Šia proga gruodžio 7d. 16 val. Vytauto Didžiojo Universiteto tautinių šokių ansamblis „Žilvitis“ ir Kauno choreografų asociacija „Terpsichorė“ kviečia į šventinį koncertą, kuris įvyks VDU didžiojoje salėje S. Daukanto g. 28.

Pirmojo lietuviško šokio užuomazgos siekia 1903 m. spalio 31 d., kuomet Peterburgo, tuometinės Rusijos imperijos sostinės, lietuvių bendruomenės organizuotame vakare pirmą kartą scenoje buvo sušoktas šokis „Suktinis“. Šokį scenai pritaikė ir visiems puikiai pažįstamą melodiją „Bitute, pilkoji“ harmonizavo Mikas Petrauskas.

VDU su lietuvių tautiniu sceniniu šokiu susijęs itin stipriai – sulaukus kvietimo dalyvauti Londone ruošiamame tarptautiniame festivalyje 1935 metais šio universiteto studentų ir Užsienio reikalų ministerijos tarnautojų grupė leidosi į ekspediciją į Lietuvos kaimus. Ekspedicijos metu buvo išmokti ir scenai pritaikyti šokiai „Blezdingėlė“, „Kubilas“ ir „Kepurinė“, kuriems muziką harmonizavo kompozitorius Viktoras Kuprevičius. Pirmoji lietuviško šokio kelionė į Londoną tapo triumfu. Kaip rašė amžininkai, lietuviai šokius atliko didžiuliame stadione, stebint kelioms dešimtims tūkstančių akių, aidint ovacijoms ir pasigėrėjimo šūksniams. Po tokio netikėto pasisekimo Londone susidomėjimas taip vadinamais kaimiškais šokiais kilo ir Lietuvoje – jų imta ieškoti ir daugiau.

Per ilgus metus nepaisant okupacijos lietuvių tautinis sceninis šokis vystėsi ir stiprėjo, buvo sukurta nesuskaičiuojama daugybė tautinių šokių, įvairiuose pasaulio kampeliuose juos atliko šimtai ansamblių, kurių vien Lietuvoje šiuo metu yra apie tris šimtus. Dalis jų dalyvaus ir jubiliejiniame koncerte.

Renginio organizatoriai pažada, jog  šventinio koncerto metu bus ne tik šokamas „Suktinis“, bet ir prisiminta lietuvių tautinio sceninio šokio istorija, kaip jis vystėsi ir keitėsi, koks yra dabar. Taip pat garbingo jubiliejaus proga bus pasveikinta ilgametė tautinių šokių ansamblių „Kalvelis“ ir „Žilvitis“ vadovė, viena žymiausių Kauno ir Lietuvos choreografių Danutė Petrauskaitė. Viso koncerto metu dalyvius lydės Kauno K. Binkio teatro aktoriai.

Renginyje dalyvaus Kauno choreografų asociacijos nariai:

Kauno kultūros centro „Tautos namai“ tautinių šokių kolektyvai „Suktinis“ ir „Šėltinis“, KTU tautinio meno ansamblis „Nemunas“, ASU tautinių šokių kolektyvas „Sėja“, LSMU Tautinių šokių ansamblis „Ave Vita“, Kauno miesto liaudiškų šokių kolektyvas „Ratava“, LKKA tautinių šokių kolektyvas „Rasa“, LSMU VA tautinių šokių kolektyvas „Džigūnas“, KTK tautinių šokių kolektyvas „Pušynėlis“, Kauno kolegijos tautinių šokių kolektyvas, liaudiškos muzikos ir šokių ansamblis „Ratilinis“, Kauno Vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų tautinių šokių ansamblis „Malūnėlis“, Kauno tautinės kultūros centro vaikų tautinių šokių ansamblis ,,Kalvelis“, Kauno „Santaros“ gimnazijos tautinių šokių ansamblis „Santariečiai“, K. Griniaus m-klos tautinių šokių kolektyvas „Žolynėliai“, P. Mašioto pradinės mokyklos liaudies šokių kolektyvas „Trepsiukas“, Birštono kultūros centro tautinių šokių kolektyvas „Kupolė“; taip pat pasirodys svečiai – Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro liaudiškų šokių grupė „Kalnapušė“ ir LEU dainų ir šokių ansamblis „Šviesa“ bei koncerto organizatoriai – VDU tautinių šokių ansamblis „Žilvitis“.