„Kartais pagalvoju, kad savęs neatpažinčiau prieš savanorystę „Vaikų linijoje“. Tiek visko įvyko, nemažai reikėjo praeiti, patirti ir pamatyti. Galiu tik dėkoti susiklosčiusioms aplinkybėms, kad gavau tokį šansą“, – prisipažįsta 21-erių metų „Vaikų linijos“ savanorė Jonė.

Jai pritaria ir 22-ejų Jurgita: „Savanorystė suteikia daugiau prasmės pačiai veiklai. Juk čia ateini ne dėl pinigų, o dėl gerų norų. O kai dar koks vaikas pasako „ačiū, labai padėjot“, užplūsta nerealus jausmas – jokie pinigai tokių gerų jausmų nesuteikia.“

Ryžtis savanoriauti „Vaikų linijoje“ gali bet kokios specialybės, išsilavinimo ar amžiaus žmogus, sulaukęs pilnametystės. Svarbiausia, kad jis turėtų noro ir motyvacijos padėti išklausyti vaikus ir galėtų skirti dalį savo laiko (maždaug 6 val. per savaitę/20 val. per mėnesį) „Vaikų linijai“. „Savanorystė „Vaikų linijoje“ yra reikalinga ne tik tiems, kas gauna pagalbą, bet labai vertinga ir man pačiai. Turiu galimybę realizuoti save kitoje veikloje, kas suteikia daugiau prasmės gyvenimui ir pagerina nuotaiką“, – savanoriavimu džiaugiasi 31-erių Alina.

„Padėdamas kitiems, kartu tobulėju ir aš pats, nes, bekalbant su vaikais apie skirtingas problemas, kartu su jais galvojame, kaip elgtis. Taigi kiekvienos situacijos sprendimas atneša neįkainojamos patirties“, – teigia 30-metis Vaidmantas.

Visos vaikų ir paauglių konsultavimui reikalingos žinios bei įgūdžiai įgyjami per parengiamuosius kursus. Juose savanoriai teoriškai ir praktiškai išmoksta aktyvaus klausimo, situacijos analizės ir sprendimų ieškojimo, jausmų tyrinėjimo bei įsigilina į vaikams ir paaugliams kylančius sunkumus. „Prieš pradedant lankyti mokymus „Vaikų linijoje“, galvojau, kad sugebu išklausyti – pasirodo, dar buvo kur tobulėti. Išmokau išgirsti žmogų iki galo, išklausyti, ko jis pats nori, nekišant savo patarimų, kurie galbūt tik man atrodo tinkami. Taip pat gavau daug informacijos, kurią galiu panaudoti ne vien konsultuojant vaikus, bet ir savo aplinkoje, bendraujant su artimaisiais ir draugais“, – gautas žinias vertina studentė Ema.

„Šie mokymai man padėjo geriau suprasti vaikus, pamatyti situaciją jų akimis, priimti juos tokius, kokie jie yra, be to, išmokė, kaip padėti vaikams susidoroti su jų sunkumais. Nuostabu tai, kad mokymuose įgytos žinios man labai praverčia bendraujant šeimoje, su savo vaikais“, – džiaugiasi dviejų vaikų mama Jolita.

Sėkmingai baigę mokymus, „Vaikų linijos“ savanoriai įsipareigoja išbudėti 300 valandų – dažniausiai tai trunka apie dvejus metus. Per tą laiką savanoriai ne tik atsakinėja į vaikų skambučius ir laiškus, bet ir nuolat tobulina savo įgūdžius, analizuodami sudėtingas situacijas, bei kelia savo kvalifikaciją specialiuose išvažiuojamuose seminaruose.

Pastaraisiais metais „Vaikų linija“ savo savanoriams surengė net 8 kvalifikacijos kėlimo seminarus. Per juos savanoriai ne tik pagilino žinias aktualiomis konsultavimui temomis, bet ir sustiprino komandinę dvasią bei galėjo išbandyti asmeniniam tobulėjimui skirtus užsiėmimus.

„Tai, ką sužinai per mokymus ir seminarus, gali pritaikyti ne tik savanoriaudamas, bet ir kasdieniniame gyvenime, nes dažniausiai viskas sukasi apie bendravimą, šilto kontakto palaikymą, supratimą, bandymą padėti. Savanoriai patys gali siūlyti temas, patys organizuoti mokymus, paskaitas, kas ne tik skatina saviraišką, domėjimąsi įvairiais dalykais, bet ir asmeninį tobulėjimą“, – tvirtina savanorė Jurgita.

Šiuo metu „Vaikų linija“ atsiliepia į 1 iš 18 vaikų skambučių – vaikų ir paauglių noras pasikalbėti yra gerokai didesnis už dabartines tarnybos galimybes išklausyti. Kas pusę metų renkamos naujų savanorių grupės sustiprina „Vaikų linijos“ komandą ir leidžia išklausyti daugiau besikreipiančių vaikų. Visus, susidomėjusius savanoryste „Vaikų linijoje“, kviečiame registruotis į naujų savanorių atrankas čia. Mums reikia tavo ausų!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)