Poilsis rudenėjančioje gamtoje

Nepaliestų gamtos kampelių turtingas kraštas gali pasiūlyti ne tik tradicines derliaus šventes. Žvejyba viename iš trijų šimtų rajono ežerų ar grybavimo sezono pabaigtuvės kur nors Gražutės regioninio parko šile – dar vienas, dažnai primirštamas būdas pailsėti nuo darbų ir vejančios skubos.

Sartų ežeras – puiki vieta žvejams. Čia gausu įvairiausių rūšių žuvų. Sugaunami ešeriai, kuojos, lydekos, karšiai, net šamai ir unguriai. Zarasų rajonas tapo Aplinkos Ministerijos organizuoto konkurso laureatu, todėl pelnytai vadinasi „Žvejų rojumi“. Azartiški ir prisiekę žvejai neturėtų praleisti pro ausis šios žinios, mat, projektą laimėjusių rajonų ežerai penkis metus bus įžuvinami, tad siūlome ruoštis meškeres ir bandyti laimę ne tik Sartų, bet ir Luodžio, Asavo ežeruose, Antalieptės mariose.

Visus metus veikia Gražutės ir Sartų regioninių parkų direkcijos su reprezentatyviais-interaktyviais lankytojų centrais. Centruose veikiančios ekspozicijos supažindins lankytoją su tyra apylinkės gamta, išlikusiais įdomiais gamtos, architektūros ir kitokio pobūdžio objektais, apie kuriuos išsamesnės informacijos suteiks ten dirbantys profesionalūs reindžeriai.

Didinga neoromaninė Salako bažnyčia lankytojus mintimis nukels į Normandijos ar Kornvalio tolius. Besižavintys sakraline architektūra taip pat turėtų aplankyti Zarasų Švenčiausiosios Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčią, įspūdingą medinę, XVIII amžiaus pabaigoje statytą Antazavės bažnyčią, senąjį Antalieptės vienuolyną, kituose rajono kaimuose stovinčias senas bažnyčias. Taip pat atvykstantieji į Zarasų kraštą laukiami Stelmužėje, kur vieno storiausių Europoje ąžuolų pavėsyje stovi viena seniausių medinių bažnyčių Lietuvoje.

Kiekvienu metu laiku lankomos gamtos grožį dėl besikeičiančių spalvų galima atrasti vis iš naujo, todėl lankytojai kviečiami pasivaikščioti aplink kalnų upę Šavašą, Šventosios paupius, Zarasų krašto miškus, Balto ežero šilą, aplink plačiąsias Antalieptės marias, ilgiausią kranto liniją Lietuvoje turintį Sartų ežerą ir kitas vaizdingas vietoves.

Pasigrožėjus čiurlenančia Šavaša, pažintinių takų tyrinėjimus vertėtų pratęsti grožintis gamta Ilgašilio, Degučių, Jaskoniškių, Dusetų girios pažintiniuose takuose. Kultūros renginiai Ieškantys įkvėpimo ar peno sielai kviečiami apsilankyti visą rudenį Zarasų miesto ir rajono kultūros įstaigose vykstančiuose renginiuose, koncertuose, parodose.

Spalio 25 dieną visi kviečiami į Dusetų Kultūros centre dailės galerijoje vyksiančią chorų šventę, skirtą kompozitoriaus Liongino Abariaus 85-osioms gimimo metinėms paminėti.

Spalio 30 dieną, 17 valandą Zarasų krašto muziejuje įvyks vieno iš Zarasų krašto šviesulių, dėka kurio tiek daug žinome savo krašto istorijos, Lietuvos Garbės kraštotyrininko Jono Nemanio 90-mečio paminėjimo vakaras.

Mažieji skaitytojai laukiami lapkričio 3 – 9 dienomis viešojoje bibliotekoje vyksiančioje savaitėje „Mumių slėnis“, skirtoje legendinės vaikų rašytojos Tuvės Janson šimtmečiui paminėti.

Lapkričio 14 d., 17 valandą Zarasų rajono savivaldybės kultūros centre valstybinis choras „Vilnius“ kvies pasinerti klausytojus į kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus chorinės muzikos vandenis. Rengiamo koncerto „Neregėtas Vilkončius“ metu bus pristatyti gerai žinomi, tačiau naujai aranžuoti, o taip pat dar niekad neatlikti kompozitoriaus kūriniai.

Lapkričio 21 dieną kultūros centre Zarasuose vyks Zarasų krašto vaikų ir jaunimo folkloro meno kolektyvų sambūris – apžiūra „Oželio pastogėj“. Net ir nevykstant renginiams, visus metus lankytojus priima Zarasų krašto muziejus, trimates projekcijas ir dailinininko Šarūno Saukos darbus eksponuojanti Dusetų dailės galerija, Antalieptės ir Antazavės istorijos muziejai – įstaigos, saugančios krašto istoriją menančius eksponatus.

Grožio ir sveikatingumo paslaugos

Mėgstantiems laiką leisti draugijoje ir aktyvų gyvenimo būdą Visuomenės sveikatos biuras Zarasuose siūlo derinti šiuos pomėgius prisijungiant prie jau keletą metų Lietuvoje populiaraus šiaurietiško vaikščiojimo, padėsiančio Jums palaikyti taisyklingą laikyseną ir puikią formą.

Visuomenės sveikatos biuras taip pat organizuoja jogos užsiėmimus bei konsultuoja sveikos gyvensenos klausimais.

(...) Kviečiame apsilankyti ir senolių kaime Vajasiškyje – daug autentikos, lietuvių liaudies papročių išsaugojusiame kaime, kuriame įvairaus amžiaus žmonių grupėms vykdoma kultūrinė-pažintinė-edukacinė programa „XIX amžiaus kaimas“. Edukacines programas rajone organizuoja ne tik įvairios bendruomenės, bet ir individualiai dirbantys amatininkai, suteikiantys galimybę susipažinti su tuo, kas mūsų proseneliams buvo kasdienis darbas.

Vėlimo tradicijas krašte gaivina Aušra Taločkienė ir kitos amatininkės. Senas aludarystės tradicijas puoselėjantis Ramūnas Čižas lankytojus supažindins su gėrimo gamybos technologija ir senaisiais gamybos įrankiais. Suprasti medienos ypatybes trunka ilgai, bet tai pradėti galima nuo medžio drožėjo Gedimino Kairio, atskleisiančio šio amato paslaptis. Kairių dirbtuvėse Jūs turite galimybę išmėginti savo įgūdžius išdroždami medinį švilpuką ar šaukštą. Drožinėjimo įgūdžius gerinti bei keramikos meno mokytis galima pas Dusetose gyvenantį drožėją Eriką Čypą ir dailininką Romualdą Pučeką, lankytojus supažindinančius su drožiniuose naudojama simbolika, medienos rūšimis, atskleidžiančius keramikos subtilybes. Lankydami visus šiuos amatininkus patirsite puikių akimirkų, kai, vedini smalsumo, bandysite drožti ar kurti savo unikalų kūrinį. Pas šiuos kūrėjus įgysite žinių apie molį ir keramikos technologijas bei turėsite galimybę pasigaminti savo lipdinį (...).

Apsilankėte įspūdingoje Lietuvos vietoje ir norite pasidalinti įspūdžiais? Manote, kad reiktų lietuvaičius pakviesti apsilankyti Jūsų šauniame gimtame miestelyje? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Miestelis“.