„Gyvenime elgiausi visaip – net ir beprotiškai. Tačiau dėl nieko nesigailiu, nes tapau žmogumi, kuriuo dabar esu“, – tvirtina J.C. Van Damme'as.

Jau kitos savaitės pabaigoje J.C. Van Damme'as lankysis Lietuvoje – jis priėmė tarptautinės labdaros organizacijos „Operation Smile“ bei didžiausios šių metų verslo ir lyderystės konferencijos „Forum One“ iššūkį padėti surinkti lėšas 1.000 operacijų vaikams su įgimtais veido nesuaugimais.

Sėkmę susikurti padėjo... baletas

Atkaklumas J.C. Van Damme’ą lydėjo nuo jaunų dienų. Iš mokyklos išmestas šešiolikmetis susikoncentravo į karate, o papildomai ėmėsi klasikinio baleto. Žvaigždė pasakoja, jog tai buvo daugiau nei šokiai, bet sudėtingas, ypatingos disciplinos reikalaujantis sportas. Po baleto repeticijų jokia kova nebeatrodė sunki – per visus devyniolika karate čempionatų J.C. Van Damme’ą įveikė tik vienas varžovas.

„Į JAV atvykau neturėdamas pažinčių ir nemokėdamas angliškai. Ilgai dirbau juodus darbus, kol pagaliau išmaldavau pirmojo savo vaidmens filme „Kruvinasis sportas“. Tuomet dar nežinojau, jog teks užsiimti juostos montavimu bei įtikinti prodiuserius ją paleisti į kino teatrus“, – viename interviu prisipažino aktorius.
 
Vis dėlto filmas uždirbo tuo metu rekordinę 35 mln. JAV dolerių sumą, o tolimesni belgo nuotykiai Holivude klostėsi pagal klasikinį scenarijų. „Virvutes“ jis demonstravo vienoje juostoje po kitos per daug nesirinkdamas, o viskas, prie ko prisiliesdavo, virsdavo krūva pinigų.

Po likimo smūgių atsitiesti teko pačiam

Tačiau tai tęsėsi tik iki tol, kol Raumenų iš Belgijos (angl. The Muscles from Brussels) pravardę turinti žvaigždė užsiprašė per didelio honoraro. Filmo prodiuseriui numetus ragelį, veiksmo filmų herojus suprato, kad nepakeičiamų nėra, o jis pateko į juodąjį sąrašą.

Prasidėjo vakarėlių etapas: muštynės, kokainas, trumpi romanai, skyrybos, vairavimas išgėrus... Nuo skandalų kentėjo tiek reputacija, tiek sveikata – aktoriui diagnozuota maniakinė depresija.

Reabilitacija nepadėjo, J.-C. Van Damme’as nusprendė atsitiesti pats. Išsyk metė svaigalus ir užsidarė sporto salėje. Tačiau išlipti iš karjeros duobės buvo sunku. Garsusis kovotojas filmavosi šabloniškose veiksmo juostose, net nepasiekdavusiose kino teatrų.

Šlovė sugrįžo valios dėka

Tačiau titaniškos pastangos pagaliau atnešė pripažinimą ir antrąsyk. 2008 m. sukurtame trileryje „JCVD“ aktorius kalbėjo gimtąja prancūzų kalba ir vaidino pats save. Daugeliui tai vienas įsimintiniausių aktoriaus vaidmenų, kuriame jis visiškai apsinuogino dvasiškai ir leido pamatyti, kokia asmenybė iš tiesų slepiasi už kietuolio įvaizdžio.

Filmą teigiamai sutiko kritikai, o žurnalo „Times“ apžvalgininkai šia rolę įvertino kaip vieną metų geriausių ir pakomentavo, jog aktorius nusipelno ne tik juodo diržo, bet ir „Oskaro“.

„Man patinka vaidinti, o dar įdomiau, kad kaskart tenka perlaužti save fiziškai“, – sakė aktorius, filmavimo metu dirbęs po 20 val. per parą bei dar kartą įrodęs, jog svarbiausia ne visuomenės palaikymas, o asmeninės savybės.

Šiandien paklaustas, ar dar negalvoja apie pensiją, atsako, jog negalvoja, nes jeigu mirti, tai tik veiksme.

Kūno stiprybei padeda apgalvotas pozicionavimas

Nors šį šeštadienį aktoriui sukanka 54-eri., jo kūnas lankstus kaip trisdešimtmečio. Pernai visas pasaulis dalinosi „Volvo“ vilkikų reklaminiu klipu, kuriame J.C. Van Damme’as daro špagatą tarp dviejų sunkvežimių. Pastaruoju metu kultinis veiksmo filmų kovotojas puikią formą pademonstravo skaldydamas ledą Didžiosios Britanijos alaus reklamoje.

Aktorius yra talentingas rinkodarininkas bei puikus asmeninio prekinio ženklo kūrėjas. Be to, visuomet garsėjo nenuspėjamu humoro jausmu. Tikriausiai dėl to jį mėgsta žurnalistai, o socialiniame tinkle “Facebook” jį seka 1,5 mln. vartotojų.

Planuojama, jog Holivudo legenda Lietuvoje svečiuosis kelias dienas. Be apsilankymo konferencijoje „Forum One“, vizito metu jis taip pat susitiks su Lietuvos kinematografijos industrijos atstovais, geriausiais augančiais Lietuvos karatė sportininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)