Toks sprendimas buvo sunkus, tačiau moteris įsitikinusi, kad, kur mamą prižiūri patyrę profesionalai, jai kur kas geriau, nei namuose.

„Prižiūrėti senatvine demensija sergantį žmogų namuose be galo sunku. Tokiam ligoniui reikalinga priežiūra visą parą. Ramiai dirbti ar skirti laiko asmeninėms reikmėms visiškai nelieka“, – laidoje kalbėjo ekonomistė. Aušra atviravo, kad mamą lanko keliskart per dieną ir džiaugėsi slaugos namuose dirbančio personalo profesionalumu.

Laidoje taip pat dalyvavo žinomas verslininkas Vaclovas Kontrauskas, kuris su verslo partneriais įkūrė „Karališką senjorų rezidenciją“ Birštone, tačiau šiandien vietoje jos – viešbutis. Kodėl šis verslas Lietuvoje nepasiteisino? Verslininkas sakė, jog lietuviai kol kas klaidingai įsitikinę, kad reikia išsaugoti savo butus, sodus ir kitą per gyvenimą sukauptą turtą vaikams ir anūkams, nors visą tai pardavę, galėtų turėti pilnavertę ir materialiai aprūpintą senatvę. „Mąstymas, kad palikimą reikia palikti vaikams ar anūkams yra ydingas“, – įsitikinęs verslininkas. Beje, jis prisipažino, jog su žmona jau yra pasikalbėjęs apie tai, kur norėtų sulaukti senatvės.

Atsakymo į klausimą „Kada laikas pasikalbėti su vaikais apie senatvę“ ieškojo ir dainininkas Mindaugas Mickevičius–Mino su mama. „Mama, sensi su tom trim draugėm, su kuriomis kasdien kartu geriat kavą?“ – juokais mamos teiravosi dainininkas.

Apie tai, ką teko pamatyti kai kuriose slaugos namuose Lietuvoje, kalbėjo ir Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos narė Rūta Vanagaitė. Moteris pasakojo ir savo patirtį, kuomet teko slaugyti savo sunkiai sergančius tėvus. „Vienas jų sakydavo tik „ke ke ke“ o kitas – „be be be“ – ir taip metų metus. Po kelių tokių metų tu pats pradedi norėti savo mirties“, – patirtimi dalinosi politikė.

Kiek kainuoja gyvenimas slaugos namuose? Kuo skiriasi valstybiniai ir privatūs slaugos namai? Informacija apie socialines paslaugas senjorams namuose ir kita aktuali informacija – pirmadienio ir antradienio LNK laidoje „Yra kaip yra“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)