18
Kitas

Stasio Povilaičio urna

„Populiariausios urnos – medinės. Matyt, jos lietuviams primena karstą, todėl“, – pasakojo Kėdainiuose įsikūrusio krematoriumo direktoriaus pavaduotojas Vidas Andrikis. Anot vyro, kartais lietuviai renkasi ir menininkų pagamintas urnas – tikrus meno kūrinius.

Ne visuomet žinome, kur žmogus laikys įsigytą urną, kurioje bus artimojo pelenai, – pasakojo V. Andrikis. – Nors net ir brangias urnas, pagamintas menininkų, užkasa kape.“ Krematoriumo direktoriaus pavaduotojas patikino, kad brangiausios urnos kaina gali siekti ir tūkstantį eurų, nors galima įsigyti ir už šimtą, ir už penkiasdešimt.

Medinės, keramikinės, marmurinės, pagamintos iš akmens ar kitokios medžiagos – urnų galima rasti įvairių. Įdomu tai, kad galima įsigyti ir ekologiškų urnų. „Į jos vidų supilami pelenai, o ant viršaus uždedamas indelis, į kurį įpilama juodžemio ir sėklų“, – apibūdino V. Andrikis. Pasak jo, tai gali būti beržo, ąžuolo, pušies bei kito medžio ar augalo sėklos. „Vėliau, kai urna būna užkasama kape, toje vietoje išauga medis“, – simbolinę tokios urnos prasmę įvardijo krematoriumo direktoriaus pavaduotojas.

Pasidomėjus, ar dažnai lietuviai renkasi tokias urnas, kurias galėtų laikyti namuose, jis patikino, kad tikslių duomenų, kiek urnų nėra užkasama, nežino. „Būna, kad žmonės tiesiog palaiko urną ir tada laidoja, gal kažko laukia“, – tokio laidojimo praktiškumą atskleidė pašnekovas.

Anot jo, urnas gamina ir menininkai, tačiau, ar panorėjus galima įsigyti pagal specialius pageidavimus pagamintą urną ir kiek tokios urnos reiktų laukti, vyras negalėjo įvardyti. „Reiktų tartis su tais, kurie gamina. Kiek jos reiktų laukti, nežinau, tačiau žinau, kad norint pečiuje išdegti urną, reikia jį kaitinti, reikia degti daugiau kūrinių“, – pasakojo V. Andrikis. Nors pašnekovas patikino, kad už tam tikrą pinigų sumą greičiausiai šiuos darbus būtų galima paspartinti.

Pastaraisiais metais amžinojo poilsio atgulė nemažai įžymybių. Daugumos jų pelenai ilsisi medinėse urnose, kaip minėjo krematoriumo direktoriaus pavaduotojas, tokios urnos esą lietuviams primena karstus.

18
Kitas

Stasio Povilaičio urna

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)