Penkiolikos „JTP15“ finalistų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos darbus vertino: video menininkas, tapytojas ir nusipelnęs kino kūrėjas Jaan Toomik (Estija); rašytoja ir šiuolaikinio meno kritikė Kate Sutton (Kroatija); meno žurnalo „Artguideeast.com“ redaktorė Tina Kaplár (Vengrija); meno ir edukacijos centro „Rupert“ direktorė Justė Jonutytė (Lietuva); tapytojas ir rezidencijų centro „Nordic Artists' Centre Dalsåsen“ komiteto narys Patrik Entian (Norvegija) ir Estijos menininkų asociacijos prezidentas Vano Allsalu (Estija).

Tarptautinė komisija vertino menininkus ne tik pagal vieną pateiktą darbą, bet ir pagal jo kūrybinį kelią bei tobulėjimą. Geriausiajam menininkui atiteko pagrindinis prizas – 3 tūkstančių eurų piniginė premija ir dviejų mėnesių stažuotė rezidencijos „Nordic Artists’ Centre Dale“ centre, Norvegijoje, su mėnesine 8.000 Norvegijos kronų (870 EUR) stipendija. „Jaunojo tapyjo prizas“ šįmet įteiktas Andriui Ivanovui.

DELFI portalo lankytojai taip pat rinko ir publikos numylėtinį. Daugiausia balsų DELFI skaitytojai atidavė Godai Lukaitei, ji buvo apdovanota specialiu DELFI prizu.

Paklausta kuo šių metų renginys skiriasi nuo praėjusių JTP parodų, konkurso kuratorė ir viena iniciatorių J. Dailidėnaitė atsakė: „Kiekvienais metais „Jaunojo tapytojo prizas“ ypatingas. Viena vertus, konkurso formatas, sandara ir balsavimo sistema išlieka ta pati, kita vertus, kasmet dalyvių darbus vertina nauja žiuri, gausėja dalyvaujančių menininkų būrys – kasmet atrandame naujus kūrėjus, sulaukiame įdomių žiuri diskusijų, bei komentarų iš meno kritikų, profesionalų, ir lankytojų.

Šiais metais mus pasiekė itin didelis dalyvių anketų skaičius – konkurso sąlygas atitiko ir į pagrindinį prizą pretendavo net 109 menininkai. Taip pat pasikeitė renginio lokacija, šiemet JTP vyksta kūrybinių industrijų centre „Pakrantė“, įsikūrusiame Valakampiuose atokiau nuo miesto šurmulio.“

„Jaunojo tapytojo prizo“ tikslas – pristatyti perspektyviausius ir ryškiausius jaunosios kartos tapytojus, sudaryti galimybę visuomenei susipažinti su jaunųjų menininkų kūryba, o tikslinei auditorijai – meno kolekcininkams, meno vadybininkams ir kuratoriams – atrasti naujus talentus Baltijos šalyse.

JTP skatina Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalių bendradarbiavimą, kultūros ir meno atsinaujinimą bei tęstinumą, kultūros sklaidą regionuose, edukaciją ir jaunųjų menininkų iniciatyvas, ir yra vienintelis tokio pobūdžio renginys jauniesiems menininkams Baltijos šalyse.

Jaunojo tapytojo prizas orientuotas į visų sričių menininkus iki 30 m., turinčius (ar beįgyjančius) meninį išsilavinimą. Amžiaus riba pasirinkta sąmoningai. Konkurso organizatoriai siekia pristatyti ir paskatinti kurti pačius jauniausius menininkus, kurie ką tik baigė (ar yra bebaigią) aukštąsias mokyklas, nes tai labiausiai palaikymo reikalaujanti ir pažeidžiama kūrėjų kategorija.

J. Dailidėnaitė teigia, kad per septynerius metus konkursas įgavo pagreitį ir šiandien yra ypač laukiamas reiškinys ne tik Lietuvos, tačiau ir kitų Baltijos šalių meno padangėje: „Dar 2009 m. supratome, kad surengti jaunųjų menininkų parodą, pakviesti meno ir verslo atstovus nepakanka, todėl nuo pat pradžių siekėme suteikti kūrėjams paramą, skatinančią tobulėti. Norėčiau padėkoti projekto mecenatams Mindaugui Railai ir Nicolui Ortizui, kurie patikėjo naujo projekto sėkme ir skyrė lėšas tiek pirmajam, tiek ir ateinančių metų JTP priziniams fondams.

Po JTP'09 apdovanojimo ceremonijos, prie manęs ir Vilmanto priėję Dali Van Roiij Rakutytė ir Johannes Van Roiij pasisiūlė paremti projektą – tai buvo dar vienas ženklas, kad judame tinkama kryptimi. Šiandien „Jaunasis tapytojo prizą“ remia Modernaus meno centras, Lewben Art Foundation, Lietuvos Kultūros Taryba ir kiti.

JTP vyksta jau septynerius metus. Iš lokalaus projektas tapo tarptautiniu. Išaugusi konkurencija tapo paskata lietuvių menininkams, privertusi įdėmiau įsiskaityti į projekto reikalavimus bei sąlygas, skirti daugiau dėmesio konkurso anketos parengimui. Per JTP vertinimo komisijų narių rankas perėjo apie 500 menininkų anketų. Daugeliui konkurse dalyvavusių menininkų pasisekė įsitvirtinti meno lauke, ir šiandien smagu sekti sėkmingas JTP menininkų karjeras.“

Paroda vyks iki gruodžio 18 dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)