Nesu nusiteikusi prieš šuniukų mylėtojus, tačiau, manyčiau, reikėtų gerokai sugriežtinti gyvūnų laikymo Vilniaus mieste taisykles ir tiksliai apibrėžti, kur galima vedžioti šuniukus, kad šie galėtų atlikti savo gamtinius reikalus.

Dabar minėtose taisyklėse nurodyta, kad šunis draudžiama vestis į masines žmonių susibūrimo vietas, vaikų žaidimo aikšteles ir pan. Tačiau, nors daugiabučių kiemuose yra žalių vejų, kuriose dažniausiai žaidžia vaikai, ne visuose kiemuose įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, t.y. nėra sūpynių, smėlio dėžės ir kitų pan. įrengimų, kurie teritoriją leistų traktuoti kaip vaikų žaidimo aikštelę, tad ir tokiose pievelėse šunis vedžiojančių šeimininkų bausti kaip ir nėra už ką. Taigi, formaliai pažvelgus problemų kaip ir nėra.

Beje, kartą kreipiausi į atsakingą instituciją, kad ši sudrausmintų netinkamai vedžiojamų šuniukų šeimininkus, tačiau man buvo paaiškinta, kad žaidimų aikštelės čia nėra (nes nebėra prieš kelis metus buvusios smėlio dėžės – ji tiesiog supuvo ir buvo pašalinta), vaikų susibūrimo taip pat nėra (tuomet buvo, berods, kovo/ balandžio mėn. ir vaikams sėdėti pievelėje tikrai dar buvo šalta), tad šunis čia gali vedžioti kas tik nori. „Net mes galim atvežti savo šunis, kad šie čia atliktų savo reikalus“, – pareiškė viena už miesto tvarką atsakingos institucijos darbuotojai. Tad taip formaliai ir buvo „išspręsta“ minėta situacija – nubausti keli be pavadėlių šunis vedžioję užklupti šeimininkai, tačiau pievelės kaip buvo, taip ir yra toliau teršiamos.

Bet, žmonės, pažvelkite į daugiabučių namų kiemuose esančias pieveles anksti pavasarį, kai nutirpsta sniegas ir dar nespėja suvešėti žolė – vos ne kas žingsnį matyti „krūvelė“. Arba žiemą, jei su vaikais sugalvoji lipdyti sniego senį, tai sniego kamuoliai tuojau pat aplimpa kakučiais arba „gelsvu sniegu“. Štai tokiose pievose priversti žaisti mūsų vaikai.

Arba štai Jums dar vienas vaizdelis, kai šunelis, išbėgęs iš daugiabučio namo laiptinės, šlapinasi čia pat ant šalia namo stovinčio automobilio kampo, o šeimininkas stovi greta ir žvelgia į tolį, lyg nesuprasdamas, kad jo augintinis šlapinasi netinkamoje vietoje, ir tiesiog laukia, kol augintinis baigs savo reikalus. Tiesa, pagal gyvūnų laikymo taisykles formaliai jis lyg ir nieko blogo nedaro.

Dažna jauna šeima, pasibaisėjusi tokiais vaizdeliais, yra priversta su vaikais važiuoti kur nors kitur, į atokesnę vietą, kur mažesnė tikimybė braidyti po šuniukų paliktas „dovanas“. Tačiau kam tuomet Vilniaus mieste įrenginėjamos aikštelės šunims dresuoti ir vedžioti? O jų tikrai nemažai. Problemos sprendimui pakaktų ir to, kad šuniukai būtų vedžiojami atokesnėse, vaikų mažiau lankomose vietose, arčiau gatvės ir pan. Bet gi šuniukų šeimininkams patogiau čia pat, po langais.

Problema yra ne tik šuniukų kakučiai, bet ir siusiukas. Juk patys nenorėtumėte sėdėti pievelėje, kurioje ką tik kas nors nusišlapino. Kodėl tokioje pievoje turėtų žaisti mūsų vaikai? Ką jau kalbėti apie ligas, kurios gali tūnoti tokiose užterštose pievelėse.

Suprantu, kad neįmanoma viską reglamentuoti iki smulkmenų ir daugelį dalykų, ypač suaugę, iš pažiūros išsilavinę žmonės (turiu galvoje šuniukų šeimininkus) turėtų patys suvokti. Tačiau, jei nesusiprantame patys ir nenorime pagalvoti apie kitus, tai reikia kažką daryti. Kodėl mūsų vaikai turi būti verčiami žaisti patvoriuose, ant šaligatvių ir asfalto, o šuniukai ir jų šeimininkai gali mėgautis daugiabučių namų kiemų pievelėmis? Juk daugiabučiai dažniausia specialiai išdėstomi taip, kad susiformuotų uždaresni kiemai, kur saugesnė aplinka vaikams žaisti, ir ten įrengiamos pievelės, kurių dauguma dabar, deja, yra paverstos šuniukų tualetais.

Viliuosi, kad šia tema kils platesnė diskusija ir ypač atitinkamos už miesto tvarką atsakingos institucijos atkreips į tai dėmesį ir imsis atitinkamų priemonių. Pagalvokime apie vaikus, jų sveikatą ir kokias vertybes jiems formuojame savo veiksmais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo patirtimi? Papasakoti apie savo miesto problemas? Jūsų istorijų ir nuomonių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: