Agentūroje dirbęs tautietis U. Shlomo pamelavo, kad visi lėktuvo bilietai į Romą jau išparduoti, tačiau jis neva gali pagelbėti – pasisiūlė pavėžėti merginą iki reikiamo miesto, nes pats planavo vykti ta kryptimi. Kelionė baigėsi siaubo filmu vertu scenarijumi vos išvažiavus iš miesto. Užpuolikas merginą dar ir subadė peiliu. Serijinis prievartautojas atsidūrė už grotų – jis buvo uždarytas šešiolikai metų.

2013-ųjų birželį išvydo pagal šią istoriją buvo sukurtas filmas. Kino kūrėjos Cecilia Peck ir Inbal B. Lessner ryžosi papasakoti istoriją apie jauną moterį, tapusią žiauraus išžaginimo auka. Linor Abargil – ryžosi prabilti, padėti kitoms moterims ir savo išgyvenimus paversti pozityviais.

Filmas „Brave Miss World“ („Drąsioji „Mis Pasaulis“) tapo šiuo tuo daugiau negu tik pasakojimu apie vieną moterį ir padėjo sutelkti tarptautinės bendruomenės pastangas tarti ryžtingą „ne“ išžaginimams.

Filmo kūrėjos tikisi, kad visos seksualinio smurto aukos, taip pat jų šeimos ir draugai, pasinaudos specialiai sukurta svetaine, prie kurios atsiradimo prisidėjo ir L. Abargil, bendraujant ir ieškant šaltinių paramai. „Jei aukos ras drąsos kalbėti ir ieškoti pagalbos, tyla nutrūks. Visiems kartu galima pakeisti pasaulinį dialogą apie seksualinį smurtą“, – kalbėjo filmo autorės interviu metu leidiniui „The Huffington Post“.

Moterys teigė nežinojusios, kad filmo kūrimas užtruks penkerius metus, ar kad jis nuneš į Pietų Afriką, Europą, Izraelį ir koledžų bendrabučius Jungtinėse Valstijose. Jos guodėsi, kad didžioji dalis finansavimo išseko labai greitai ir tada teko ieškoti papidlomų pinigų kiekvienam kadrui.

Kūrimo metu teko atlaikyti daug iššūkių. Pasakodama savo istoriją ir klausydama daugybės moterų, merginų, vyrų ir berniukų pasakojimus, Linor iš naujo išgyveno savo pačios traumą. Ji pradėjo justi potrauminio streso sutrikimo simptomus ir palūžo sužinojusi, kad jos užpuolikas paleistas lygtinai.

Ji nutraukė filmavimus ir padarė ilgą pertrauką. Tačiau po šešių mėnesių ji sugrįžo, nusprendusi toliau tęsti pradėtus darbus. Linor kova už tai, kad jos prievartautojas liktų kalėjime, ir pastangos prakalbinti kitas aukas tapo „Brave Miss World“ scenarijumi.

Per savo švietėjiškas filmavimų serijas kūrėjai apsilankė daugiau kaip 50-yje universitetų bendrabučių. Linor, kuri buvo išžaginta 18-os metų amžiaus, itin nerimauja dėl saugumo bendrabučiuose. Filme viena drąsi Prinstono studentė pasakojo apie tai, kaip buvo įtikinta nepranešti teisėsaugai apie išžaginimą. Kalifornijos universitete Santa Barbaroje Linor susitiko su labai kontraversiško išžaginimo auka – jos balsas pirmą kartą buvo išgirstas viešai.

Filmo kūrėjos džiaugiasi, kad informacijos apie išžaginimų pandemiją nuolat daugėja. Linor sprendimas prabilti padėjo kitoms išžaginimų aukoms sulaukti teisingumo. Protestai Indijoje, dėmesys išžaginimams JAV kariuomenėje bei didelį atgarsį sukėlusios bylos koledžų bendrabučiuose atspindi institucinį išžaginimų sankcionavimą ir pabrėžia, kad filmuose, žiniasklaidoje bei teisėsaugos struktūrose šiems klausimams yra skiriama daugiau dėmesio.

Dabar jau 3 vaikų mama L. Abargil toliau keliauja po pasaulį, susitinka su prievartavimų aukomis ir aktyviai dalinasi savo patirtimi, taip padėdama jiems išgyventi praeities siaubą. Savo pergalę grožio konkurse ji pavadino „kvaila karūna“ ir dabar dirba teisininke. Pamiršusi seksualius maudymosi kostiumėlius, dabar ji rengiasi kur kas kukliau, o plaukus slepia po žydų ortodoksų moterims įprasta skarele.
Šarūnas Jasikevičius ir Linor Abargil

DELFI primena, kad „Mis pasaulis‘98” nugalėtojos ir garsaus krepšininko Š.Jasikevičiaus sukurta šeima gyvavo neilgai. Lietuvio ir izraelietės pora skyrybų procesą pradėjo nuo vestuvių nepraėjus nė dvejiems metams. 2008 metais jie išsiskyrė ir sukūrė naujas šeimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)