Viena, kai kūriniai guli kažkur muziejuose, kas kita – jei su unikalaus skulptoriaus vardu vaikai ir jaunimas patys ieško kūrybinio kelio. Šis jaunųjų menininkų sąjūdis Žemaitijoje – gyvas paminklas Stanislovui Riaubai, pasakojantis projekto dalyviams apie Godelių burtininką, raganių, girių Rodeną, Žemaitijos Anderseną...

Jau penkioliktus metus kartu su bundančiu pavasariu į Plungės kultūros centrą skuba Žemaitijos dailės ir technologijų mokytojai ir jų mokiniai, nešini dailės kūriniais. Čia jaunuosius menininkus suburia projektas, kviečiantis kurti, ieškoti, žinoti ir dalyvauti pagrindiniame projekto etape – parodoje-konkurse, skirtame S. Riaubos vardo premijai laimėti.

Nuo 2001 metų projekte dalyvavo 1 269 jaunieji menininkai. Per penkiolika metų parodai-konkursui jie pateikė 5 573 kūrinius. Šiuose skaičiuose yra ir šių metų projekto dalyviai: 60 jaunųjų talentų ir 240 skulptūros, tapybos, grafikos ir taikomosios dailės darbų. Stanislovo Riaubos vardo premijas per keturiolika projekto vykdymo metų yra gavę 68 projekto dalyviai, 57 jauniesiems menininkams buvo įteikti žiūrovų simpatijų prizai. Tai įspūdingi skaičiai, kurie liudija, kad vaikai ir jaunimas mūsų regione darbštus ir kūrybingas, o jų mokytojai savo ugdytinius sugeba ne tik sudominti tautodailės tradicijomis, bet ir išmokyti kantriai dirbti. Tuo galime įsitikinti atvykę į Plungės kultūros centro parodų salę, kurioje gegužės 1 d. – birželio 4 d. ir yra eksponuojama XV –oji jaunųjų talentų kūrybos paroda. Savo darbus čia rodo vaikai ir jaunimas iš Mažeikių, Telšių, Kelmės, Kretingos, Skuodo, Salantų, Židikų, Platelių, Žemaičių Kalvarijos, Ukrinų, Balėnų, Viekšnių, Ylakių, Alsėdžių, Plungės.

Šią parodą gegužės 2 dieną jau aplankė nuolatiniai projekto rėmėjai Švedijos Boksholmo organizacijos ,,Draugas draugui“ nariai. Smagu, kad mūsų jaunimo kūryba žavisi ir svečiai iš užsienio, nes anot nuolatinio parodos-konkurso vertinimo komisijos pirmininko dailininko Jono Rudzinsko, ši paroda-konkursas yra tarsi dėlionės dalelė taip pat prisideda prie Lietuvos paveikslo.

Projekto ir parodos – konkurso uždarymo šventė įvyks šių metų birželio 4 d. 14 val. Kviečiame apsilankyti Plungės kultūros centro parodų salėje ir apžiūrėti įstabius darbus.
RIAUBA plakatas1