Vilniaus Kamerinis Teatras inicijuoja jaunų menininkų atėjimą į teatrą. Suteikdamas jiems kūrybinę erdvę teatras siekia skatinti talentingų menininkų raiškos procesą, kurį galės įvertinti profesionalai ir publika. Teatro nuostata: jaunos kartos idėjų generavimas ir naujų meno formų paieška - Lietuvos Kultūros puoselėjimas ir ateitis.

Jau greitai Vilniaus kameriniame teatre jauno režisieriaus Igno Basijoko mistinė premjera - tragikomedija „Tyrų vienuolis“ pagal to paties pavadinimo J. A. Herbačiausko trijų veiksmų dramą - misteriją .

„Šiuo spektaliu noriu sulaužyti įsigalėjusias formas teatre. Su jaunu ir labai gabiu kolektyvu bei patyrusiais scenos vilkais (akt. Jonas Braškys) siekiu sukurti spektaklio specifinį veidą, kurį ateityje ketinu pavadinti Simbolino žanru. Tai simbolių, triukų, minties, logikos-anti logikos, akrobatikos spektaklis, kuriame išgirsite tai, ko iš tiesų nėra ir gal nebuvo. Herbačiauskas, amžiną jam atilsi, pats buvo magas, burtininkas, todėl jo dėka spektaklis taps šių laikų fenomenu“, – sako režisierius Ignas Basijokas

J.A. Herbačiauskas „Tyrų vienuoliui“ sukūrė specifinę maskarado erdvę. Tai – tragikomedijos žanro spektaklis, kuriame jaučiamas praeities dvelksmas, literatūriniai herojai ne stereotipiniai. Žiūrovo laukia mistikos, fantasmagorijos bei iliuzijos spektaklis. Spektaklio metu išvysite Faustą, Hamletą, Mefistofelį, patį Napaleoną ir jo vaiduoklį.

Spektaklio scenografiją kūrė Agnė Kupšytė. Ji padėjo sukurti bendrą netikrovės sprendimą, cirko arenos iliuziją. Pati scenografija minimalistinė. Spektaklio branduolį sudaro charakteriai, kostiumai ir grimas, kuris buvo kuriamas specialiai šiam spektakliui...

Dėl savito eseistikos žanro ir netradicinio jo turinio Herbačiauskas tampa ne tik pirmuoju, įnešusiu modernių vėjų į lietuvių literatūrą, bet ir ėmusių plėtoti visai naujas filosofines mąstymo kryptis: misticizmą, ezoterizmą, net okultizmą. Ezoterizmas Herbačiausko tekstuose – tai minėtoji metafizinio Genijaus legenda, kūrėjo, kaip turinčiojo dieviškųjų galių, vaizdavimas. Kitaip nei amžininkai, Herbačiauskas gręžiasi į Šventąjį Raštą ne tiek dėl moralinių įsitikinimų stiprinimo, kiek dėl suprobleminimo. Prakeiktuosius, demoniškus, dievams nepaklūstančius biblinius (Šėtonas, Liuciferis) ir mitologinius veikėjus (Dionisas, Prometėjas) jis renkasi kaip savo personažus. Anot autoriaus, blogio ir bjaurumo estetika būtina kultūrai.

Ignas Basijokas – dramos režisierius

Gimė 1989 m. rugpjūčio 1 d. Ignalinoje.

2008 m. baigė Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnaziją. (Vilniuje)

2012 m. baigė Dramos režisūros studijas Klaipėdos universitete.

Spektaklių režisūra :

Spektaklio pagal J. P. Sartre – „ Išėjimo nėra“ , režisierius. Menų spaustuvė (2012 m.)

Spektaklio G.Puccinio „ Toska“ – režisieriaus asistentas. Rusų dramos teatras (2013m.)

Spektaklio ištrauka J.A.Herbačiausko „ Tyrų vienuolis“ Vilniaus mažasis teatras (2013 m.)