Na, paskaičiuokime, statistinė šeima Vilniuje – du suaugę ir vienas pradinukas. Būstą nuomoja, turi vieną automobilį, „valgantį“ vidutiniškai 8,5 l/100 km dujų. Būsto nuomos kaina – (padoraus 2 k. buto, ne naujos statybos su bent kosmetiniu remontu ir ne caro Riuriko baldais) kaina – apie 270-290 eurų.

Šildymas žiemą vidutiniškai po 87 eurus, dar papildomai gyvatuko mokestis, komunalinės paslaugos, internetas ir telefonai, štai, manau, ir „susirinks“ žiemos metu būstas + komunaliniai = 460-480 eurų.

Kuras automobiliui (pigesnės dujos) – apie 40 eurų, kai važiuojama mažiau, o vasarą, kai daugiau keliaujama, gali siekti ir 100 eurų. Toliau – maistas. Sakykim, šeima neturi giminių kaime ir neturi galimybės ieškoti turguje pigesnės produkcijos (savaime aišku, kad abu suaugę, dirba tuo metu, kai dirba turgus). Kartą ar du per savaitę valgo jautieną ar kalakutieną, kartą per savaitę – žuvį, visą kitą laiką valgoma vištiena, daržovės, kruopos, pieno produktai. Maistui išeina apie 340 eurų per mėnesį.

Kosmetika (moteris kosmetiką naudoja minimaliai, tad išlaidos labiau muilui/šampūnui visiems trims) + buitinė chemija – dar apie 50 eurų per mėnesį.

Ir kiek gauname? Vidutiniškai apie 800 eurų per mėnesį tik būtiniausiems dalykams. O jei kas nors suserga? O mokyklą lankantis pradinukas – (red.pas. jam reikia) pietums, ekskursijoms, kanc. prekėms, nuolat išauga drabužius ir avalynę vaikas. Čia jau nekalbu apie bent savaitės atostogas prie bent jau Baltijos jūros, kai paros nuoma mūsų kurortuose siekia nuo 40 iki … eurų.

Aš specialistė, turinti 15 metų darbo stažą, ardama per dvi darbovietes uždirbu 700 eurų, vyras praktiškai be išeiginių dirbantis viename darbe – 500-800 eurų (svyruoja dėl priedų). Normaliai be streso gyventi ir atidėti nenumatytiems atvejams (ligos, automobilio rimtesnis remontas, nenumatytas buitinės technikos keitimas) ir atostogoms mūsų šeimai reikia apie 2000-2500 eurų per mėnesį. Ar Lietuvoje tai įmanoma? Vargu... Net Vilniuje... Ne seimūnų giminės ir ne programuotojai tiek niekada neuždirbs.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Prašome pasidalinti Jūsų patirtimi! Teigiama, kad vienas žmogus 2013 m. nurodė, kad jam vidutiniškai reikia 400 eurų – teiraujamės Jūsų, kokia suma per mėnesį reikalinga Jums? Kiek papildomai turėtumėte uždirbti, kad būtų patenkinti Jūsų poreikiai? Pasidalinkite savo mėnesio išlaidomis ir parodykite, koks turėtų būti oriai gyvenančio žmogaus atlygis.

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: