Pelkė, palapinės ir laužai

Pasiilgusieji žmogaus nepaliestos gamtos jau turi ką veikti ir Lietuvoje. Beveik porą mėnesių, kai Alionių kraštovaizdžio draustinyje siūlomas netradicinis poilsis – naktiniai, pramoginiai žygiai miške, kelionės pelkėmis.

Čia suvažiuojantys atostogautojai toli gražu nesilepina patogumais: su kuprinėmis, ilgaauliais batais, pasiramsčiuodami lazdomis jie bando įveikti pagal sudėtingumą pasirinktą 4-5 kilometrų trasą.

Leisdamiesi į tokį žygį pramogautojai nė patys nežino, ko gali tikėtis. Jiems tenka ne tik pabraidyti pelkėje, persikelti per upelį, bet ir nešti sužeistąjį, karstytis medžiais su apraišais ir virvėmis, netgi ieškoti pelkėje paslėpto lobio.

Žygio vedlys Martynas neslepia: tokios pramogos – ne tiems, kuriuos žavėtų tingus poilsis paplūdimyje. „Sausomis kojomis iš tokio žygio dar niekas negrįžo“, – „Sekundę“ patikino jis.

Perėjus trasą ekstremalūs išbandymai nesibaigia. Pavargusiųjų laukia ne minkšta lova kempinge, o vakarojimas prie laužo, miegas palapinėse pamiškėje. Po žygio dar siūloma pašaudyti oriniais ginklais, pamėtyti peilius, pažaisti lauko žaidimų. Tokių pramogų kaina, anot Martyno, sutartinė.

Kelių kilometrų trasa su įvairiausiomis užduotimis gali kainuoti apie 40 litų. Vedliai pinigais skaičiuoja tik atstumą ir trasos sudėtingumą, bet ne laiką. „Vieni gali tą pačią trasą įveikti gana greitai, silpnesnieji – kur kas lėčiau“, – paaiškino vaikinas.

Pasisotinusieji įspūdžiais pelkėje atsipūsti gali nebūtinai laukinėmis sąlygomis – čia pat Pamusės kaime turistų laukia sodyba. Jau baigiama įrengti ir pirtis.

Ekstremalūs pojūčiai – net vaikams

Martynas tikina ėmęsis šio verslo galvodamas apie tokius, kaip jis pats.

„Žygiai yra mano hobis. Tikėjausi, kad ir kitiems turėtų patikti“, – prisipažino vaikinas. Pasak jo, išbandžiusieji tokį poilsį buvo sužavėti ne tik patirtų ekstremalių išbandymų, bet ir nuostabių draustinio vaizdų. „Ne vienas paskui sakė, kad nė neįsivaizdavę, jog Lietuvoje dar gali būti tokių vietų. Tikros sunkiai įžengiamos džiunglės!“ – kalbėjo Martynas.

Paprastai į žygius vedliai leidžiasi su 10-15 žmonių grupe. „Buvo, kad ir šešis žmones vedėmės. Organizuoti mažesnes grupes neapsimoka. Vis dėlto mūsų darbas sunkus – turime užtikrinti kiekvieno nario visišką saugumą“, – tvirtino vedlys.

Į pelkes leidžiasi įvairiausio amžiaus aštrių pojūčių mėgėjai. Kol kas vyriausiam žygio dalyviui – 55-eri, jauniausiems – trylika. Tačiau, anot Martyno, tokios amžiaus „žirklės“ – ne riba. Vaikinas tikina, kad į žygį gali leistis netgi vaikai – jiems bus pritaikytos specialios užduotys, atitinkančios jų amžių.

Saugumą garantuoja

Palaipioti medžiais, įveikti pelkę ypač susigundo moksleiviai ir paskutinėmis laisvės dienomis besidžiaugiantys būsimieji jaunikiai. Pats Martynas buvo nustebintas, kad sparčiai populiarėja bernvakariai pelkėje.

Santuokos saitais pasiruošusiam susipančioti jaunuoliui tenka kopti į gana aukštą medį ir perskaityti jo viršuje pririštą priesaiką, surištam virvėmis iš gana gilios pelkės ištraukti butelį, o laipioti medžiais tokiems pramogautojams tapo įprastu dalyku.

„Prigalvojame visko, kad tik būtų įdomu. Aišku, ne visiems vienodai – pagal keliaujančiųjų galimybes. Vis dėlto tokie žygiai reikalauja nemažai ir fizinių jėgų. Bet patikėkite – nuskęsti pelkėje čia tikrai neįmanoma, kelius per ją mes gerai žinome. Ir susižeidusiųjų dar nebuvo“, – tikino Martynas.

Gal ir keista, tačiau tokiems, atrodo, nemoteriškiems išbandymams ryžtasi ir nemažai merginų. „Neseniai panelių būrys sugalvojo taip mokslo metų pabaigą pažymėti. Mano draugė, būsimoji žmona, irgi leidžiasi į žygius“, – tvirtino vedlys.

Dažniausi žygių dalyviai – nuo didmiesčio triukšmo ir komforto į laukinę gamtą bėgantys vilniečiai. Lietuviškų pelkių klampumą išbandė ir vokiečiai. Tačiau panevėžiečių Martynas dar nesulaukęs nė vieno. „Gal jūsų žmonės dar nėra girdėję apie tokią pramogą?“ – svarstė vaikinas.

Netradicine pramoga susidomėjo ir televizijos prodiuseriai. Martyno pelkėse jausmų tvirtumą išbandė ir realybės šou „Ideali pora“ dalyviai.

Šaltinis
"Sekundė"