Kadangi šio renginio idėja pasitvirtino (netrūko muzikuoti norinčio jaunimo bei juos palaikančių žiūrovų), nutarta ją pratęsti ir antrąją vasarą.

Naisių kraštas visada didžiavosi, jog būtent šiose lygumose stovinčiame dvare (kuris nuo XVIII a. pabaigos priklausė Zubovų dinastijai) 1894 m. gimė būsimasis poetas Zigmas Gaidamavičius-Gėlė. Lankytojai būdavo sutinkami išlikusiame dvaro pastate, kuriame 1987 m. duris atvėrė naujai įkurtas Šiaulių rajono literatūros muziejus su poeto memorialiniu kambariu. Nors jau nuo 1977 m. Naisiuose buvo teikiamos Zigmo Gėlės premijos jauniesiems poetams už geriausią metų pirmąją knygą. Vadinasi, literatūriniai Naisiai jau turi savo tradicijas.

Per keletą pastarųjų metų Naisių literatūrinis bei kultūrinis gyvenimas akivaizdžiai išaugo: puoselėjamos senosios tradicijos, kuriamos naujos. Džiugu, kad plečiasi ir lankytinos vietos. Jau nebeįsivaizduojamas ši Šiaulių rajono vietovė be Baltų dievų, Inkilų muziejų, Žemaitukų žirgyno. Minėtinas, be abejo, ir „Naisių vasaros teatras“ (ko gero – tai fenomenas Lietuvos kaime), kuris įsikūrė gražiai atnaujintuose kultūros rūmuose. Smagu matyti nuostabą Naisiuose besisvečiuojančiųjų akyse (naisiškiai nustebtų, jei to nebūtų), kai gatvėje sutinka Lietuvoje žinomus kino bei teatro aktorius ar pamato serialo „Naisių vasara“ filmavimo darbus.

Idėją rengti muzikinius penktadienio vakarus palaiko vietos bendruomenė, kuriai vadovauja Rita Žukauskienė. Džiugu, kad palaikymo sulaukta ir iš Lietuvos kultūros tarybos, dienraščio „Šiaulių kraštas“, radijo stoties RS2 bei projekto partnerių „Naisių vasaros teatro“.

Muzikos vakarų metu į sceną lipa jaunimas – tie, kurie dar tik bando atrasti savo muzikinį kelią. Palaikyti, skatinti jaunuosius muzikantus – toks yra šio festivalio tikslas. Vieni atlieka jau gerai žinomus kitų autorių kūrinius, drąsesnieji pristato savo kūrybą. Vietos čia pakanka ir solistams, ir grupėms ar net dainuojančiai mamai, kuriai gitara pritaria muzikuoti pradedantis sūnus... Toje pačioje scenoje dera ir gitara, ir virkdomas smuikas, ir nostalgiški akordeono garsai. Laukiama kiekvieno jauno žmogaus, norinčio išbandyti savo jėgas muzikinėje scenoje ar mokytojų, tikinčių savo auginamais „perliukais“.

Šią vasarą yra numatyti aštuoni tokie vakarai: prasidėję birželio viduryje baigtis turėtų rugpjūčio 22 dieną.

Sezoną pradėjo Šiaulių miesto „Romuvos“ gimnazijos pučiamųjų orkestras „Romuva“, kuriam vadovauja Romualdas Žukauskas. Gimnazistai atliko lietuvių ir užsienio autorių kūrinius. Maloniai nustebino kai kurios melodijos, besiveržiančios iš pučiamųjų instrumentų, kai ausys tą kūrinį buvo įpratusios girdėti atliekamą klavišiniais ar styginiais instrumentais. Jauniesiems atlikėjams bendruomenės ir visų susirinkusiųjų vardu dėkojo ir dovanas įteikė bendruomenės pirmininkė R. Žukauskienė ir festivalio sumanytojas R. Karbauskis.

Antrojoje vakaro dalyje scenoje šeimininkavo jau vietiniais vadinami „Naisių vasaros teatro“ aktoriai, kurie buvo paruošę improvizacijų šou. Jų pasirodyme dainos pynėsi su poezija, lietuvių poetų bei kompozitorių kūriniai – su kitataučių dainomis, lyrinė ar nostalgiška nuotaika – su humoru.

Baigiamajame festivalio koncerte (rugpjūčio 22 d.) turėtų muzikuoti ir vainikuoti visos vasaros jaunųjų atlikėjų pasirodymus Naisiuose profesionalių muzikantų grupė iš Vilniaus „Subtilu-Z“ ir didžiausio žiūrovų dėmesio sulaukę jaunieji vasaros atlikėjai.

Lankytojai Naisiuose laukiami visus metus, o vasarą – dar ir „Naisių vasaros“ festivalyje visai šeimai bei „Muzikiniuose penktadienio vakaruose Naisiuose“. Visi kviečiami pasigrožėti Lietuvos kaimu, prisiliesti prie baltų kultūros, paklaidžioti literatūros vieškeliais, o gal net, kaip sakė vienas lankytojas, „Naisiuose iš naujo atrasti Lietuvą“.