Aktyviai nardyti pramogų bangose kvies tradicinis, jau vienuoliktasis jaunimo kūrybos festivalis „Undinėlių daina“, įspūdingas valčių paradas ir galerija ant vandens. Ramesni nardytojai galės grožėtis į Zarasus atskridusia „Sidabrine gerve“, o patys aktyviausieji – iki paryčių trypti diskotekose.

Undinėlių dainos

Didžiojoje Zaraso ežero saloje jau vienuoliktą kartą vyks jaunimo kūrybos festivalis „Undinėlių daina“. Pirmąją dieną (penktadienį, liepos 27) jaunieji kūrėjai atliks savo pačių sukurtas dainas ir choreografines kompozicijas vandens tema.

Antrąją dieną (šeštadienį, liepos 28) iš salos sklis gerai žinomų dainų garsai – tie patys kūrėjai dainuos pasirinktus šlagerius, o šokėjams suteikiama visiška kūrybinė laisvė. Trečiąją šventės dieną (sekmadienį, liepos 29) scenoje karaliaus praėjusių dviejų dienų laureatai. Jiems suteikiama galimybė pasimėgauti šlove ir pripažinimu po itin gero konkurso komisijos vertinimo, nes septynios tradicinės nominacijos bus teikiamos iš karto po konkurso, tai yra, penktadienį ir šeštadienį.

Jau vienuoliktą kartą vyksiantis renginys yra ne tik galimybė jaunam žmogui būti išgirstam ir pastebėtam. Tai taip pat galimybė įgyti įdomios patirties ir daug ko išmokti. Konkursas skiriamas neprofesionaliems jauniesiems menininkams jų profesionalumui po truputį ugdyti.

Sutikite, kad šiais įsigalėjusio kopijavimo (copy-paste) laikais nėra lengva sukurti visiškai naują, originalų kūrinį ir atlikti jį ne pagal fonogramą, o gyvai, kuomet scenoje esi stovėjęs ne tiek ir daug kartų.

Konkurso dalyviams naudingų patarimų duoda vertinimo komisija, kurią kiekvienais metais sudaro savo srities profesionalai, o ne tiesiog populiarios asmenybės, kaip kad dažnai nutinka televiziniuose šokių ir dainų konkursuose. Komisijos nariai šiemet – baletmeisterė Leokadija Dabužinskaitė, zarasiškis, grupės „G&G Sindikatas“ narys Andrius Glušakovas-Pushaz, A. Noviko džiazo mokyklos narys Martynas Vilpišauskas, modernaus dainavimo studijos steigėjas Gendrius Jakubėnas ir daugelis kitų.

Kiekvieną dieną po konkurso dalyvių pasirodymų scenoje žiūrovai išvys ir profesionalių menininkų pasirodymus. Penktadienį koncertuos daugiau negu prieš dešimtmetį susibūrusi grupė „Saulės kliošas“, kurią apšildys latviai „Ze Laika Pareģotāji“ (lietuviškai skambėtų „Ze laiko pranašai / pranašautojai“). Po koncerto užgniaužus kvapą bus galima stebėti baltarusių ugnies šou.

Šeštadienį po dalyvių pasirodymų koncertuos nesenas, tačiau jau pripažinimo sulaukęs ir intelektualiausią pop muziką Lietuvoje kuriantis lietuviškai norvegiškas kolektyvas „Rasabasa“. Taip pat grožėtis ir kikenti privers modernaus judesio spektaklis „Pupi Pipa Pupi“ (režisierė Eglė Mikulionytė), kurį atliks aktorių ansamblis „Degam“. O sekmadienį visus atsipūsti pakvies muzikinis „Arbatos“ puodelis.

Festivalis Zarasuose vyksta jau trylika metų (nuo 1999-ųjų su kelių metų tarpais), per kuriuos daug kas pasikeitė Lietuvos muzikinėje kultūroje, tačiau organizatoriai lieka ištikimi pagrindinei idėjai ir koncertuoti kviečia tik pripažintus ir savo kūrybą gyvai atliekančius kūrėjus. Būtent todėl „Undinėlėse“ nė karto nekoncertavo ir nekoncertuos greito, bet pigaus populiarumo sulaukusios ir dar greičiau iš muzikinio pasaulio padangės dingusios „žvaigždutės“.

Renginio organizatoriai džiaugiasi, kad per tiek metų nepasikeitė ir konkurso dalyviai: kaskart varžytis konkurse nusprendžia kūrybingos, brandžios ir mokytis nusiteikusios asmenybės. Nebanalėja ir jų pateikiami kūriniai – vandens temą kiekvienas interpretuoja skirtingai ir originaliai.

