Jeigu Techninės pagalbos centras neįgaliesiems nieko pasiūlyti negali, tai duoda pažymą, su kuria tu gali pirkti vežimėlį iš privačios įmonės. Bet ne iš kurios tu nori, o iš įmonių sąrašo, kurios sudarė sutartis su Techninės pagalbos centru neįgaliesiems (prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos).

Tos įstaigos skyriai yra Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Alytuje, Utenoje, Telšiuose, Marijampolėje ir Tauragėje. Tarp kitko, į Vilniaus ir Panevėžio skyrius patekti su vežimėliu neįmanoma, bet gal ir nereikia, nes jeigu tau prireikė jų paslaugų – reiškia vežimėlio tu dar neturi, jis sugedo arba susidėvėjo.

Beje, jeigu gyveni kitur - irgi tavo problemos, bet Socialinės apsaugos ir darbo ministerija mano kitaip - visus dokumentus gali pristatyti tėvai, žmona/vyras, įgaliotas asmuo arba... savivaldybės/seniūnijos socialinis darbuotojas (kartais skaitai įsakymus bei potvarkius ir supranti, jog H. K. Andersenas gražiau nesugalvotų).

Kai dokumentai pateikti - prasideda skyriaus darbas. Darbuotojai ieško vežimėlio, kuris tau tiktų, savo sandėliuose bei kituose skyriuose. Deja, vežimėlio parinkimas - reikalas labai individualus ir standartinių sprendimų, aišku, yra, bet toli gražu ne visada.

Jeigu Techninės pagalbos centras neįgaliesiems nieko pasiūlyti negali, tai duoda pažymą, su kuria tu gali pirkti vežimėlį iš privačios įmonės. Bet ne iš kurios tu nori, o iš įmonių sąrašo, kurios sudarė sutartis su Techninės pagalbos centru neįgaliesiems. Visas tas įmones galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

Viena iš jų - buvusi metalo konstrukcijų gamykla, kurios suvokimas apie gyvenimo kokybę ir estetiką taip ir liko metalo konstrukcijų gamyklos lygio.

Kitos perparduoda Kinijoje ir Vokietijoje pagamintus vežimėlius. Gal dėl mažos konkurencijos ar apyvartos - produkcija perparduodama su milžinišku antkainiu. Dėl šių priežasčių neįgalūs žmonės Lietuvoje už 5000 Lt gali įsigyti tik pačius primityviausius vežimėlius. Nieks net nekalba, kad aktyviai gyvenančiam žmogui reikia bent dviejų vežimėlių - laukui ir namams, apie motorizuotus bei su kitais šiuolaikiniais „navarotais“ vežimėlius daugumai lieka tik svajoti. 

Labai gaila, kad įstatymų leidėjai kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valdininkais dažnai pamiršta apie tikro žmogaus gyvenimą ir tai, jog mes gyvename globaliame pasaulyje kur tūkstančius kilometrų galima įveikti vieno mygtuko paspaudimu. Internetu galima įsigyti ir apmokėti, kad ir pagal individualų užsakymą padarytą vežimėlį iš Vokietijos, be jokių tarpininkų antkainių. Arba už 5000 Lt, gal ne vokiškos kokybės, bet su visais ES sertifikatais, daugybe reikalingų priedų ir papildomų funkcijų - porą vežimėlių iš Kinijos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!