Svečiai žengė raudonu kilimu, puoštu žalių želmenų vazonais. Visas „Vingio“ kino teatras buvo dekoruotas besiskleidžiančių medžių šakelėmis, tikro pavasario pranašėmis. Brandos sulaukęs „Kino pavasaris“ surengė išties iškilmingą atidarymo ceremoniją, kurios metu besirenkantiems svečiams koncertavo operos solistas Rafailas Karpis. Kino salėje žiūrovams šių metų festivalio teminę dainą pristatė specialiai "Kino pavasariui" suburtas muzikantų projektas "Tribute to Rodriguez". Festivalio daina - tai Sixto Rodriguezo „I wonder“, kuri nuo šio vakaro dvi savaites skambės prieš visus kino seansus bei lydės festivalio renginius. Visą pasaulį sužavėjusią neįtikėtiną šio atlikėjo istoriją festivalio žiūrovai galės pamatyti „Oskaru” apdovanotoje dokumentinėje juostoje „Sugar Man“ (Searching for Sugar Man).

Renginio vedėjas Rolandas Vilkončius prieš oficialiai paskelbiant festivalio atidarymą, pakvietė prisiminti ryškiausi pasaulio aktorius, šiais metais išėjusius anapilin.

„Jau aštuoniolikti metai, o mes vis bandom kažką naujo surasti ir jums parodyti. Ir šiemet, manau, mums tikrai pavyko. Programą, kurią pavyko atvežti į šią kino šventę, galėčiau apibūdinti trimis žodžiais iš filmų trilogijos: meilė, tikėjimas ir viltis. Juk tai ir yra mūsų gyvenimo pagrindas,“ - susirinkusius svečius sveikino festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

Žiūrovams prieš festivalio atidarymo filmą - Dustino Hoffmano "Kvartetą" buvo parodytas trumpametražis filmas apie įdomų, atsakingą ir ištisus metus trunkantį "Kino pavasario" komandos darbą.

Festivalio atidarymo akimirkos - DELFI galerijoje:

Dvi savaites truksianti didžiausia kino šventė šalyje žiūrovams pristatys net 230 filmų, kvies į specialius kino renginius, diskusijas, susitikimus su filmų kūrėjais. Atidarymo ceremonijos metu svečiams buvo pristatyta festivalio konkursinė programa „Nauja Europa – nauji vardai“.

„Kino pavasario“ atidarymas jau tapo vienu laukiamiausių kino renginių šalyje, kasmet sukviečiančių žymiausius meno, kultūros atstovus, kino industrijos žmones ir žymius Lietuvos žmones. Tradiciškai raudonu kilimu žengiančius garbius svečius pirmieji pasitiko festivalio savanoriai, kurių šiemet atrinkta net 160 bei gausi festivalio komanda.

Naujoje „Muzikinių filmų“ programoje netrūks skambių melodijų, įspūdingiausių koncertų akimirkų ir intriguojančių istorijų iš muzikantų gyvenimo. Kita šio sezono naujiena - „Kulinarinių filmų“ programa pakvies į geriausių pasaulio šefų virtuves. Festivalyje pirmą kartą atskiroje programoje bus pristatomas „Naujasis Rusijos kinas“. „Kino pavasaris“ itin didžiuojasi į Vilnių atvežęs ir išskirtinę legendinio prancūzų režisieriaus Jeano-Luco Godardo retrospektyvą.

Kaip ir kasmet, festivalio lankytojai kviečiami išrinkti savo favoritą, kuris pelnys publikos numylėtinio vardą. Nacionalinio kino gerbėjai taip pat rinks žiūroviškiausią lietuvišką filmą. Kino gerbėjai jau gali balsuoti ir geriausios metų Lietuvos kino aktorės rinkimuose. Į šį titulą šiemet pretenduoja aktorės: Jurga Jutaitė, Severija Janušauskaitė ir Valda Bičkutė.

Tradiciškai atidarymo renginyje svečiams pristatyta festivalio konkursinė programa „Nauja Europa - nauji vardai“. Į „Kino pavasario“ statulėlę pretenduoja 12 filmų iš Rytų ir Centrinės Europos. Į festivalį netrukus atvyks ir juostas vertinsianti tarptautinė žiuri: Palestinos aktorius Ali Sulimanas, rumunų aktorė Ada Condeescu, kroatų aktorius Leonas Lučevas, filmų kritikas italas Gianni Ottone bei turkų režisierė ir scenaristė Yesim Ustaoglu.

Po oficialios vakaro dalies, svečiai buvo pakviesti žiūrėti atidarymą filmą - aktoriaus Dustino Hoffmano režisūrinį debiutą „Kvartetas“ (Quartet). Tai „Auksiniam gaubliui” nominuota muzikali komedija apie keturis senstelėjusius operos solistus, kurių gyvenimo vadinti nuobodžiu tikrai neįmanoma.

Festivalio atidarymo proga šventiniai „Kino pavasario“ renginai netils visą savaitgalį. Jau rytoj, penktadienį, bus atidaryta „Viasat“ komedijų programa, žiūrovus džiuginsianti smagiausiais ir juokingiausiais metų filmais. Šeštadienį geriausi nacionalinio kino darbai iš viso pasaulio bus pristatyti „Lietuviškų filmų programos“ atidarymo metu. O sekmadienį specialiame renginyje svečiai ir kino gerbėjai susipažins su festivalio pasididžiavimu - „Meistrų“ programa, kurioje šiemet kaip niekad daug naujausių pasaulio pripažintų režisierių darbų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)