Statybininkams – 10 balų

Per pirmąjį renovadienį į Ignaliną sugužėję renovacijos specialistai vos spėjo atsakinėti į jau atnaujintų arba tam besiruošiančių gyventojų klausimus. Prie renovuoto Atgimimo g. 29 namo susirinkusių žmonių Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovas Valius Serbenta paprašė rėžti visą tiesą apie ką tik pasibaigusią renovaciją.

Garbaus amžiaus ponios Zuzanos, atėjusios kartu su draugėmis aptarti renovacijos rezultatų, pasiteiravus, ar jos ir kaimynių ramybės netrikdė aplink namą zujantys statybininkai, moteris to visai nesureikšmino. Anot jos, svarbiausia, kad visi darbai būtų atlikti kokybiškai, o laikinus nepatogumus galima nesunkiai pergyventi.

Visgi moteris pastebėjo, kad namo, kuriame ji gyvena, atnaujinimo darbai vyko ganėtinai ilgai. Tačiau čia pat ji spėjo, kodėl taip galėjo atsitikti: „Labai keista, bet mūsų namas buvo renovuojamas beveik metus. Reiškia, buvo įvairių trikdžių. Vis dėlto senas namas.“

Paklausus, kaip ji vertina namo renovacijos kokybę ir kokį pažymį parašytų ilgai plušėjusiems statybininkams, ilgai nedvejojusi Zuzana sakė drąsiai rašanti aukščiausią įvertinimą: „Darbininkams galima dešimtukus rašyti. Prieinu prie namo ir galvoju: kur technika? Visa technika – rankos. Žmonės dirbo labai nuoširdžiai. Kiekvienas kampelis nudažytas. Buvo daroma kaip sau.“

Tačiau jai ne visai patiko spalvos, kuriomis buvo nudažytas namas, ir nauji balkonai. „Vienos namo pusės spalvos buvo labai gražios, o kitos – nepatiko. Ir balkonai negražūs“, - konstatavo ponia Zuzana.

Vis dėlto ją atlydėjusi draugė turėjo kitą nuomonę. „Man labai gražu“, - į kaimynės kritiką reagavo moteris.

Gyventoja: sovietmečiu savo namo būtume netekę

Kito dažais kvepiančio renovuoto namo gyventoja džiaugėsi, kad atnaujinus namą išliko jo autentiškumas. „Tai yra senas labai gražus namas. Kai prieš 10 metų atvažiavau į Ignaliną, ieškojau buto būtent sename name. Šis namas buvo apleistas, bet čia galioja ta pati taisyklė kaip ir moterims: reikia papuošti ir padažyti. O dabar, kai buvo atlikta renovacija, namas labai gražus. Labai džiaugiuosi, kad buvo išsaugoti kalvių darbo balkonai. Mūsų pageidavimas buvo jų nestiklinti. Ką tokiam būtų galima daryti, kai jame 40 laipsnių karščio? Tada nors kiaušinienę kepk ant grindų! Juokaudama pasakysiu taip: jei būtų anie laikai, tai po renovacijos čia įkeltų komunistų partijos komitetą, o mes būtume iškelti“, - šmaikštavo moteris.
A. Rudokas
Daugiabutį renovuoti žymiai sunkiau nei mokyklą ar darželį, kadangi kiekvienas žmogus turi savo nuomonę.

Ji, kaip ir kito namo gyventoja, sakė, kad miegoti aštuntą valandą ryto darbą pradedantys statybininkai netrukdė, kadangi prie triukšmo miesto gyventojai jau ir taip įprato. „Jeigu trukdo miegoti, reikia atsikelti ir eiti į mišką su šiaurietiškom lazdom. Gyvenau Kaune ir ten buvo ramu. Bet Ignalinoj nėra ramu. Vasarą anksti ryte pjauna žolę, žiemą „joja ant lopetos“, kitaip tariant, valo sniegą. Be to, atvažiuoja vežti šiukšlių“, - juokėsi renovuoto namo gyventoja.

Gyventojai statybininkams patarimų negaili

Ignalinoje viešėjusi buvusi Aplinkos ministerijos viceministrė Daiva Matonienė, išgirdusi teigiamus vertinimus, klausė rangovų, ar iš pat pradžių su gyventojais pavyko palaikyti tokius gerus santykius?

Kelių daugiabučių renovaciją Ignalinoje vykdančios UAB „Evikonas“ statybos darbų vadovas Bronius Petkevičius teigė, kad visuomet stengiamasi palaikyti gerus santykius su gyventojais ir suteikti jiems visą informaciją, kurios tik paprašoma.

