Klipas pavadintas #musudaug. Projektas „Moterys kalba“ savo feisbuko puslapyje pasidalino klipu bei palaikymo žodžiais, kurie paaiškino ir pavadinimo idėją: „Mes kartu esame jėga. ‪#‎musudaug‬, kurie tai patyrė, bet #musudaug, kurie gali ir nori padėti. #musudaug, mūsų labai daug!“.

Eksperimento metu vyrai užeina į tuščią kambarį, sėdasi ant kėdės ir skaito jiems paliktus skaudžius moterų laiškus su išpažintimis apie patirtą seksualinę prievartą.

„Tie vaikinai, kurie geria sodyboje iki žemės graibymo, kad ir kaip norėtumėte patenkinti save, tiesiog to nedarykite – turėsite dukterį, kurią mylėsite be proto ir jai bus septyniolika. Ar jūs norėtumėte, kad ji patirtų tai, ką patyrė ši mergina?“, - klausė Jonas Nainys perskaitęs skaudų jaunos merginos laišką.



„Moterys kalba“ komandos inicijuotas ir sukurtas projektas, skirtas lapkričio 25 d. - Tarptautinei smurto prieš moteris panaikinimo dienai paminėti. Lapkričio 25 d. prasideda 16 dienų, skirtų atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad smurtas prieš moteris visuomenėje vis dar labai paplitęs reiškinys.

Filmuotis klipe buvo pakviesti žinomi vyrai: „Mes pakvietėme 6 Lietuvos visuomenei puikiai žinomus vyrus – dainų autorių ir atlikėją Andrių Mamontovą, apžvalgininką Andrių Užkalnį, komiką Olegą Šurajevą, žurnalistą Šarūną Černiauską ir radijo laidų vedėjus Joną Nainį bei Richardą Jonaitį. Vyrai atėjo į šį socialinį eksperimentą nieko prieš tai nežinodami. Paprašėme jų perskaityti 6 tikras istorijas moterų, patyrusių seksualinę prievartą. Šios istorijos mus pasiekė tuomet, kai savo feisbuko puslapyje „Moterys kalba“ paprašėme pasidalinti istorijomis, susijusiomis su lytiniu priekabiavimu arba prievarta“.

Pasak B. Tiškevič, žinomi žmonės šiam eksperimentui buvo pasirinkti ne atsitiktinai. „Tai yra vyrai, kurie turi gana dideles gerbėjų auditorijas. Mes norėjome pasiekti kuo daugiau vyrų. Pasirinkti žmonės yra žinomi, labai skirtingi ir apima labai skirtingas auditorijas“, - sakė B. Tiškevič.

Moterys, pasak projekto sumanytojų, nesifilmavo dėl paprastos priežasties: „Apie smurtą prieš moteris, lygias teises ir panašius dalykus dažniausiai ir kalba moterys, bet visuomenė juk sudaryta iš vyrų ir moterų. Be to, juk dažniausiai smurtauja vyrai, todėl labai reikia, kad kalbėtų ir patys vyrai“.

Pasak „Moterys kalba“ iniciatyvos, #musudaug, tai projektas, skirtas atskleisti visuomenei tai, kas vyksta visai šalia: „Kartu mes galime sukurti tokią aplinką, kurioje aukos galėtų prabilti, kur jos galėtų atrasti pagalbą ir kur jos galėtų emociškai atsitiesti“.

B. Tiškevič atskleidė, jog ir toliau planuoja kalbėti nepatogiomis temomis. „Mes labai norime, kad moterys būtų aktyvesnės ir drąsesnės, kad jos turėtų daugiau galios mūsų visuomenėje, kad nebebūtų tokiu gražiu ir patogiu papuošalu“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)