Tarp įsimintinų Elenos Čiudakovo vaidmenų buvo ne tik širdį virpinusi Violeta („Traviatoje“), bet ir žaisminga, virtuoziška Rozina Gioachino Rossini operoje „Sevilijos kirpėjas“. Tad vienai įstabiausių savo primadonų Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras skiria „Sevilijos kirpėjo“ spektaklį gegužės 28 d.

Elena Čiudakova Lietuvos operos scenoje dainavo 20 metų. Jos debiutas įvyko 1952 metų gruodį Violetos vaidmeniu Naujametėje „Traviatoje“, o paskutinis spektaklis taip pat buvo „Traviata“, tik jau 1972 m. gruodį, ir abu dirigavo ilgametis OBT vyriausiasis dirigentas Rimas Geniušas.

Per tuos 20 metų Čiudakova sukūrė visus pagrindinius koloratūrinio soprano vaidmenis. Scenoje ji buvo ne tik Violeta ir Rozina, bet ir nepamirštama indė Lakmė to paties pavadinimo Leo Delibes’o operoje (kurią ir buvo įmanoma pastatyti tik dėl to, jog buvo kam atlikti virtuozišką pagrindinį vaidmenį). Čiudakova dainavo Manon Jules’io Massenet operoje, Džildą Giuseppe’s Verdi „Rigolete“, Džuljetą Charles’io Gounod „Romeo ir Džuljetoje“, Konstancą Wolfgango Amadeus Mozarto „Pagrobime iš seralio“ ir kt. Iš viso sukūrė apie 30 vaidmenų. Pasak muzikologo Jono Bruverio, į teatro istoriją Čiudakova įėjo kaip viena puikiausių koloratūrinių sopranų.

Nepaprastas buvo solistės likimas. Ji gimė 1925 m. gegužės 1 d. Brianske kaip Elena Makovskaja. Netrukus tėvai persikėlė į Smolenską, o II pasaulinio karo metais evakavosi į Rusijos gilumą. Elena tapo medicinos seserimi, o netrukus balsingoji mergina įsitraukė į ligoninės ansamblio veiklą ir ištekėjo už jo vadovo Ivano Čiudakovo. Santuoka netruko ilgai, tačiau nuo tol ji vadinosi Elena Čiudakova. Vyras paskatino ją stoti į Almatos konservatoriją, bet ji metė mokslus ir baigusi radistų kursus 1944 m. rudenį atsidūrė Vilniuje, kur buvo įdarbinta meteorologijos stotyje. Bet ir čia jos dainavimas buvo išgirstas, ir aplinkinių raginama ji įstojo mokytis į vokalo pedagogės Liudmilos Menabeni klasę. O užbaigusi Lietuvos konservatoriją iš karto 1952 m. debiutavo operos teatre.
Scenoje Čiudakova žavėjo ne tik puikiu dainavimu, turtinga balsine prigimtimi, bet ir begaliniu įsijautimu į vaidmenį bei didele scenine meistryste, darnia ir taiklia kuriamo personažo visuma. Mirė Elena Čiudakova 1973 m. balandžio 7 d. Vilniuje.

Gegužės 28 d. „Sevilijos kirpėjuje“ dainuos Julija Stupnianek, Mindaugas Rojus, Mindaugas Zimkus, Liudas Mikalauskas, Laima Jonutytė, Raimondas Juzuitis, Tomas Tuskenis, Rokas Šveisteris ir kt. Diriguos Julius Geniušas.

LNOBT Raudonojoje fojė veiks paroda, skirta Elenai Čiudakovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)