Ne atsitiktinai pasirinkau daugiskaitą, kalbėdama apie įvairiausio plauko florą ir fauną, kuri savo „žygdarbiais“ nepuošia ne tik lietuvių tautos, bet ir apskritai žmonių vardo. Tačiau taip pat drąsiai galiu teigti, kad MES esame geranoriški, paslaugūs, draugiški ir atjaučiantys. Sugebantys pastebėti kito nelaimę, padėti artimam, o kas keisčiausia, net ir visai nepažįstamam žmogui!

Prieš kelias savaites teko skaityti itin daug straipsnių, kurių mintis buvo viena: „Jau Lietuvoje tai labai blogai, va, apsigyvenau kitoj šaly, tai ten rojus, o ne gyvenimas. Visi draugiški, paslaugūs, tiesiog pasaka!“. Tada susimąsčiau: jei kitoje šalyje rožėmis klotas kelias, tai kuo tada grįstas mūsų lietuviškas keliukas? Lyg ir esame civilizuoti, išprusę, naujoves gal ir priimame kiek konservatyviai, bet tikrai nežudome kitamanių ar kitataučių vien todėl, kad jie yra, kaip tai darydavo mūsų protėviai.

Gatvėje šypsenų gal ir trūksta, bet ar patys esame šypsenų iniciatoriai? Ir tuomet kilo mintis patikrinti mūsų gerumą ir paneigti mitą, kad esame pikti, susiraukę, amžinai gyvenimu nepatenkinti žmonės.

Pirmiausia teko pradėti nuo viešojo transporto. Kaip žinia, būtent ten galima išgirsti daugiausiai pykčių, gandų, apkalbų ir kt. Ir galiu teigti, kad nė velnio!

Per savo ilgas keliones namo turėjau progą ne kartą pamatyti, kaip jaunesnieji užleidžia vietas pagyvenusiems asmenims, kaip vyrai asistuodami moterims ne tik praleidžia jas pirmas, bet ir užleidžia vietas atsisėsti, kaip pagarbiai elgiamasi su neįgaliais žmonėmis. Žinoma, neneigsiu, buvo ir tokių, kurie savo mentalitetu numušė nuotaiką, bet guodžia mintis, kad jų buvo mažuma.

Labai tikiuosi, kad ateityje tam tikro mentaliteto žmonės tiesiog susivoks. Pirmoji užduotis – „check“.

Antra išbandymo pakopa – prekybos centras. Užsienyje gana populiaru į priekį užleisti žmones, kurie perka tik po kelias prekes, o Lietuvoje tam pas mus yra skirtos „express“ kasos. Teko šiek tiek pagudrauti ir nusipirkus kelias prekes stoti į įprastą eilę su prašymu: „Atsiprašau, labai skubu, ar galite užleisti?“. Ir ką gi? Tuomet likau maloniai nustebinta, kad žmonės ne tik nepasiuntė į „express“ kasą, nepalydėjo į visas keturias puses, bet ir sutiko tai padaryti. Prisipažinsiu, likau labai maloniai nustebinta. Žinoma, buvo keletas žmonių, kurie paprašė daugiau taip nedaryti ir būti sąžininga, bet net pykčio jų žodžiuose įžvelgti nebuvo galima, greičiau draugiškas patarimas ateičiai. Antras išbandymas – „check“.

Trečią  ir paskutinį kartą teko labiausiai įsitikinti, kad esame ne geri, o nuostabūs žmonės! Savaitgalį turėjau galimybę sudalyvauti pavasarinėje „Maisto banko“ akcijoje, kurios metu parduotuvėje suaukojamas maistas keliauja nepasiturinčioms šeimoms. Per dvi dienas teko apkeliauti ne vieną parduotuvę stebint, savanoriaujant, surenkant maistą, kviečiant aukoti, dėkojant ir padedant, bet labiausiai įstrigo tai, kad žmonės net neklausė, ar tikrai tas maistas nukeliaus, kur reikia, neklausė, kaip drįstame taip prašyti, o tiesiog labai paprastai ir žmogiškai padėjo aukodami, patardami, prisidėdami.

Net sunku nupasakoti tą jausmą, kai žmogus su pilnu vežimėliu maisto tau sako „Atsiprašau, kad tik tiek, bet gal pravers?“, o tame vežimėlyje maisto už gerus 100 eurų. Arba net ir senyvo amžiaus žmonės, kurių pensijos tesiekia kelis šimtus, drebančiomis rankomis paduoda nupirktą makaronų ar ryžių pakelį, sakydami, kad jiems ne taip reikia, kaip kitiems.

Nenusakomos emocijos, didžiavimasis, kad esame vieninga tauta ne tik per krepšinio rungtynes, pagarba kitiems ir sau. Apibendrinant galiu teigti, kad jei dar kas nors pasakys, kad esame žmogžudžių, plėšikų, prievartautojų tauta, galėsiu tai paneigti. Galėsiu parodyti daugybę pavyzdžių, kodėl esame geri, draugiški, nuostabūs ir atjaučiantys. Linkiu kiekvienam nepasiduoti stereotipiniam mąstymui ir būti nors šiek tiek geresniems sau ir kitiems, mylėkit ir būkit mylimi, šypsokitės ir nustebsit pamatę, kokie mes vis dėl to esame iš tikrųjų. AČIŪ, TAUTIEČIAI.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo nuomone? Tai galite padaryti žemiau: