Folkloro festivalyje-konkurse dalyvaus dešimt folkloro grupių įskaitant ir Lietuvą. Šiemet laukiama svečių iš Ispanijos, Bulgarijos, Puerto Riko, Lenkijos, Turkijos, Serbijos, Čekijos, Rumunijos ir Moldovos. „Saulės žiedo” meno vadovas Darius Daknys sako, kad žiūrovai galės mėgautis temperamentingais pasirodymais. „Visi atvykstantys kolektyvai turi savitą stilių. Čekijos kolektyvas mus pradžiugins šokiu, kuris yra įtrauktas į UNESCO paveldą. Puerto Riko atstovai mums pristatys dar mažai matytus šokius, kuriuose yra susipynę afrikiečių, ispanų ir vietinių indėnų tradicijos. Manau, kad kiekvienas žiūrovas ras tai, kas jam bus įdomu”, – teigia D. Daknys.

Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas džiaugiasi, kad šiemet „Saulės žiedo“ renginiai prisideda prie gražaus Šiaulių 777-ojo gimtadienio paminėjimo, o konkurso-festivalio metu liepos 6-ąją bus minima ir Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena. Daug džiugios nuotaikos įneš atvykstantys folkloro kolektyvai. „Smagu, kad atvykstančių šalių kolektyvai savo pasirodymais mus paskatina domėtis Lietuvos folkloru”, – sako Justinas Sartauskas.

V tarptautiniame festivalyje-konkurse „Saulės žiedas” bus varžomasi šešiose kategorijose. Dalyviai varžysis tradicinio ir stilizuoto folkloro šokėjų, instrumentinės muzikos, dainavimo grupių, solo vokalistų, instrumetalistų kategorijose. Lietuvos atlikėjai ne tik varžysis konkurse, bet aktyviai dalyvaus ir festivalio programoje. „Konkursui vadovaus tarptautinė komisija, kurią sudarys Olandijos, Italijos, Latvijos ir Lietuvos atstovai; tradiciškai komisijai vadovauja etnomuzikologė docentė Zita Kelmickaitė. Lietuvai atstovaus ir Šiaulių universiteto bei Šiaulių kultūros centro atstovė dr. Diana Martinaitienė”, – pasakoja D. Daknys.

„Saulės žiedo” direktorė R. Stankuvienė teigia, kad festivalį suorganizuoti gali beveik bet kas, tačiau surengti festivalį-konkursą nėra paprasta. Organizatoriai džiaugiasi, kad jų idėjomis nuo pat pradžių patikėjo IOV – Tarptautinės liaudies meno organizacijos (prie UNESCO) ir tarptautinių šokių festivalių federacijos (FIDAF). „FIDAF nepriima visų festivalių, tik tuos, kurie turi gerą vardą ir yra teigiamai vertinami pačių atlikėjų“, – pasakoja direktorės pavaduotojas Zenonas Ripinskis, kuris buvo paskirtas FIDAF atstovu Baltijos šalims. „Surengti tokį festivalį-konkursą yra ir garbė, ir atsakomybė”, – pastebi „Saulės žiedo” direktorė Rūta Stankuvienė.

Viena iš didžiausių „Saulės žiedo” naujovių šiemet bus „Saulės naktis”, kuri vyks liepos 6-ąją. Naktį atgijusį pėsčiųjų bulvarą užplūs kultūros ir meno srovė. „Esame „Saulės žiedas” Saulės mieste, todėl organizuojame tokią saulėtą naktį. Žmonės galės šokti, dainuoti, atlikti įvairiausius performansus”, – teigia festivalio-konkurso direktorė. Kita naujovė – „flašmob'ai“, kurie bus rengiami kiekvieną vakarą prieš kiekvieną didįjį koncertą. „Kiekvieną kartą kviesime visus prisijungti prie šokančio jaunimo. Tikimės, kad šokančių atsiras vis daugiau”, – sako R. Stankuvienė. „Flašmob'us“ kurs šokių mokytoja metodininkė Arnolda Kapačinskienė ir Šiaulių kūno kultūros mokyklos instruktorė Jurga Mikelionienė.