Juokinga? Manote, kad į tokius nelabai logiškus dalykus reaguoti neverta? Bet juk tokia yra propagandos esmė: sudėti kelis faktus, sužaisti esančiomis emocijos ir priversti suabejoti, ar tikrai Europa, ES ir Lietuva eina teisingu keliu. Ir manau, kad visus abejojančius ir nesuprantančius, kas čia vyksta, tokia propaganda įtikina.

Panašiai radosi ir nacizmas: iš pradžių buvo juokinga, kad naciai save laikė Egipto civilizacijos palikuonimis, kurių civilizaciją sunaikino „negrynakraujai“ barbarai. Dar juokingiau buvo kalbos apie tai, kad žydai specialiai siekė užvaldyti pasaulį. Ir kai visi intelektualai numojo į tai ranka, net nebandydami liaudžiai paaiškinti, ko siekiama tais kliedesiais, prasidėjo II pasaulinis karas.

Juo labiau negalima ignoruoti prorusiškos propagandos, kai net komercinės televizijos nesigėdija rodyti Putiną šlovinančių filmų per patį Europos viršūnių susitikimą Vilniuje.

Tam, kad užsakyta užsienio šalių propaganda ir melas būtų deramai įvertinti, nereikia bėgti nuo tekstų, ištisai platinamų Lietuvos interneto komentaruose. Reikia ramiai ir kiek įmanoma vengiant emocijų, išanalizuoti kiekvieną pateikiamą punktą. Šį kartą į pagalbą pasitelksiu drąsią ir ugningą Rusijos žurnalistę Jeleną Tregubovą ir jos knygą „Kremliaus digerio pasakėlės“. Ši žurnalistė, išgarsėjusi skandalinga knyga apie Kremliaus gyventojus, yra vienintelis atvejis dabartinės Rusijos istorijoje, kai žmogus, iš labai arti ilgą laiką stebėjęs Kremlių, panoro jį demaskuoti. Už tai žurnalistė vos nesumokėjo gyvybės kaina – ją buvo norima susprogdinti. Galbūt tai buvo ypatingas Putino kerštas – knygoje pateikiami pasakojimai neleidžia abejoti, jog kažkada dabartinis Rusijos caras rimtai troško J. Tregubovos širdies. O nuo meilės iki neapykantos...

Štai komentaras, kurį šeštadienio vakarą, kuomet Kijeve vyko protestuotojų mitingai, kažkas intensyviai platino delfi.lt svetainėje, po straipsniu apie neramumus Ukrainoje:

„Visiškai teisingas ir pagirtinas Viktoro Janukovičiaus sprendimas. Geriau vieną kartą išvaikyti aikštę su nupirktais už 100 - 500 hrivnų (20 - 120 litų) provokatoriais nei paskui gesinti konfliktą ir neramumus visoje šalyje. Juolab kad ne viskas taip žiauriai kaip bando rodyti Briuselio žiniasklaida - sulaikyta 35 asmenų (ne 68 kaip Vilniuje prie Seimo), nieko guminėmis kulkomis ir dujų granatomis nesušaudė, elektrošokais netrankė. Palyginus su Lietuva - visiška demokratija ir žmonių teisių gerbimas“, - (kalba netaisyta – autoriaus pastaba).

Pirmiausia komentare nuvilia tai, kad Janukovyčiaus pavardė parašyta su klaida, vadinasi, jis čia yra tik pretekstas tolesniems „tiesos atskleidimo darbams“. Kaip ir dera bet kokiai propagandai – visur ne aiškinami vieni ar kiti įvykiai, bet iš karto rodoma, kas yra priešas: Briuselis, Lietuva (kur, anot komentatoriaus, nėra demokratijos ir atvirai pažeidinėjamos žmogaus teisės). Visa žiniasklaida – nupirkta Briuselio, o Lietuvoje visi šaudomi guminėmis lazdomis, dujų granatomis ir trankomi elektrošoku. Keletas neatsakingai paleistų guminių kulkų dabar grįžta su kaupu – šis atvejis minimas kaip „tikras“ Lietuvos veidas, nors tebuvo tik nesusipratimas.