Visgi, jo teigimu, vykdant darbus buvo jaučiama nuolatinė gyventojų kontrolė, o kai kada jie duodavo netgi patarimų: „Santykiai su žmonėmis buvo tikrai normalūs. Aišku, buvo gyventojų, kurie daugiau žino nei statybininkai. Ir tada jie darbininkus bandė mokyti. Nugirsdavę, perskaitę ką nors arba tiesiog pakalbėdavę turguj ateidavo duoti patarimų. Bet kai su žmonėmis pasikalbi, jie supranta, kad mes esame profesionalai.“

„Evikonas“ yra Visagine registruota įmonė, kuri darbus vykdo ir Ignalinoje. Visgi pasidomėjus, ar į darbą priimami Ignalinos gyventojai, B. Petkevičius sakė, kad vietiniai ilgai darbe neužsibūna. Jo žodžiais tariant, jie dirba tol, kol randa darbą užsienyje. Todėl daugiabučius šiame mieste renovuoja daugiausia statybininkai iš Visagino.
Šitaip Atgimimo g. 29 namas atrodė renovacijos metu

Dar daugiau namų Ignalinoje renovuojančios įmonės „Dauniškis ir Ko“ vadovas Alvydas Rudokas taip pat teigė, kad gyventojai stebi kiekvieną statybininkų žingsnį. Kaip tik todėl, jo manymu, savivaldybei priklausančius pastatus renovuoti kur kas paprasčiau. „Daugiabutį renovuoti žymiai sunkiau nei mokyklą ar darželį, kadangi kiekvienas žmogus turi savo nuomonę“, - pripažino įmonės vadovas.

Namo spalva derinama su savivaldybe

Čia pat įsiterpė dar vieno renovuoto namo gyventoja, kurios netenkino apskardinimo darbai. Moteris skundėsi, kad skarda negražiai užkalta. D. Matonienė tokiu atveju patarė reikalauti statybininkų ištaisyti broką. Anot jos, šie į gyventojų kritiką privalo atsižvelgti.

Dar kito namo gyventoja klausė, kodėl renovuotas namas buvo nudažytas tokia šviesia spalva. Jai atrodo, kad dėl to labai greitai ant sienų ims ryškėti nešvarumai ir teks iš naujo griebti teptukus. Visgi BETA vadovas V. Serbenta paaiškino, kad sprendžiant, kokia spalva nudažyti namą, gyventojai gali pareikšti savo nuomonę, bet galutinį žodį taria vyriausias savivaldybės architektas, kuris yra atsakingas už miesto statinių spalvų suderinamumą.

Galiausiai jis pridūrė, kad šviesios spalvos turi tam tikro žavesio. Be to, jei per pirmus penkerius metus sienoms kas nutiks, gyventojams už atnaujinimo darbus mokėti nereikės, kadangi už broko pašalinimą atsakingi rangovai.
Renovuoto namo gyventoja
Labai džiaugiuosi, kad buvo išsaugoti kalvių darbo balkonai. Mūsų pageidavimas buvo jų nestiklinti. Ką tokiam būtų galima daryti, kai jame 40 laipsnių karščio? Tada nors kiaušinienę kepk ant grindų! Juokaudama pasakysiu taip: jei būtų anie laikai, tai po renovacijos čia įkeltų komunistų partijos komitetą, o mes būtume iškelti.

Tačiau vėliau savo namų priežiūra rūpinasi patys gyventojai ir į valstybės paramą jie pretenduoti negali. Taip pat patys gyventojai atsakingi ir už savo daugiabučio aplinkos sutvarkymą. Valstybės parama gėlių ar krūmų sodinimui nėra teikiama.

Sunkiausia suderinti nuomones

Kokius pažymius renovuotam Ateities g. 29 namui, prie kurio vyko susitikimas su gyventojais, rašytų techniniai prižiūrėtojai? Jų buvo keli ir pažymiai buvo nevienodi. Vienas parašė devynis, sakydamas, kad dešimtuką rašytų tik tada, jei statybininkų visai nereikėtų kontroliuoti. O antro techninio prižiūrėtojo pažymys buvo dar mažesnis – aštuoni. Šiam neįtiko tai, kad vykdant renovaciją nebuvo keičiami absoliučiai visi daugiabučio langai.

„Keisti langai tik tie, kurie anksčiau nebuvo keisti. Bet nežinom, kokia varža anksčiau pakeistų langų. Tokie langai nėra sertifikuoti. Gal žmogus rinkosi pigiausią variantą. Juk daugiausia šilumos į aplinką patenka per langus“, - sakė techninis prižiūrėtojas.
Atgimimo g. 29 namas taip atrodė prieš renovacijos pabaigą

Vis dėlto D. Matonienė laikėsi kitos nuomonės. Anot jos, jei langai buvo neseniai keisti, nėra logiška žmogų versti juos keisti iš naujo: „Tai yra žmogaus apsisprendimo reikalas. Jei, pavyzdžiui, prieš pusę metų jis keitė langus, nėra teisinga prašyti vėl keisti. Mes sudarome galimybę keisti ir gauti kompensaciją, o pats žmogus nusprendžia, ar ja pasinaudoti.“

UAB „Ignalinos butų ūkio" vadovas Antanas Gylys savo ruožtu pripažino, kad vienas rimčiausių iššūkių – suderinti visų namo gyventojų norus: „Sunkiausia suderinti investicinį projektą, kadangi kiekvienas turi savus lūkesčius. Kiekvienam gyventojui projektas turi tikti. Žinoma, yra namų, kai pritaria visi gyventojai.“

Tuo tarpu Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Utenos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Vanda Tomaševska atskleidė, kad Ignalinoje visi renovuojami daugiabučiai buvo patikrinti bent po vieną kartą. Patikrinimų metu, jos teigimu, buvo nustatyti ir greitai likviduoti smulkūs pažeidimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)