Trys konkurso dienos yra ne tik profesionalumo pamoka konkurso dalyviams, bet ir tam tikra pamoka jo žiūrovams. Jos metu galima mokytis pakantumo kitam, bandančiam ir galbūt klystančiam. Tai taip pat gera proga mokytis paskatinti kitą – tiesiog prieiti ir pagirti. Čia už dalyvius neprašoma balsuoti trumpąja žinute, čia geru žodžiu galima nusiųsti tiesioginę žinutę – paprasčiausią šypseną.

Valčių paradas

Sumanymas rengti valčių paradus gyvas dar nuo tarpukario, kuomet 1933 metais Zarasuose vyko pirmoji vandens sporto šventė. Idėja atgaivinta 2008-aisiais, kuomet Zarasai buvo visos Lietuvos kultūros sostinė.
Floristinės (puoštos augalais), teminės (apgyvendintos įvairių žinomų personažų) ir avangardinės valtys pradės plaukti šeštadienį, 15 valandą Zaraso ežero pakrante nuo apžvalgos rato salos link.

Valtis atlydėję į salą čia bus galima likti iki paryčių. Maždaug 16 valandą didžiajame salos paplūdimyje visas parade dalyvavusias valtis bus galima apžiūrėti iš arčiau. Tą patį darys ir valčių vertinimo komisija, kuri apdovanos išradingiausius valčių puošėjus. Po apdovanojimų paplūdimį užlies indie roko atstovų „Flamingo“ (neseniai pakeitusių pavadinimą į „Mark Fiction“) bei įvairių DJ muzika. Koncertui paplūdimyje pasibaigus bus galima neskubant eiti link didžiojo salos slėnio: nuo 19 valandos scenoje vėl karaliaus jaunieji festivalio „Undinėlių daina“ kūrėjai.

Jei pasijusite per dieną kiek pavargę nuo šurmulio arba tiesiog mėgstate lietuvišką kiną, nelaukę „Undinėlių“ pabaigos, vos saulei nusileidus, galėsite eiti į mažąjį salos slėnį. Čia 21.30 val. prasidės „Sidabrinės gervės naktis“, į kurią pakvies aktorius Andrius Bialobžeskis.

„Sidabrinės gervės naktis“ yra lietuvių kino akademijos organizuojamas vasaros kino festivalis. Net į pačius atokiausius Lietuvos miestelius organizatoriai atveža geriausius lietuviškus filmus, pelniusius nominacijas lietuviško kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“.

Šeštadienį galėsite išvysti net keturis lietuviškus filmus: „Vienos dalies fantazija“ (rež. G. Stančiauskaitė), „Našlaitynas“ (rež. A. Griniūtė), „Laikinai“ (rež. J. Samulionytė) ir „Miegančių drugelių tvirtovė“ (rež. A. Puipa).

Menas ant ir šalia vandens

2008-aisiais daugelį miesto svečių maloniai nustebino tiesiog ant Zaraso ežero paviršiaus įsikūrusi meno galerija (ko vertas vien menininko Eimučio Markūno veidrodinis, saulės spinduliuose spindėjęs „Kubas“).

Šiemet galerijos ant vandens idėja tęsiama. Į Zarasus atvyksta Rokiškio dailininkų klubo „Roda“ nariai. Pasak menininko Rimvydo Pupelio, žmogus ir vanduo yra du neatskiriami dalykai. Būtent todėl jo instaliaciją sudarys šešios žmogaus figūros. Kokios, pamatysite penktadienį eidami į salą, nes instaliacijos kuriamos prie įėjimo į salą. R. Pupelio kolega Sigitas Daščioras kol kas išduoda tik du rengiamos instaliacijos raktinius žodžius – žvejas ir kopėčios. O menininkės iš Daugpilio (Latvija) itin intriguoja.

Ilona Šauša žada nustebinti jūros dugne augančia gėle, o Līga Čible – vandens sūkuriu, kuris žvelgiant plika akimi atrodys vienaip, o jį nufotografavus – visiškai kitaip.

Paskutinį liepos savaitgalį atvykite į Zarasus – čia galima nardyti ne tik ežeruose, bet ir kūrybingame kultūros karnavale.

Ruošiatės į šį renginį? Norite pasidalinti įspūdžiais su kitais skaitytojais? Norite pasidalinti nuotraukomis ar vaizdo įrašais? Siųskite įspūdžius el.pašto adresu pilieciai@delfi.lt arba kelkite į mūsų sistemą čia. Vaizdo įrašus kelkite čia, o nuotraukas siųskite el.pašto adresu renginiai@delfi.lt (siunčiamo laiško pavadinime (subject) nurodykite renginio vietą ir nuotraukos autorystę). Visas Piliečių nuotraukas iš renginių galite pamatyti čia.