Lietuvos specialiosios tarnybos po tokių atvejų turėtų atsiprašyti žmonių ir užkirsti kelią, kad užsienio šalys nenaudotų jų klaidų kaip preteksto naikinant Lietuvą. Tą patį galima pasakyti ir apie nutildytą istoriją dėl žurnalistų persekiojimo, kurį vykdė STT. Greitai ir ši istorija taps įrankiu kovoje prieš Lietuvą. Na, o komentaro autoriui tai tebuvo „įvadas“ į tolesnį aiškinimą, kodėl Lietuva turėti glaudžiai bendradarbiauti su Rusija. Prieš tai paaiškinant, kodėl Ukraina iš viso negali to išvengti. Galbūt komentaro pradžia dažnai keičiama, priklausomai nuo vykstančių įvykių.

„Alternatyvos glaudžiam bendradarbiavimui su Rusija ir integracijai į Muitų sąjungą Ukrainą neturi, tik Muitų sąjunga gali užtikrinti Ukrainos ekonomikai klestėjimą, plėtra ir pakilimą“, - tai nelabai apgalvota idėja. Rusija nuo pat SSRS griūties glaudžiai bendradarbiauja su Ukraina, todėl Ukraina ir bankrutuoja.

Ir įdomiausia dalis – pagrindinis tekstas, kuriuo siekiama įrodyti Rusijos „galybę“.

„Keletas faktų apie Rusiją:

- Rusija šiuo metu turi labiausiai pasaulyje išvystyta socialinių paslaugų sektorių, žmonems suteikiamos kokybiškos nemokamos medicinos paslaugos, įskaitant ir nemokamą gydymą pasaulinio lygio medicinos centruose (pvz. Bakulevo širdies chirurgijos centras Maskvoje);“, - ir vėl į akis krenta neraštingumas, bet tarkime, kad to nepastebime. Klausimas – kokia yra medicinos paslaugų padėtis Rusijoje? Pirmiausia nereikėtų pamiršti fakto, kad Rusija pirmauja pasaulyje ne pagal labiausiai išvystytą socialinių paslaugų lygį, o pagal heroino vartojimą, šalis taip pat gali pasigirti ir tuo, kad yra sukūrusi ir praktiškai naudoja radioaktyviausią pasaulyje medžiagą Plutonį-210. Juo nuodija tuos, kurie kritikuoja Kremlių ir V. Putiną. 2006 metais nunuodijo A. Litvinenko. Apie tokius pasiekimus žinoma, apie kokius nors nuopelnus sveikatos skatinimo srityse neteko girdėti. Propagandistams paliksiu erdvės įrodyti, kad esu blogai informuotas.

„- Rusijoje veikia geriausia pasaulyje farmacinė sistema, kai daugelis plačiai vartojamų vaistų (analginas, antibiotikai) padaryti prieinamais žmonėms, pigiais ir nereceptiniais;“, - akivaizdu, kad čia žmogus tiesiog vertė tekstą iš rusų kalbos, nes nesugebėjo pasidomėti, o kiek Lietuvoje kainuoja analginas ir antibiotikai. Analginą lietuviai pasigamina patys ir jo kaina viso labo 2 litai 64 centai . Antibiotikų kainos taip pat nėra didelės, bet kadangi nenurodytas konkretus vaistas – negalima pasakyti tiksliai. Pastebėkime, kaip nevykusiai rusai bando įrodyti savo farmacinės sistemos prestižą – jiems atrodo, kad pigiausių ir paprasčiausių vaistų gaminimas žemiausiomis kainomis yra pažanga.

„- Rusijos ekonomika išgyvena bumą ir pakilimą - iki 10 proc. BVP prieaugio per metus, investicijų trauka iš viso pasaulio, nulinė užsienio skola (šalis nieko neskolinga tarptautiniams fondams);“, - štai čia jau prasideda rimti dalykai, nes dauguma lietuvių tiki, kad Rusija yra super ekonomiškai galinga valstybė”.

