Aš gyvenu ir dirbu legaliai. Esu prisiregistravusi, moku visus mokesčius. Dirbu 190 val. per mėnesį ir mano alga – 1500 eurų. Už vaikus mokama pašalpa – 380 eurų. Mano vyras dirbti negali, nes prieš porą metų susirgo vėžiu, jam per mėnesį mokama 450 eurų. Aš pati po darbo dar važiuoju valyti įmonės patalpų – už tai gaunu 300 eurų per mėnesį. Viską sudėjus mūsų pajamos per mėnesį – 2630 eurų.

Prieš penkerius metus mes nusipirkome butą, mokam paskolą, turim du automobilius ir kelis draudimus. Visi mokesčiai per mėnesį – 1500 eurų. Per savaitę bent 100 eurų skiriama maistui, per mėnesį 100 eurų – benzinui.

Taupymui lieka nedaug, bet užtenka. Aš manau, kad į Lietuvą žmonės grįžtų, jei algos būtų bent 1000 eurų ir jei už vaiką kaip ir Vokietijoje gautum 180 eurų pašalpą (Vokietijoje dar galima gauti pašalpą butui, jei alga per maža). Manau, pensija turėtų būti mažiausiai 800 eurų.

Paskutinį kartą Lietuvoje buvau vasario mėnesį ir važiuoti daugiau negalvoju, kad grįšiu – net nemanau, kaip tik noriu atsisakyti Lietuvos pilietybės (...).

Mano giminaitė visą gyvenimą dirbo darželyje, o jos 460 eurų pensija – juokas. Socialiniai būstai Lietuvoje siaubingi. Lietuva turėtų pradėti rūpintis savo šalies gyventojais, padėti jiems socialine parama ar normaliomis algomis. Bet aš matau, kad situacija Lietuvoje – negera.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Prašome Jūsų, lietuvių, gyvenančių svetur, pasidalyti – kokia alga ir darbo pozicija priviliotų jus vėl įsikurti tėvynėje? Kiek ir už kokį darbą gaunate svetur? Rašykite pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigrantas“ ir pasidalykite savo patirtimi, išreikškite nuomonę!