„Žolynų turgus“ – tai viena įdomesnių senojo Vilniaus tradicijų, kai likus kelioms dienoms iki stebuklingiausios vasaros nakties – Rasų – iš įvairių Lietuvos miestų, miestelių ir kaimų į sostinę suvažiuodavo geriausios žolininkės, kurios pardavinėdavo savo surinktas vaistažoles, mokydavo kaip, pasitelkus liaudies mediciną, išsigydyti įvairias ligas ir kitaip panaudoti magišką žolynų galią.

Tad ir šiemet, naujai atgimusioje ir jau spėjusioje įsitvirtinti šventėje, lankytojų lauks raganos-būrėjos, žolininkės, vaistažolių bei kitų sveikų produktų ir tautodailės dirbinių pardavėjai. Turgaus pagrindas – žolininkų prekyba, tad miesto gyventojai ir svečiai turės galimybę įsigyti ekologiškų vaistažolių, sužinoti jų paskirtį, tradicinius gydymo metodus, o tai yra ypač aktualu tiems, kas domisi liaudies medicina, ekologija bei tradiciniu paveldu.

Taip pat „Žolynų turgaus“ metu veiks teatralizuota „grožio pirtis“, bus transliuojamos „Svirplio radijo“ laidos, rengiami tiesioginiai reportažai iš karščiausių turgaus taškų, koncertuos Lietuvos folkloro bei postfolkloro grupės, dainuojamosios poezijos atlikėjai ir kt.

Turguje šalia tradicinio lito kursuos ir „Žolynų turgaus“ pinigas „Jonpinigis“, kurį galės įsigyti visi, dalyvaujantys pramogose arba nuoširdžiai perkantys turguje bei paskui juos išleisti „Žolynų turgaus“ aukcione! „Žolynų turgus“ – puiki proga pajausti augalo aktyviąją suvešėjimo galią prieš artėjančias Rasas.

PROGRAMA

10.00 – Žolynų turgaus pradžia.
11.00 – SVIRPLIO RADIJO laidos: apie burtus ir magiją, Jonams ir Janinoms, naujienos iš Žolynų turgaus, sveikinimų-pageidavimų koncertas, žaidimai.
13.00 – Teatralizuotos GYDPIRTĖS atidarymas.
20.00 – Aukcionas už JONPINIGIUS.
Koncertuos - tradicinio ir šiuolaikinio folkloro grupės „Griežikai“, „Ratilai“, „Laukis“, „SEN SVAJA“, „Obelija“, „Mindrauja“, „ByTikZyz“. Kiti atlikėjai - Naujosios Vilnios kultūros centro instrumentinis ansamblis „Akordas“, dainos ir šokio studija „Mes – Pasaulis“, Rugiaveidė su šeima, dainuojamosios poezijos atlikėjai – Justina Mileškaitė, Gedas Lukšas, Vaidas Lengvinas, Augustė Bartkevičiūtė, Laisvo muzikavimo grupė „Ilgumos“.

Jūsų laukia ir aktorių kuriami personažai, teatralizuota pirtis, raganos, būrėjos, žiniuonės. Kursuos turgaus valiuta JONPINIGIS.

Rengėjas: Vilniaus etninės kultūros centras

Ruošiatės į šį renginį? Norite pasidalinti įspūdžiais su kitais skaitytojais? Norite pasidalinti nuotraukomis ar vaizdo įrašais? Siųskite įspūdžius el.pašto adresu pilieciai@delfi.lt arba kelkite į mūsų sistemą čia. Vaizdo įrašus kelkite čia, o nuotraukas siųskite el.pašto adresu renginiai@delfi.lt (siunčiamo laiško pavadinime (subject) nurodykite renginio vietą ir nuotraukos autorystę). Visas Piliečių nuotraukas iš renginių galite pamatyti čia.

Žolynų turgus
Žolynų turgus
Žolynų turgus
Žolynų turgus
Žolynų turgus
Žolynų turgus
Žolynų turgus
Žolynų turgus
Žolynų turgus
Žolynų turgus