Šiemet, jau dvyliktą kartą rengiamai parodai – konkursui, darbus pristatė 84 autoriai iš visos Žemaitijos.

Parodos organizatorė, Kultūros centro vyr. specialistė tautodailei Zafira Leilionienė itin džiaugiasi šiuo projektu. Viena – kad užmaršties dulkės neužkloja unikalaus šventųjų ir „faifuoklių“ drožėjo atminimo, kita – jog tai vienintelis tokio žanro Lietuvoje konkursas, populiarinantis tautodailės tradicijas tarp jaunimo.

Nuo 2001 metų rengiamuose Stanislovo Riaubos vardo parodose – konkursuose dalyvavo 987 jaunieji menininkai iš įvairių Lietuvos miestų. Eksponuota –4076 dailės kūriniai. 53 dalyviams įteiktos Stanislovo Riaubos vardo premijos. Jaunimo darbais ateina pasidžiaugti ir jau pripažinti tautodailininkai – žiūri ir dažnai stebisi, kiek gabaus jaunimo esama.

Konkursas kasmet padeda atskleisti naujus talentus. Kiekvienais metais ir žiūrovai turi galimybę išrinkti geriausius metų menininkus, kuriems taip pat įteikiami prizai.

Konkurse ir šiemet dalyvauja ankstesniais metais komisijos pastebėti jaunieji menininkai Renata Ringytė iš Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos, Valdas Bartkus iš Plungės „Babrungo“ pagrindinės mokyklos, Egidijus Zaleckis iš Kretingos rajono Salantų gimnazijos ir kiti. Tarp medžio drožėjų yra viena mergina – Džordana Saudargaitė iš Plungės „Babrungo“ pagrindinės mokyklos. Šiame konkurse ji taip pat dalyvauja ne pirmą kartą. Pirmą kartą šiemet S. Riaubos konkurse dalyvauja kalvis. Tai mažeikiškis Benediktas Mikuckis, kurio tėvelis – Žemaitijoje jau pripažintas šio amato meistras.

Šis projektas populiarus ne tik Žemaitijoje, Lietuvoje, bet žinomas ir Švedijoje. Ankstesniais metais bendradarbiaujant su Boksholmo organizacija „Draugas draugui“ organizuotos jaunųjų menininkų parodos dešimtyje Švedijos miestų. Švedai savo šalyje taip pat organizavo analogišką parodą pagal S. Riaubos žodžius „Darau, ko ant svieto nėr“.

Nuolatinis projekto komisijos pirmininkas, dailininkas, Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas J. Rudzinskas kiekvienais metais sako, kad šis Plungės kultūros centro projektas yra tarsi tautodailės tradicijas gaivinantis šaltinis. Jo vadovaujama profesionali vertinimo komisija apdovanos nugalėtojus, pagerbs daugiausia žiūrovų simpatijų sulaukusius jaunuosius kūrėjus.

Birželio 1 dieną 14.00 valandą Kultūros centre prasidėsiančiame iškilmingame parodos – konkurso uždaryme premijas iš komisijos pirmininko J. Rudzinsko rankų gaus šių metų talentingiausieji. Jiems koncertą rengia Kultūros centro vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių ansamblis „Žirginėliai“ - šių metų respublikinio šokančių vaikų festivalinio konkurso „Aguonelė“ ansamblių kategorijos trečios vietos laimėtojai.

Daiva Gramalienė

Ruošiatės į šį renginį? Norite pasidalinti įspūdžiais su kitais skaitytojais? Norite pasidalinti nuotraukomis ar vaizdo įrašais? Siųskite įspūdžius el.pašto adresu pilieciai@delfi.lt arba kelkite į mūsų sistemą čia. Vaizdo įrašus kelkite čia, o nuotraukas siųskite el.pašto adresu renginiai@delfi.lt (siunčiamo laiško pavadinime (subject) nurodykite renginio vietą ir nuotraukos autorystę). Visas Piliečių nuotraukas iš renginių galite pamatyti čia.