Neseniai DELFI spausdintame straipsnyje, deja, pateikiama kiek kitokia informacija apie BVP augimą, jis tik dešimt kartų mažesnis nei propagandiniame tekste: http://www.delfi.lt/verslas/verslas/analitikai-galima-kalbeti-apie-rusijos-ekonomikos-ziema.d?id=63146460. Rusija išgyvena ekonominę žiemą. Apie užsienio investicijas nieko neteko girdėti. Sunku ir įsivaizduoti, kas ir į ką galėtų investuoti Rusijoje – lauksim konkrečių faktų ir pavyzdžių. Rusijos užsienio skola - 684 mlrd. JAV dolerių. Tai nėra daug, tačiau visa Rusijos ekonomika laikosi tik ant gamtinių išteklių eksporto, todėl šiai šaliai neišvengiamai gresia Graikijos likimas: http://www.delfi.lt/verslas/verslas/pasaulio-bankas-2030-m-rusijos-laukia-graikijos-likimas.d?id=47026291)

„- Ypatingai geros sąlygos smulkiems ir vidutiniams verslams kurtis, sukurtos specialiosios verslo zonos, apimantys plačią sritį nuo IT (Skolkovo) iki ekoturizmo (Baikalo ežeras);“, - kokios tos ypatingos sąlygos, deja, ir vėl nepaaiškinta, todėl negalima jų ir paneigti. Bet vertėjams, kurie vertė tekstą, palinkėsime atidžiau versti ir suderinti vyrišką ir moterišką gimines; jeigu „verslo zonos“, tai „apimančios“, o ne „apimantys“.

„- Lanksti mokesčių sistema - plataus vartojimo prekės apmokestinamos 10 proc. PVM tarifu, nustatytas bendras 13 proc. pelno mokestis“, - dar vienas nelabai logiškas teiginys. Arba, nelogiškai pateiktas. Kaip mokesčių lankstumas siejasi su procentais? Lankstumui neturi įtakos, kiek mokėti. Greičiausiai ir čia buvo pasiklysta vertime, kur Kremlius akivaizdžiai norėjo parodyti mažus mokesčius. Mokesčiai nedideli, nes kai gyveni iš naftos, gali sau tai leisti. Bet ir jų kelti nėra prasmės – Rusijos gamtiniai ištekliai nėra privatizuoti. Visas šalies turtas yra Kremliaus rankose, kam čia nelanksčiai iš savęs imti ir vėl sau atiduoti? Rusija yra užsidariusi nuo Europos rinkos ir pats V. Putinas pripažįsta, kad Ukrainos sutartis su ES visiškai sužlugdytų jo carinį rojų. Tai kur ta ekonominė galybė, jei bijoma importo? Kas bus, kai baigsis gamtiniai ištekliai?

„- Socialinių išmokų indeksacija - pensijos, pašalpos ir kitos socialinės išmokos keičiasi kartu su bendromis kainomis, taip apsaugojant žmones nuo skurdo;“, - visų pirma, jokių bendrų kainų nebūna, antra, oficialiai pensija Rusijoje 2010 metais buvo 2460 rublių, tai yra – apie 200 Lt. Vėliau duomenų iš viso nepateikiama, matyt, nelabai ir pakilo. Tiesa, tai tikrai didelė pensija, nes Janukovyčiaus valdomoje Ukrainoje pensija ir po dvigubo padidinimo siekia 20 JAV dolerių. Tokio dydžio pensiją Ukrainoje gauna gydytojai, dirbę visą gyvenimą.

„- Vidutinė alga Rusijoje siekia 50 000 rublių (5000 litų);“, - ši mintis taip pat įdomi, bet jokiais įrodymais nepagrįsta. Kita vertus, visai tikėtina, kad Rusijoje vidutinė alga gali siekti neregėtas aukštumas – juk Maskva yra brangiausias miestas pasaulyje. Prancūzų rašytojas F. Beigbderis, mėgstantis dažnai ten lankytis, romane „Romantiškasis egoistas“, taikliai pastebi: „Maskvoje yra 1 procentas milijardierių ir 99 procentai gyvena žemiau skurdo ribos“. Taigi, vidutinė alga greičiausiai yra dar didesnė.

„- Modernizuojama transporto sistema (keliai, tiltai, tuneliai), plečiamas geležinkelio tinklas su greitaeigiais traukiniais "Sapsan" (greitis iki 300 km/val.) perspektyvoje padarant atšaką per Transibo magistralę;“, - nežinia, kodėl lietuviams turėtų rūpėti Rusijos keliai ir tiltai. Matyt, vėl nepagalvota prieš verčiant.

„- iki 90 proc. šalies resursų neišnaudota;“, - apie tai jau buvo daug prirašyta. Rusijoje nėra kam apskaičiuoti, kiek gamtinių išteklių yra šioje šalyje. Bet kokie – neigiami ar teigiami - skaičiai yra viso labo spekuliacija. Užsienio ekspertų Rusija neįsileidžia. Jei tikrai ten būtų tiek daug resursų, nebūtų ko slėpti.

