatsirado, gal ir nebeatsiras“, - tikisi alytiškis.

Padėjęs renovuoti ne vieną daugiabutį Alytuje M. Grišmanauskas mato tik gerus pokyčius. Jis įsitikinęs, kad renovacijos sėkmė priklauso nuo projekto, darbų ir medžiagų kokybės.

„Jei viskas bus atlikta kaip priklauso, problemų gyventojams nebus. Bet jei statybininkai dirbs nekokybiškai, paliks šalčio tiltus, tuomet sienos tikrai pelys“, - perspėja M. Grišmanauskas.

Kiekvieną rudenį – ta pati problema

Už daugiabučių modernizavimą atsakingos Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai taip pat nėra girdėję, kad atnaujintame daugiabutyje būtų įsiveisęs pelėsis. Pasak jų, problemų gali kilti nebent tuomet, kai namas yra nepilnai renovuotas.

„Jei, pavyzdžiui, sienos yra apšiltintos, o stogas ne, tuomet iš tiesų atsiranda labai didelė tikimybė, kad paskutinio aukšto butuose įsiveis pelėsis. Nes kondensatas kaupiasi ant šaltų paviršių. Jei stogas nešiltintas, tai palubėse, kur susidaro šalčio tiltai, paprastai susidaro pelėsis“, - sako BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.

Daugiausia skundų dėl sienas užpuolusio pelėsio kiekvieną rudenį prieš prasidedant šildymo sezonui BETA specialistams tenka girdėti iš nerenovuotų daugiabučių gyventojų.

„Sienos šaltos, drėgmė didelė, o jei dar žmonės turi augalų ar gyvūnų, tai ir susidaro idealios sąlygos pelėsiui atsirasti“, - sako E. Petrauskas.

Svarbu vėdinti

Vilniaus Gedimino Technikos universiteto Statybos technologijos ir vadybos katedros doc. dr. Darius Kalibatas pataria, kad renovuojant pastatą svarbu pasirūpinti ne tik pastato sandarumu, bet ir ventiliacija.

„Ne dėl renovacijos patalpose atsiranda pelėsis, o dažniausiai dėl per daug sandarių langų. Dėl jų bute nebelieka oro apykaitos. Reikėtų rinktis langus su orlaidėmis. Tačiau jų minusas yra tas, kad žiemą jos kartais užšąla. Kita išeitis – įsigyti drėgmės surinktuvą“, - sako D. Kalibatas.

Bet kuriuo atveju jis pataria periodiškai patalpas vėdinti.