Muzikantams ryškiai įsiminė susitikimai su gerbėjais koncertuojant per pastaruosius ketverius metus. „Ačiū klausytojams už kantrybę!“, – grupės vardu dėkojo Algirdas Kaušpėdas, muzikos gerbėjams pažadėjęs dar vieną staigmeną penktadienį – visiškai naują „Anties“ dainą „Debesys“.

Ryškiausiais pasirodymais po atsikūrimo grupės lyderis vadina turo „Ančių dainos“ baigiamąjį koncertą Vilniuje Katedros aikštėje 2008 metais ir dideliu iššūkiu tapusį muzikinės utopijos „Zuikis Pleibojus“ pirmąjį spektaklį 2009 metais. Tuo tarpu prieš kelias savaites sostinės Mokytojų namų kiemelyje įvykęs koncertas, pasak Algirdo Kaušpėdo, teikia vilčių „Ančiai“, kad grupė surado naują klausytojų kartą.

Šis koncertas sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio sukėlęs taip vadinamą „varškės revoliuciją“ po to, kai apsaugos darbuotojas į koncertą vienai moteriai neleido įsinešti indelio varškės. Šią istoriją aprašius pirmajame didžiausio šalies dienraščio puslapyje internete gimė nacionalinė varškės valgytojų gynimo asociacija, į kurią susibūrė keli tūkstančiai linksmai nusiteikusių interneto vartotojų, negalinčių patikėti, kad tokios žinios patenka į spaudos vedamuosius.

„Anties“ muzikantai ir patys apsilankė varškės valgytojų mitinge, pavaišino susirinkusius varške, o Algirdas Kaušpėdas perskaitė du naujus savo eilėraščius. Dalindamasis įspūdžiais apie šį judėjimą dainininkas pasidžiaugė Lietuvoje atsirandančia aukšta juokavimo kultūra, todėl šiame renginyje buvę smagu sudalyvauti.

Architektų vakarėliui suburta grupė „Antis“ pirmą savo koncertą sugrojo dar 1984 metų gruodžio pabaigoje. Nutarusi tęsti savo veiklą grupė greitai tapo svarbiu reiškiniu ne tik Lietuvos roko, bet ir valstybės atgimimo istorijoje. Po festivalio „Lituanica '86“ ir filmo „Kažkas atsitiko“ „Anties“ vardas buvo įrašytas tarp populiariausių ir įtakingiausių visų laikų Lietuvos grupių.

Muzikantai išpopuliarėjo SSRS teritorijoje, koncertavo Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Austrijoje, JAV. Iškiliausiais šio laikotarpio koncertais Algirdas Kaušpėdas vadina pasirodymus 1986 metais filmuojant koncertą „Kažkas atsitiko“ Vingio parke ir 1988 metais Katedros aikštėje Spaudos dienos minėjime.

Pabaigusi aktyvią muzikinę veiklą 1990 metais, „Antis“ kelis kartus buvo trumpam sugrįžusi su koncertais (Algirdas Kaušpėdas ypatingai išskiria 2003 metų koncertą Vilniaus Koncertų ir sporto rūmuose, po kurio grupė „atgavo jėgas ir patikėjo, kad gali gyvuoti toliau“), tačiau naujų dainų neįrašė iki 2007 metų, kai išleido savo sugrįžimo albumą „Ančių dainos“. Grupė surengė koncertų turą, kurio jau minėtas baigiamasis pasirodymas Vilniaus Katedros aikštėje 2008 metais yra išleistas DVD „Rugpjūčio 33“.

2009 metais „Antis“ muzikos gerbėjus pakvietė į grupės 25-erių metų jubiliejui skirtos muzikinės utopijos „Zuikis Pleibojus“ spektaklius ir pristatė kompaktinę bei vinilo plokšteles su šio spektaklio dainomis. Didžiausiais grupės hitais po sugrįžimo tapo dainos „Mes rimti!“, „Buržujus“, „Aš pasitaisysiu“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)