„- darbo rinka perspektyvoje gali sukurti 150 mln. papildomų darbo vietų;“, - akivaizdu, kad vertėjams ir vėl prastai sekasi rašyti gimtąja lietuvių kalba. O papildomų darbo vietų kūrimo tendencijos akivaizdžios – greičiausiai čia turimi omenyje užsakyti interneto komentatoriai užsienio šalyse.

„- mokslo ir švietimo sistema yra viena geriausių pasaulyje su tokiais mokslo centrais kaip MGU, MGIMO, Mečnikovo medicinos akademija.“, - jei taip būtų, tuomet ir propagandiniai tekstai būtų rašomi kur kas talentingesnių žmonių, o dabar matome, kad mokslo ir švietimo sistema degraduoja, jei tokiais tekstais tikimasi užkariauti pasaulį.

Vladimiras Putinas
„- Vladimiro Putino vadovybės komandoje dirba auksčiausios kvalifikacijos profesionalai;“, - mano manymu, V. Putino komandoje dirba buvę KGB darbuotojai, kurie yra lojalūs šeimininkui. Tregubova, pažinojusi beveik visus iš šitos caro svitos, negaili jiems taiklių apibūdinimų.

„- draugiški žmonės“, - Tregubnova, ilgai bendravusi su šiais padarais, juos vadina „mutantais“, kurie neturi jokių žmogiškų savybių. Tiesa, ji neužsimena, ar jie draugiški.

„- suprantama ir visiems prienama rusų kalba“, - rusai visuomet mano, kad ši kalba kažkuo ypatinga ir ją visi moka. Tyrimų, kiek žmonių moka rusų kalba, tarkim, Lietuvoje, niekas nedaro. Bet apskritai, kokia nauda iš šios kalbos mokėjimo?

„- žodžio laisvė (Rusijoje nekeliamos bylos už komentarus);“, - žurnalistė Tregubova atvirai aprašė, kokia Rusijoje žodžio laisvė: V. Putinas visiškai ją sunaikino. Ir bausti nėra ko – visos žiniasklaidos įmonės priklauso Kremliui. Niekas nerašo net kritiškų straipsnių apie valdžią. Kiek žinau, taip yra tik Rusijoje ir Š. Korėjoje. Dviejose žodžio laisvės lopšiuose šiuolaikiniame pasaulyje.

„- susirinkimų laisvė (taikūs mitingai Rusijoje nevaikomi ir guminėmis kulkomis nešaudomi);“, - taip, nevaikomi, nes už mitingus numatytos tokios bausmės, kad jie paprasčiausiai nevyksta. Kita vertus, kone visi opozicijos lyderiai yra atvirai sumušami ir išgrūdami iš šalies. Kokioje dar šalyje yra panašios bausmės už mitingus? Jokioje.

„- pasaulinio lygio sporto renginiai: rekordinė pagal investicijas Sochi 2014 olimpiada, 2018 m. pasaulio futbolo čempionatas; Formulės 1 ir World Superbike etapai“, - o Kirkorovas atvyksta į Lietuvą. Šitas punktas greičiausiai buvo asmeninė komentatoriaus improvizacija, nes investicijos į žaidimus rodo tik tai, kad jau nebeužtenka užkimšti visų kritikų duona.

„RUSIJA - BRIC NARĖ, JT SAUGUMO TARYBOS NUOLATINĖ NARĖ, NAFTOS IR DUJŲ EKSPORTERIS NR.1 PASAULYJE, ALIUMINIO IR KITŲ METALŲ EKSPORTERIS NR. 1 PASAULYJE, AUKSO IR DEIMANTŲ KASYKLOS, ARKTINIO ŠELFO MOKSLINIAI TYRINĖJIMAI“, - Rusija viską eksportuoja, tai mes žinom, o ką gamina? Ar kas nors turi kokių nors rusiškų prekių? Kas nors žino kokį nors rusų mokslininkų atradimą? Nelabai.

„RUSŲ KALBOS VARTOJIMAS - IKI 500 MILIJONŲ KALBANČIŲJŲ EURAZIJOJE“, - neaišku, ką tuo norėta pasakyti. Anglų kalbos vartojimas – susikalbėti galima su visu pasauliu, „so what?” (liet. na, ir kas?).

