Darbo dienos metu čia labai tylu. Laidotuvės vyksta ne kasdien. Mirtiną kapų tylą tik kartais sudrumsčia tiesiai virš galvos kylantys ir besileidžiantys lėktuvai arba pavienių smalsuolių žingsniai ir pašnekesiai. Gerbėjai atneša gėlių savo mėgstamiems aktoriams ir dainininkams, kiti užsuka pasižvalgyti į originalius antkapius, kurių čia apstu kaip niekur kitur.

Po kapines vaikštinėja jauna mama su kūdikiu vėžimėlyje, pora močiučių atsivedė anūkus, kuriems apsilankymas kapinėse lyg vizitas muziejuje po atviru dangumi ir galimybė susipažinti su savo šalies istorija. Vaikai laksto nuo paminklo prie paminklo ir skiemenuodami skaito užrašus ant jų.

Pačiame 25 kvartalo kampe, šalia miško, vyksta darbas – prie naujai pastatyto paminklo lyginamos žemės ir sodinamos gėlės. Išvydę fotoaparatą, lyg darydami kažką negero, kapą tvarkę žmonės susigūžia ir ima įtariai žvalgytis į šalis.

Dauguma kapų – lyg primiršti. Žvakių kol kas netrūksta tik ant aktoriaus Vytauto Šapranausko kapo. Bet ir tos pabuvusios jau ne vieną savaitę. Nors Vėlinės ne už kalnų, ne visi artimieji jau spėjo sutvarkyti kapus – prikritę lapų, styro nušalusios ir nuvytusios gėlės, sudegusios žvakės.

Antakalnio kapinių administratorė Vanda Grigūnienė sako, kad kapai tikrai nėra pamiršti: „Buvo stipri šalna, tai po jų buvo labai negražios kapinės. Gal todėl taip ir pasirodė. Šiandien (antradienį – DELFI) tai pasaka. Šneka Menininkų kalnelis. Labai daug žmonių eina, tvarkosi, nešasi gėlyčių, šakelių. Po šalnų tikrai viskas vargingai atrodė, ir našlaitės, ir chrizantemos nušalo. Grieką prisiimčiau jei pasakyčiau, kad nesitvarko. Kiekvienas savaip supranta tą tvarkymąsi. L. Dovydėno jau nieko iš artimųjų nėra. Tai mes kartais ranką pridedame. Kokį lapą nugrėbiame. Yra vienas kitas pamirštas kapas, bet tvarkosi žmonės“.

Besižvalgant po Menininkų kalnelį apima keistas jausmas – atrodo, kad visi jie išėjo dar vakar, tačiau paminkluose iškaltos datos sako visai ką kitą. Nustembi. Nuo rašytojos Jurgos Ivanauskaitės mirties praėjo jau 7,5 metų, muzikantas ir televizijos laidų vedėjas Vytautas Kernagis amžino poilsio atgulė prieš daugiau nei 6 metus, poetė Janina Degutytė Anapilin išėjo prieš beveik 25 metus.

Aplankome ir prezidento Algirdo Brazausko kapą naujame Prezidentų panteone. Ant jo rusena prieš kelias minutes uždegtos žvakės, žydi ką tik atneštų chrizantemų krepšelis. Tėvo amžino poilsio vietą ką tik kruopščiai sutvarkė dukra, kurią sutikome automobilių aikštelėje prie kapinių.

Netoli karių memorialinio ansamblio pradėjusi formuotis žymių kultūros veikėjų laidojimo vieta Menininkų kalneliu buvo pavadinta prieš maždaug keturis dešimtmečius. Pirmasis 1964 m. čia atgulė skulptorius Juozas Mikėnas. Vieni paskutiniųjų – atostogų su bičiuliais metu Jordanijoje netikėtai miręs humoro laidos „Dviračio šou“ kūrėjas Gintaras Ruplėnas ir aktorius Donatas Banionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt