Žodžiu, situacija tokia, kad esu vienas iš tų, kurie negali gyventi be automobilio, nes automobilis – kasdienis darbas ir maitintojas. Jame praleidžiu gerą pusdienį kasdien ir dalį to pusdienio užima laisvos stovėjimo vietos radimas. Dažniausiai važinėju į Vilniaus centrą, ir dar vidury dienos, laisvų vietų praktiškai nebūna, nes kai kurie „gudručiai“ įsigudrina numesti (ne pastatyti) savo transporto priemones per kelias vietas. Kažkada pats mačiau, kaip vienas tų trimis raidėmis žymimų džipų buvo užsirioglinęs net per tris stovėjimo vietas! Užstatė dvi vietas, ir dar į trečią kažkiek įlindo. Gerai, kad bent jau už valytuvo buvo paliktas rožinis lapelis su bauda. Nors ką tokiems vairuotojams reiškia baudos...

Nervinuosi, kai skubu į susitikimą su klientais, kurie priklauso tai VIP kategorijai verslininkų ar svarbių žmonių apskritai, ir negaliu kaip normalus žmogus laiku atvykti pietauti su jais ar prie kavos aptarti svarbių klausimų, nes turiu maltis po centrą, po Senamiestį, ir ieškoti, kur pastatyti savo automobilį.

Dabar turiu kone pusvalandį iki susitikimo atvažiuoti į centrinę miesto dalį, kad turėčiau pakankamai laiko palikti automobilį ir nueiti iki susitikimo vietos. Bet ką daryti, jeigu prieš tai turėjau vieną susitikimą, o kitas – iškart po jo, ir turiu tik 10 minučių tarpą? Viskas! Gali jau atsisveikinti su klientu, su juo dar net nesusitikęs, nes kam reikia tokio partnerio, kuris visur visada vėluoja? Ir viskas per ką? Per nesuskaičiuojamą galybę automobilių, galybę vairuotojų, kurių KIEKVIENAM BŪTINA bet kokia kaina nuvažiuoti į patį centrą, numesti transporto priemones bet kur ir bet kaip.

Mano brolis pasakojo, kad jo kiemas nuolat nuo pat ryto užgrūstas neaiškių žmonių automobiliais, net praeiti nėra kur. Aišku, taupo jie, bet gal geriau lai taupo savo pinigus ir kitų laiką nevažiuodami savo automobiliais, bet persėdę į viešąjį transportą? Va, uždirbs tuomet dar daugiau naujiems autobusams, ir visi dar patogiau važiuos, nereikės dejuoti, kad autobusas per senas ar kad jame šalta. O dabar... Visiška betvarkė!

Net nereikia grūstis giliai į Europą, kad pamatytum, kaip protingai tvarkosi sostinės. Darbo reikalais dažnai važinėju į Rygą, į Taliną, ir ką? Pasaka, o ne miestai! Gali kaip normalus, rimtas žmogus atvažiuoti į susitikimą automobiliu ir rasti jam laisvą stovėjimo vietą. VISADA randu laisvą vietą! Nė karto dar nesukau ratų aplink Rygos ar Talino centrą, ieškodamas stovėjimo vietos. Ar brangu ten statyti automobilį? Taip – Rygos centre, brangiausioje zonoje, pirma valanda kainuoja 5 eurus, o kita valanda – 8 eurus. Gerokai brangiau nei Vilniuje, Vokiečių gatvėje, bet aš uždirbu daug, o už patogumą esu linkęs susimokėti.

Tai ir noriu paklausti Vilniaus mero, atsakingų institucijų, kada gi bus sutvarkytas automobilių statymas centre? Ne kartą mačiau, kaip „Susisiekimo paslaugos“ kontrolieriai vaikšto po Senamiestį, tai vos spėja suktis su planšetėmis ir baudų lapeliais. Gal norit pailsėti ir greičiau susirinkti baudų normas? Vilnius dar daugiau pinigų gaus, tai sutvarkys dar daugiau gatvių. Branginkit stovėjimą, kad pagaliau iš centro, Senamiesčio išvarytumėt tą begalybę automobilių, kurie dusina miestą! Aš mielai mokėčiau daugiau už tą automobilio stovėjimo valandą, kad tik būtų daugiau vietos centre. Kvėpuoti bus lengviau, mamoms su vaikais bus saugiau vaikščioti, senukams.

Nelaukit Kalėdų ar Naujųjų metų – padarykit dovaną visiems ir atlaisvinkit Vilniaus centrą nuo automobilių!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo pastebėjimais ir mintimis? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Vilnius“.