„13 PROC. FIKSUOTAS PELNO MOKESTIS VISIEMS ŪKIO SUBJEKTAMS“, - vėl pakartojama jau anksčiau išsakyta mintis.

„MAŽIAUSIOS DEGALŲ KAINOS PASAULYJE“, - tai nurodykite skaičius, pasidomėsime.

„ŽODŽIO IR SPAUDOS LAISVĖ“, - manau, mirė į valdžią atėjus V. Putinui.

„EFEKTYVIAI VEIKIANTYS TEISMAI IR VALDŽIOS ĮSTAIGOS“, - žurnalistei Tregunovai V. Putinas yra atvirai prisipažinęs – Rusijoje net Konstitucija neturi jokios reikšmės. O teismai ir įstatymai ten niekada nebuvo sukurti. M. Chodorkovskis kalinamas jau daugybę metų už „Jukos“ „nusikaltimus“ (modernizacija, mokesčių mokėjimas ir panašios nuodėmės), o buvęs ištikimiausias jo bendražygis V. Surkovas, kuris logiškai mąstant yra tiek pat kaltas, kiek ir Chodorkovskis, sėdi Putino dešinėje, jis jo patarėjas. Tokių pavyzdžių – keli milijardai.

„REALI GALIMYBĖ JAUNIMUI MOKYTIS IR DIRBTI SAVO ŠALYJE“, - to jiems ir palinkėsime.

„BANKŲ SISTEMA YRA NEPRIKLAUSOMA“, - neaišku, nuo ko nepriklausoma. Visi bankai, kiek žinau, yra valdomi Kremliaus. Taigi, tiesiai per aplinkui, bet tiesa.

„10 PROC. PVM TARIFAS BŪITINIO NAUDOJIMO PREKEMS“, - ir vėl mintis kartojasi, nes atrodo sunku surasti kuo dar Rusija galėtų pasigirti. Ypač turint omeny, kad kuo šalis ekonomiškai stipresnė, tuo mokesčiai didesni. Ekonomiškai stipriose šalyse žmonės užsidirba, o ne laukia kainų mažėjimo ir mažesnių mokesčių. Mažos kainos, maži mokesčiai ir nieko neveikimas egzistavo tik Sovietų Sąjungoje ir baigėsi visišku bankrotu.

„INOVATORIŠKAS IR PROFESIONALUS VALSTYBĖS VALDYMAS - V. PUTINO MODELIS“, - autokratija, su visais totalitarizmo bruožais, deja, nėra labai pažangus valdymo modelis.

„P. S. MEGZTOS BERETĖS BAIKIT LOT ČIA. JEIGU NESAVALAIKIS RUSIJOS ĮSIKIŠIMAS (DUJŲ KAINOS, EKONOMINĖS LENGVATOS) - PUSĖ LIETUVOS JAU PASTIPTŲ NUO BADO. SANTYKIŲ SU RUSIJA PLĖTRA YRA LIETUVOS IŠSIGELBĖJIMAS.“, - išversiu logiškai: jeigu Rusija nepardavinėtų Lietuvai dujų ir naftos didžiausiomis kainomis Baltijos šalyse, jeigu nuolatos nerengtų ekonominių blokadų Lietuvos prekybininkams, mes visi būtume mirę iš bado. O reziumė: tai – mūsų išsigelbėjimas! Akivaizdu, kad komentatorius kiek per daug įsijautė. Ir visai pametė logiką. Visi faktai apverčiami, ieškoma „sąmokslo“ faktų „atvertime“. O kas tai padaro – visi priešai.

„LIETUVA TURI PALAIKYTI GERUS SANTYKIUS SU RUSIJA".“, - o čia išsidavė, kodėl tą patį komentarą vis kopijuoja kas dešimt minučių (...)

Dabar pasvarstykime, kam naudingi tokie tekstai ir kas dažniausiai vartoja frazę „Lietuva turi palaikyti gerus santykius su Rusija“, arba frazę: „Savi šaudė į savus“? Kas kovoja prieš ES, euro įvedimą. Tai Lietuvą neva atstovaujantys politikai, kurie tikisi, kad žmonės balsuos už juos ir jų partijas dėl to, kad jie pažadės visiems mums pigesnes dujas ir amžiną vergiją.

Kokie jų interesai ir tikslai – spręskite patys. Ir nepamirškite, juos girdami, dar pridėti: „O ką Landsbergis su Kubilium nuveikė? Tik kolūkius sugriovė. Eurosąjūzas mus užkariavo. Visi angliškai kalba, nėra tvarkos, o dar ir keliauti laisvai galima, bet arklių nėra“... O dar ir BVP Lietuvoje auga tris kartus spardžiau nei Rusijoje... Ne, to tikrai negalima leisti.

Pabaigai trumpa ištrauka iš J. Tregubos knygos „Kremliaus digerio pasakėlės“ apie V. Putiną. Analogiškai tą patį galima taikyti ir visiems neva Lietuvą atstovaujantiems politikams.

„Iš tikrųjų Putino netgi gaila. Juk jis pats puikiai žino, kad prezidentu tapo visiškai atsitiktinai. Tiesiog atsitiktinai atsidūrė ne savo vietoje. Ir labiausiai bijo, kad vieną akimirką tai supras ne tik jis, bet ir rinkėjai. O neduok Dieve – dar ir caro dvariškiai. Tiksliau bijo to, kad staiga visi supras, kad jis – ne siaubingas paminklas iš bronzos ir netgi ne didysis diktatorius, o paprastas, vidutinis žmogus.

Ir nepriklausomos televizijos jis bijo kaip ugnies visų pirma todėl, kad pats puikiai žino, koks yra prastas viešas politikas.

Priešingai nei Jelcinas, kuris buvo prigimtinis gaivališkas charizmatinis lyderis, Putinas absoliučiai neapdovanotas viešo politiko dovana. Kai Jelcinas išeidavo susitikti su tauta, - turiu galvoje, tuos trumpus momentus, kai jis nesirgdavo, - jį dievimo. Netgi tomis akimirkomis, kai jis išmesdavo burnelę arba kai jį pripumpuodavo stipriausių vaistų gyvybiniams procesams palaikyti ir jis imdavo viešai sapalioti niekus – jis vis vien tai darė taip įkvėptai, su tokia aistra ir taip karštai bei atvirai, kad – jūs nepatikėsite – žmonės žiūrėdavo į jį švelniai susižavėję. Tai buvo tikra abipusė meilė – aistringa ir nuoširdi. Man daug kartų teko tai stebėti pačiai. Jelciną nustodavo mylėti ir imdavo jo nekęsti tik tais periodais, kai jis dėl ligos nustodavo rodytis viešumoje ir už jį šalį „vairuodavo“ Jumaševas, Berezovskis ir kiti šešėliniai caro dvariškiai.

O Putinas – visiškai Jelcino priešingybė. Putinas – šaltas. Ir visiškai nemoka užjausti. Tai lemia viešo politiko mirtį. Jis netgi nemoka vaizduoti užuojautos: na kaipgi buvo galima nepajusti, kad povandeninio laivo „Kursk‘ žūties metu negalima toliau kurorte valgyti šašlykų su prijaukintais žurnalistais, o reikia nedelsiant važiuoti į Maskvą ir parodyti visai šaliai, kad tu su ja? Kaip buvo galima nepajusti, kad ligoninėje lankant jaunučius suluošintus kareivius, kurie ką tik buvo sužeisti Čečėnijoje ir jiems amputuotos galūnės, reikia ne mokyti kaip didžiajam generalisimui, o tiesiog paprašyti jų atleidimo už tai, kad pradėjai tą karą? Arba blogiausiu atveju – bent jau padėkoti už tai, kad jie tave – užnugario užpakalį – pridengė savo kūnu. Arba kaip galima vaikų ligoninėje paklausti mažo berniuko su ramentais, patyrusio automobilio avariją: „Na ką, nepažeidinėsi taisyklių?“.

Matyt, Putinas ir pats supranta, kad, jeigu šalyje būtų likęs nors vienas nepriklausomas televizijos kanalas ir būtų parodę jį tokį, koks jis yra, be iškarpymų (o kartu parodytų bet kokį kitą kandidatą – ne apsiėdusį Kremliuje, o suįžūlėjusį, ne žadantį visiems padaryti „apipjaustymus“ ir „sumurdyti klozete“ ir turintį bent minimalų viešo politiko talentą) – Putinas tiesiog nebūtų turėjęs šansų tapti perrinktas prezidentu.

Taigi pagrindinė Rusijos prezidento psichologinę problema – meteorologinė. Jos vardas – atsitiktinis sirokas, užnešęs šį nelaimingą žmogų į Kremliaus Olimpą“.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!