Pirmadienį LRT planuoja paskelbti 2015 m. nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos taisykles ir paviešinti dalyvių bei dainų autorių paraiškas. Šiais metais nuspręsta, kad į nacionalinę atranką kviečiami tik Lietuvos piliečiai.

„Pagrindinis skirtumas nuo praėjusių metų yra toks, kad atrankoje leidžiame dalyvauti tik Lietuvos piliečiams. Nebėra to išlygos, kad dalyvauti gali ir žmonės, kurie turi leidimą nuolat gyventi Lietuvoje“, – LRT.lt tvirtina A. Giržadas.

LRT vyriausiojo prodiuserio teigimu, kai atrankoje dalyvauja ne šalies piliečiai, pasitaiko daug organizacinės painiavos: pilietybių, šeimų atvykimo reikalai, kaip tai apmokėti ir pan.

„Iš kitos pusės, manome, kad „Eurovizija“ neturėtų tapti panaši į krepšinį ar futbolą, kur už Lietuvą žaidžia legionieriai. Tai yra šalių dainų konkursas, todėl mūsų šaliai turi atstovauti Lietuvos pilietis“,– kalba A. Giržadas. Jis pažymi, kad nekalbama apie tautybę, svarbi tik pilietybė. „Visi Lietuvos piliečiai – lenkai, rusai, romai, totoriai ir t. t. – yra maloniai kviečiami“, – tikina jis.

Kita permaina – atsižvelgta į potencialių dalyvių prašymus. „Jei atlikėjas ateina su savo daina, jis ir norėtų tą kūrinį turėti sau, o ne atiduoti jį į bendrą katilą. Mes į šį prašymą atsižvelgėme ir leidžiame dalyviams turėti savo dainą sau tol, kol jie nekrinta iš atrankos“, – žada LRT atstovas. Jei dainos savininkas iš atrankos krinta, kūrinio teisių turėtojų bus prašoma leisti konkurse dalyvauti tik dainai ir ją atlikti visiems „Eurovizijos“ atrankos dalyviams.

„Tačiau yra viena sąlyga – jei toks atlikėjas su savo daina ateina iki finalo, ten, kur trys finalininkai atlieka tris finalinius kūrinius, jis savo dainą leidžia dainuoti visiems trims finalininkams. Per visą konkursą tą savo kūrinį jis atlieka pats. Žinoma, jis turi dainuoti ir kitus konkursinius kūrinius, bet jo daina išlieka jam per visą konkursą“, – tikina A. Giržadas.

Į nacionalinę atranką bus atrinkta 12 atlikėjų ir 12 dainų. Dalyviai savo paraiškas galės teikti iki gruodžio 15, o jau gruodžio 22 d. bus paskelbti atrinktieji. Pirmoji nacionalinės „Eurovizijos“ laida planuojama rodyti sausio 3 d. Šioje laidoje nekris nei vienas dalyvis. Ji bus skirta prisistatymui.

„Tai bus lietuviškų kūrinių vakaras – konkurso dalyviai turės atlikti lietuviškas – Lietuvos autorių arba savo kūrybos dainas“, – pasakoja LRT vyriausiasis prodiuseris.

Nors iš dalyvių tada dar nė vienas nekris, bet balsuojama jau bus. Pirmos laidos balsai bus susumuoti su antros, kurios metu vienas dalyvis jau paliks atranką. Antroje laidoje „Eurovizijos“ dalyviams teks dainuoti pasaulinius hitus. Trečioje skambės konkursinės dainos, ir dalyviai toliau kris iki finalo, kol liks trys.

„Principas toks pat, kaip praėjusių metų, tik laidų bus mažiau. Taip pat turėsime du finalus: dainos ir atlikėjo. Kas važiuoja į „Euroviziją“, sužinosime jau vasario 21 d.“, – LRT.lt tvirtina A. Giržadas. Jo teigimu, praėjusiais metais išbandyta naujoji atranka pasiteisino. Žiūrovams tai buvo įdomus formatas.

„Žinoma, išlindo kai kurie dalykai, kurių, kol nepabandysi, tol nesužinosi, bet mes atsižvelgėme į tuos dalykus ir pataisėme klaidas“, – sako LRT vyriausiasis prodiuseris. Pasak jo, naudoti panašų atrankos modelį nutarė ir Estija bei dar viena artima šalis.