Neišsenkančia energija ir sveiku humoro jausmu pasižymintis artistas Jaunimo teatre dirbo nuo pat pirmos jo įsikūrimo dienos. Tarp gausybės vaidmenų ir įtempto repeticijų grafiko, Rimgaudas Karvelis atrasdavo laiko rinkti ir kaupti unikalią Jaunimo teatro istorijos medžiagą, kurios didžiąją dalį sudaro paties darytos nuotraukos ir vaizdo įrašai nuo 1970 m.

Prieš keletą metų per televiziją stebėdamas laidą, skirtą Rusijos teatro istorijai, aktorius pradėjo svajoti Jaunimo teatro dokumentinį filmą, juolab, kad namų lentynos lūžo nuo gausybės įrašų. Prieš tris metus, gavęs valstybinę stipendiją, aktorius ryžosi įgyvendinti savo idėją. Tačiau pradėjus pirmuosius darbus tapo aišku, kad sutalpinti į vieną filmą gausaus nuotraukų ir filmuotos medžiagos archyvo nepavyks. Todėl, kol kas tik pirmas filmas apima vieną istorijos dešimtmetį: nuo teatro įsikūrimo iki režisierės Dalios Tamulevičiūtės garsiojo aktorių dešimtuko atėjimo. Iki 2016 metų, kuomet teatras švęs savo gyvavimo 50 – metį, aktorius planuoja išleisti dar keletą filmų, į darbą įtraukiant ir teatrologus.

Paklaustas ką jam asmeniškai reiškią šis filmas, Rimgaudas Karvelis atsako: „Jaunimo teatrą pažįstu kaip savo namus, todėl kurdamas filmą patyriau didžiulį malonumą. Filmas yra naujas mano, kaip Karvelio skrydis. Tapo vėl įdomu gyventi. Tai yra dar vienas, smagus mano gyvenimo etapas.“

Sausio 11 d. 18 val. Didžiojoje scenoje vyks oficialus filmo „Valstybinio jaunimo teatro metraštis“ pirmosios dalies (1965 m. - 1975 m.) pristatymas. Filme prisiminimais dalinasi aktoriai dalyvavę pirmame Jaunimo teatro spektaklyje „Rome ir Džuljeta“: Laimutė Štrimaitytė, Antanas Šurna, Saulius Sipaitis, Ferdinandas Jakšys, Algirdas Grašys, o taip pat pirmoji Jaunimo teatro režisierė Aurelija Ragauskaitė. Metraštyje panaudoti dar niekur nerodyti kadrai iš spektaklio V. Šekspyro „Romeo ir Džuljeta“, Vytauto Čibiro režisuoto Dž. Osborno „Atsigręžk rūstybėje“, E. Švarco „Drakonas“ ir kitų. Filmą įgarsino pats Rimgaudas Karvelis.

Į filmo peržiūrą yra kviečiami visi vilniečiai, kurie lankosi Jaunimo teatre, myli jo aktorius ir režisierius, o taip pat prisimena senuosius spektaklius ir didžiąsias, atmintyje išlikusias teatro scenos žvaigždes.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją